Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.
Wyślij odpowiedź

wybór między systemem, a instalką Service Pack

08 Gru 2008, 22:06

Witam, mam następujący problem (znowu :P ).

Zainstalowałem Windowsa Xp, bez problemu wszystko pięknie ładnie. Po instalce chciałem zainstalować SP. No więc wrzuciłem płytkę i zaczeło się instalować (mam takiego SP, który wgrywa się tak samo jak Windows). Po pewnym czasie komputer musiał się zresetować, aby dalej wgrywać SP. Ale po restarcie i wznowieniu instalacji SP wyskoczył mi błąd i musiałem zamknąć instalkę SP.
Mam chyba coś z tą płytą więc zrezygnowałem z tego typu instalacji. Postanowiłem ściągnąć SP i zainstalować normalnie.
SP zainstalowany, ale podczas włączania się komputera wyskakuje mi komunikat:

"Wybierz system operacyjny do uruchomienia:

Microsoft Windows XP Pro.
Instalator systemu Microsoft Windows XP Pro."

Jak mam usunąć tą planszę, SP już zainstalowany, Windows też, po to cholere mi ta plansza wyskakuje :/

Re: wybór między systemem, a instalką Sp

08 Gru 2008, 22:31

Musisz usunąc wpis z zakładki BOOT.INI. Start ~> Uruchom ~> "msconfig". Jak nie wiesz co to daj screen tejże zakładki.

Re: wybór między systemem, a instalką Sp

08 Gru 2008, 22:38

Prawy przycisk myszy na Mój Komputer -> Właściwości -> Zaawansowane -> Uruchamianie i Odzyskiwanie -> Ustawienia -> Edytuj

Usuwasz wszystko i wklejasz [gdy system na pierwszej partycji - C]:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Re: wybór między systemem, a instalką Service Pack

08 Gru 2008, 23:44

W przypadku, gdy nie znasz ścieżki ARC dysku i partycji systemowej, uruchom :arrow: konsolę odzyskiwania i wpisz w niej:
cd C:\
bootcfg /rebuild
Wyślij odpowiedź