Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
Wyślij odpowiedź

wojsko

28 Sie 2006, 13:59

Hej, mam do Was małe pytanko...może ktoś się orientuje ile razy można komuś przyznać kategorię B12 z powodów zdrowotnych?? Mój chłopak dziś dostał ja po az drugi, całe wakacje jeździmy do Krakowa bo tam się leczy..Lekarze mówią, że powinien dostać D, ale dziś komisja wojskowa zdecydowała inaczej..
Czy po upływie tych 12stu miesięcy jest szansa, że wszystko się rozstrzygnie i dostanie albo D albo A?? Bo oboje mamy dość tego odraczania..

pozdrawiam.. :D

28 Sie 2006, 14:20

Twoj chlopak ma od dnia komisji 14 dni na odwolanie sie od dezycji w sumie dziwne ze b12 daja 2 raz... dostal skierowanie na jakies badania ? A tak wogole polecam poczytac http://wojsko-polskie.pl/wortal/.

28 Sie 2006, 14:42

Idąc pierwszy raz na komisje miał już stertę porobionych badań, dlatego bez konsultacji z lekarzem wojskowym dostał B12, teraz ta sterta powiększyła się conajmniej 4krotnie, robi badania i leczy sie w Krakowie. Dziś na komisji kazali mu iść do ich lekarza na konsultację, on przejrzał może z 5 papierków i napisał 6 wyrazów...potem wrócił na komisje i dostał ponownie B12.
W maju miał mieć operację, która się ODBYŁA...został uśpiony, przewieziony na salę operacyjną, biedak nie jadł przez 1,5 dnia, a potem sie dowiedział że operacji nie było, bo lekarze nie wiedzieli co robić, dlatego jeździmy do Krakowa..do prywatnych klinik..
W czwartek znowu jedziemy, potem we wrześniu na 2 dni..i na razie tyle wiemy, 13 września się dowiemy co dalej, czy leczenie czy operacja, czy znowu jakieś kosmicznie drogie badania..
To nie fair, czemu ci którzy kombinują dostają D, a ktoś kto jest naprawdę chory musi się tak męczyć z tym wojskiem...Nawet w Krakowie powiedzieli że nie ma mowy o wojsku..;(

28 Sie 2006, 14:45

Niech pisze podanie i odwoluje sie od decyzji.... moze tak byc dlatego ze ma papiery z prywatnych klinik a tam da sie wszystko załatiwc (taka jest prawda).

28 Sie 2006, 16:39

papiery ma z normalnych szpitali, przychodni...ma ich w ..... tylko po tej niby operacji musi jeździć do Krakowa i to do prywatnych klinik bo w normalnym szpitalu nie zrobią mu tego zabiegu czy operacji, bo niewiadomo nawet czy ktoś się tego podejmie..Jeśli nie wyjdzie z Krakowem to zostaje tylko Warszawa...
więc jeśli ktoś załatwia to jego problem, on nie musi kombinować, bo jest chory.. :(

a co do odwołania to dziś już je napisaliśmy, jutro wysyłamy..
A wracając do mojego pierwszego pytania, ile razy można dostać B12????

28 Sie 2006, 17:05

Nie jest okreslone ile razy mozna dostac "b12".... ile razy bedzie trzeba tyle dostanie.... mysle ze po odwolaniu dostanie juz "D" albo "A" z paragrafem....

29 Sie 2006, 12:19

B12 to znaczy że jest ktoś nie zdolny czasowo do odbycia służby wojskowej na okres 12 miesięcy. Jest również B6 - nie zdolny czasowo do odbycia służby wojskowej na okres 6 miesięcy. Po tym czasie (rok bądź pół) masz znowu komisję.

Ja byłem 3 razy na komisji wojskowej. Dwa razy (1 i 2 raz) dostałem B12 bo ... miałem aparat na zębach 8) 8) A już za 3 razem już go nie miałem i dali mi A :? :?

Mój kolega ma też jakieś problemy z nosem (dostanie lekko i mu krew leci) a nie chcieli mu dać D. To zależy od komisji i od ilości zapotrzebowania na poborowych (tak mi się wydaje :o )

29 Sie 2006, 13:31

NO jest to dziwne ... bardzo dziwne...
Ja mając skolioze i wzrost ponad 185 cm ( to niby wada taki wzrost) dostałem D a na komisje zabrałem tylko papierek ze szkoły...
Niestety musicie czekac na nastepną komisje lub sie odwołac... trzeba tylko troche czasu na to poswiecic !

29 Sie 2006, 13:48

jeżeli zrobi sobie tatuaż w widocznym miejscu to nie pojdzie do woja ze wzgledow na estetyke ;d

czyli: dłoń, szyja, kark,

29 Sie 2006, 14:23

kukaszr napisał(a):jeżeli zrobi sobie tatuaż w widocznym miejscu to nie pojdzie do woja ze wzgledow na estetyke ;d

Zdaje mi się, że w tym raczej chodzi o samokaleczanie się.

29 Sie 2006, 14:57

kukaszr napisał(a):jeżeli zrobi sobie tatuaż w widocznym miejscu to nie pojdzie do woja ze wzgledow na estetyke ;d

Raczej pojdzie bedzie miał "A" z paragrafem kolega tak zrobil bo myslal ze nie pojdzie i mial zonka...

Ja tez dostałem "D" ze wzgledu na to ze nosze okulary....

29 Sie 2006, 20:17

a mnie odroczono bo mam płaskostopie ;d

joke

najłatwiej mniec papier ze sie uczy

29 Sie 2006, 21:01

Najlepiej to pójść na studia. Odsłużyć na nich 6tygodni(jak zmuszą) i sprawa załatwiona. A nieraz to o tobie zapomną i jak skończysz 28 lat to moga sie wypchać.

29 Sie 2006, 21:34

Wlasnie teraz nie. Weszła nowa ustawa i teraz nawet jak skonczysz 28 lat to idziesz :D .

29 Sie 2006, 22:40

Alvarees napisał(a):NO jest to dziwne ... bardzo dziwne...
Ja mając skolioze i wzrost ponad 185 cm ( to niby wada taki wzrost) dostałem D a na komisje zabrałem tylko papierek ze szkoły...
Niestety musicie czekac na nastepną komisje lub sie odwołac... trzeba tylko troche czasu na to poswiecic !

Wiesz ja też mam skoliozę (jak byłem na badaniach u lekarza abym mógł grać w piłkę nożną powiedział, że to mam) tylko mam 183 cm wzrostu i jak byłem na 3 komisji wojskowej powiedziałem im o tym ale nic sobie z tego nie zrobili.
Jak byłem 2 raz na komisji to chcieli mi dać A choć miałem jeszcze aparat. Gdybym nie pokazał zeszłorocznego orzeczenie z wku że dostałem B12 (przez aparat) dostałbym A.
Naprawdę dużo zależy od komisji. Niekiedy zdrowy a nie chcący iść do wojska jakimś tam sposobem dostanie D a ci co są naprawdę chorzy i nie mogą iść do woja dostają A 8)
Ja z tego co wiem to można dostać D z powodu innej wiary niż katolik. Mój kolega jest "jechowy", powiedział to na komisji (nie wiem czy pokazywał jakieś zaświadczenie) i dostał D 8)
Wyślij odpowiedź