Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi:
FRST oraz z
GMER3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale
Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
27 Kwi 2010, 22:32
witam,
proszę kogoś zorientowanego w temacie o pomoc w pozbyciu się wirusa, oto wyniki skanowania combofixem:
http://www.wklej.eu/index.php?id=f838e215b1Z góry dziękuję!
27 Kwi 2010, 22:56
Wklej do notatnika:
- Kod:
File::
c:\windows\Tasks\AppleSoftwareUpdate.job
c:\program files\Internet Explorer\npophno.dll
Driver::
npijnjnr
orykw
talmv
NetSvc::
npijnjnr
orykw
talmv
Registry::
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"IgfxTray"=-
"HotKeysCmds"=-
"Persistence"=-
"SunJavaUpdateSched"=-
"Adobe Reader Speed Launcher"=-
"Adobe ARM"=-
"QuickTime Task"=-
"iTunesHelper"=-
[HKLM\~\services\sharedaccess\parameters\firewallpolicy\standardprofile\GloballyOpenPorts\List]
"1537:TCP"=-
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\System\ControlSet001\Services\npijnjnr]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\System\ControlSet001\Services\talmv]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\System\ControlSet001\Services\orykw]
Plik

zapisz jako

CFScript.txt
Przeciągnij i upuść ikonkę
CFScript.txt na ikonkę
ComboFix.exe
Rozpocznie się usuwanie i powstanie log, który dajesz na forum.Wylecz pamięci przenośne
Flash Disinfector lub sformatuj
28 Kwi 2010, 10:18
Dziękuję za odp., tym razem skanowałam komp. z wyłączeniem pamięci przenośnej, oto log:
http://www.wklej.eu/index.php?id=eee5e7d379ps. jakim programem potraktować dysk zewnętrzny, bo nod32, avast nie dały sobie z "infekcją" rady, stąd ostatnie skanowanie combofixem? nie mogę sformatować dysku, bo mam tam ok.45GB danych, więc w grę wchodzi tylko skan.
Pozdrawiam,
Gośka
28 Kwi 2010, 10:38
Podłącz pamięć przenośną i wejdź w Start

uruchom

CMD

wpisz polecenie:
X:Za
X podstawiasz literkę pod jaką jest widoczna pamięć.
Później wpisz polecenie w celu utworzenia raportu:
DIR /A:H >C:\LOG.TXT & start notepad C:\LOG.TXTi podajesz tutaj zawartość C:\LOG.TXT
28 Kwi 2010, 20:23
dzięki.
Nie wiem czy coś źle robię, bo:
1. start>Uruchom, wybieram CMD> ok
2. Pojawia się komunikat zakończ. " C:\WINDOWS\Documents and Settings\Administrator> " tutaj wpisuję E: DIR /A:H >C:\LOG.TXT & start notepad C:\LOG.TXT
3. pojawia się komunikat, że "Nazwa E:DIR nie jest rozpoznawana jako polecenie zewn. i wewn., program wykonywalny lub plik wsadowy"
4. wklejam dalej log z Combofix i efekt jest taki, że włącza mi się program itunes z listą utworów i pojawia się komunikat o błędach, że próbuję otworzyć plik typu "Rozszerzenie aplikacji" .dll
HELP:)
28 Kwi 2010, 20:31
Najpierw wpisujesz:
E:
wciskasz ENTER i wpisujesz:
DIR /A:H >C:\LOG.TXT & start notepad C:\LOG.TXT
28 Kwi 2010, 21:17
ok,
teraz jest ok do momentu wklejenia loga z Combofixa, nadal włącza się itunes...
28 Kwi 2010, 21:21
Ale jakiego loga z Combofixa??? Przecież nic nim nie masz robić. Po wpisaniu poleceń ma powstać raport, który jest w pliku C:\LOG.TXT i masz go tu podać.