TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Windows Vista... Jakie refleksie?

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

Windows Vista... Jakie refleksie?

Postprzez kukaszr » 04 Lut 2007, 16:27

PostUA:

Witam :) Zainstalowałem sobie Viste w wersji Ultimade i...
jestem mile zaskoczony <lol>

Do plusów należy: <moje zdanie>
1) Wszystkie sterowniki były zainstalowane... zainstalowały się automatycznie stery do radeona 9550, k. muzycznej, usb, po włączeniu drukarki odrazu ją wykrył i bez restartowania można było drukować i skanować
2) Nie zawiesza się...
3) Na 512mb pulpit aero działa bez zarzuceń nawet po kilku godzinach włącznonego pc
Image
4) Nie zajmuje tragicznie dużo mniejsca na hdd... "tylko" 5,5GB, na dzisiejsze twarde dyski jest ok.
5) Media center działa ok.
6) Pasek start jest pomysłowo zrobiony, nie otwierają się tutaj karty na cały ekran tylko:
Image
7) Nowy sposób zapisu dokumentów
Image
8) Nowe programy np. Przeglądarkafotografi, video
9) Program do robienia filmów DVD, nawet łatwy, przyjemny i nie zawiesza sie... wyprobowałem go juz 3 razy
Image
10) Zainstalowane już były kodeki, do szczęścia był potrzebny pakiet real do rmvb...

Do minusów należy:
1) Zużycie procesora przy nic nie robieniu: około 4% na celeron 2,8 512ddr2 na xp zuzywał od 0-2%
2) Jak to microsoft ma w zwyczaju uaktywniać opcję Blokuj i Odblokuj program... po wyłączeniu juz tak nie wkurza.

I jeszcze mam pare zastrzeżeń do Media Center:

1-2) Mianowicie jeżeli ma to być centrum rozrywki to mogła by być opcja napidów... Mogła by być też opcja radia intenetowego a nie tylko przez karte tv tudzież radiową...
3) Nie działa z każdą kartą np. moją odrzuca :/ niestety
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Postprzez daris » 04 Lut 2007, 16:50

PostUA:

Ja mam vistę od paru dni i miałem z nią dużo kłopotów (a dokładniej to nie z vistą tylko z moją kartą graficzną). Na początku po instalacji można było posiedzieć na kompie co najwyżej 10min -> blue screen (ati...dll). Jak włączyłem aero glass to vista dostała zawiechy i po każdym ponownym ururchomieniu działo się tak zawsze. Później format D: z poziomu xpka (na c: mam xp a na d: zainstalowałem vistę). Instalka od nowa. Po instalce od razu zainstalowałem sterowniki od mojego Radeona (co prawda pod xp) i już nie było tych "niebieskich ekranów". Utworzyłem nowego usera na wszelki wypadek i się przydał, gdy zmieniłem wygląd na aero glass, bo na tym użytkowniku już się nie dało siedzieć, bo po paru sekundach komp dostawał zwiechy. Miałem (nadal mam) kłopoty z internetem radiowym.
Obecnie siedzę na viście z wyłączonym aero glass.
daris
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 17 Gru 2006, 21:49

Postprzez kukaszr » 04 Lut 2007, 17:15

PostUA:

http://www.download.net.pl/37/ATI-CATAL ... ows-Vista/

zainstaluj te sterowniki.

Wiecie może jak można wyłączyć: Kontrole uzytkownika?? ;d tteż przeszkadza a nie widze opcji wyłącz :/
Ostatnio edytowany przez kukaszr, 04 Lut 2007, 23:31, edytowano w sumie 1 raz
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez daris » 04 Lut 2007, 18:05

PostUA:

Jaką kontrolę użytkownika?

A z tymi sterownikami to dzisiaj zainstalowałem Ati Catalyst ze strony ati.amd.com pod vistę.
daris
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez kukaszr » 04 Lut 2007, 23:30

PostUA:

kontrola uzydkownika -przy instalowaniu abojętnie czegoś wychodzi komunikat typu: czy aby napewno jeses pewien, ze chcesz zainstalwoac plik...

kolejny minus: Nie można zainstalować np. kerio personal :/ bo jest niezgodny z vistą
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez Jędrzej » 04 Lut 2007, 23:45

PostUA:

Vista jest rewelacyjna na początku miałem problemy z grafą radeon 9550 ale po ponownym zainstalowaniu visty dział bez zarzutów a mam 512DDR ramu i procka Athlona 2800

A wy macie problem z gadu-gadu bo ja mam jak zrobie restarta i chce włączyć gg to wyskakuje mi błąd i musze od nowa instalować
!!!! http://www.instalki.pl the best !!!
Awatar użytkownika
Jędrzej
Postujący
Postujący

Dołączenie: 08 Cze 2005, 19:27
Miejscowość: Burkina Faso

Postprzez krzychu123411 » 05 Lut 2007, 13:13

PostUA:

trzeba bedzie jeszcze poczekac troche na programy zgodne z vista;(Mialem viste ale byla lipna jakas,jak narazie wole xp.
Awatar użytkownika
krzychu123411
Postujący
Postujący

Dołączenie: 18 Gru 2006, 13:56
Sprzęt: Ryzen 3600 GTX 1070

Postprzez dean99 » 05 Lut 2007, 16:21

PostUA:

Jak narazie to większość woli XP, niektórzy mogą nie używać visty ponieważ ma duże wymagania
LFS to nie gra to rzeczywistość
Awatar użytkownika
dean99
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Maj 2006, 09:53
Miejscowość: Gołdap

Postprzez daris » 05 Lut 2007, 16:36

PostUA:

A wy macie problem z gadu-gadu bo ja mam jak zrobie restarta i chce włączyć gg to wyskakuje mi błąd i musze od nowa instalować

U mnie gg chodzi sprawnie :)

Już wiem co to jest kontrola użytkownika :) u mnie jest to user control :). Przydało by się to jakoś wyłączyć - ale jak...?
daris
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez kukaszr » 05 Lut 2007, 17:09

PostUA:

dusisz START --> klikasz na ikonke uzydkownika --> i klikasz na Włącz lub wyłącz kontrole uzytkownika
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez Bozz » 11 Lut 2007, 12:31

PostUA:

Sorki ze troche odkopuje temat
Po zainstalowanieu Visty nie moge ogladnac zadnego filmu :/ Zainstalowałem najnowszy ffdshow i dalej nic...
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]