Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
Wyślij odpowiedź

wybór kamery - Sony HDR-PJ10E

11 Gru 2011, 13:40

Witam, mam do was pytanie odnośnie wyboru kamery HD.
Znalazłem ciekawą oferte a konkretniej kamere Sony HDR-PJ10E, za 1900zł.

http://www.sony.pl/product/cam-high-definition-on-memory-stick/hdr-pj10e#pageType=TechnicalSpecs

Od jakiegoś czasu już zastanawiam się nad zakupem kamery HD, ale z tej dziedziny jestem laikiem, nic mi nie mówią dane o matrycy, ogniskowej itp. dlatego zgłaszam się do was, czy kamera jest warta swojej ceny, czy lepiej poczekać jeszcze z parę miesięcy i kupić coś lepszego.
Z góry dzięki za odp

Re: wybór kamery - Sony HDR-PJ10E

11 Gru 2011, 15:26

Według mnie jest troszkę minusów. Wśród nich wymieniłbym -> brak lamp flash, dość ciężka, brak innych kolorów niż standardowy, projektor widać tak naprawdę dobrze tylko i wyłącznie w ciemniutkim pomieszczeniu, no i dla kogoś z grubymi palcami ekran dotykowy to będzie tragedia. Choć z drugiej strony plusów jest o wiele więcej. Wśród pozytywów -> zoom 42X, stabilizator optyczny, 16 GB pamięci, dźwięk 5.1, niezły obraz, wygodna w obsłudze i uchwycie, solidna konstrukcja, rozmiar, oczywiście obraz Full HD 1080. Biorąc to wszystko pod kreskę wydaję mi się, a wręcz stwierdzam, że cena, jak na taki sprzęt nie jest zbyt wygórowana.

11 Gru 2011, 16:40

kominekl napisał(a):Według mnie jest troszkę minusów. Wśród nich wymieniłbym -> brak lamp flash, dość ciężka, brak innych kolorów niż standardowy, projektor widać tak naprawdę dobrze tylko i wyłącznie w ciemniutkim pomieszczeniu, no i dla kogoś z grubymi palcami ekran dotykowy to będzie tragedia. Choć z drugiej strony plusów jest o wiele więcej. Wśród pozytywów -> zoom 42X, stabilizator optyczny, 16 GB pamięci, dźwięk 5.1, niezły obraz, wygodna w obsłudze i uchwycie, solidna konstrukcja, rozmiar, oczywiście obraz Full HD 1080. Biorąc to wszystko pod kreskę wydaję mi się, a wręcz stwierdzam, że cena, jak na taki sprzęt nie jest zbyt wygórowana.

w zasadzie bez lampy kręcenie w lekkim mroku nie będzie możliwe v9bo o to chodzi tak?) no i te kolory,rzeczywiście może być z nimi problem w standardowym ustawieniu ??

11 Gru 2011, 16:58

W lekkim mroku to nie problem. Jednak w dużym mroku to będzie masakra. Jeśli chodzi o kolory to raczej to nie jest problem. Kamerka, o której mówimy jest jak najbardziej dobra.

20 Gru 2011, 17:13

Generalnie kamery Sony to jedne z najlepszych modeli. Mało kto wie, ale 90% kamer, które są używane w przemyśle filmowym jest właśnie wyprodukowane przez firmę Sony. Jeżeli kwestią problemu jest ciemność, to ja bym jeszcze poczekał, coś czytałem, że wprowadzają nowe rozwiązania w tej kwestii do aparatów, także może i do kamer coś nowego dadzą.

27 Mar 2012, 09:22

Hm, a nie interesuje cię kamera HDR z projektorem? To prawda co do produktów marki Sony, bardzo dobre. Znajomy ma zwykłą cyfrówkę, kilkuletnią, i nawet filmiki sportowe wychodzą z niej bardzo dobre. A co do projektora to jest dosyć nowe, ale dla mnie na przykład ciekawe, szczególnie ze względu na fakt, że biedny sprzęt nie jest podawany z rąk do rąk. Takie coś przydałoby się też w aparatach fotograficznych…

28 Mar 2012, 07:03

rados85 napisał(a):Hm, a nie interesuje cię kamera HDR z projektorem? To prawda co do produktów marki Sony, bardzo dobre. Znajomy ma zwykłą cyfrówkę, kilkuletnią, i nawet filmiki sportowe wychodzą z niej bardzo dobre. A co do projektora to jest dosyć nowe, ale dla mnie na przykład ciekawe, szczególnie ze względu na fakt, że biedny sprzęt nie jest podawany z rąk do rąk. Takie coś przydałoby się też w aparatach fotograficznych…

testowałem w sklepie 4 kamery HD, począwszy od 2500zł skończywszy na 4500zł i jedno wiem napewno, że nie warto ładować na chwileobecna kasy w kamere za 2tys, z tego względu, że obraz na dużym tv pozostawia DUŻO do życzenia, tak więc narazie zrezygnowałem z kamery HD, może gdy ceny lekko opadną wtedy znów zapoluje,ale dzięki :)

28 Maj 2012, 09:28

Chyba największym atutem tego modelu jest ten rzutnik. Kamery z projektorem są ciągle nowością na rynku i na pewno trochę popyt podwyższają.

06 Lip 2012, 16:29

Mam ta kamerkę i stwierdzam ,że jest jak najbardziej ok. Fakt, do najlżejszych nie należy, ale to nie jest aż takie istotne jeżeli chodzi o kamery z projektorem. Najważniejsze jest to, że kręci świetne filmy, ma zoom 30x i przetwornik, który sprawia, ze jakość obrazu jest wręcz genialna przy słabym świetle. Używam tej kamerki mniej więcej od czterech miesięcy i jestem absolutnie zadowolony. Póki co nie mam się do czego przyczepić.
Wyślij odpowiedź