Problemy dotyczące sieci Internet, konfiguracja sieci LAN, WLAN, konfiguracja serwerów. Rozdzielanie połączeń internetowych. Rozwiązywanie problemów związanych ze sprzętem i oprogramowaniem. Routery, huby, switche, anteny itp.
10 Mar 2013, 12:54
Obecnie posiadam router Linksys wag200 ale niestety jest on dość słaby. Mieszkam w dość dużym domku jednorodzinnym i w ważnych miejscach nie ma dobrego zasięgu WIFI.
Szukam dobrego routera (nie aż tak drogiego ), który będzie miał już WiFi N i dobrą antenę, która będzie dawała dobry sygnał przez dość grube ściany. + ważne by była wydajniejsza niż Linksys Wag200. Do tego rutera będą podłączone 3 PC (ethernet), 2 laptopy i urządzenia przenośne przez WIFI.
Posiadam linię ADSL orange freedom stacjonarny .
10 Mar 2013, 15:50
Wiesz, jaki masz metraż i liczbę pięter na którym ma być zasięg? Być może 1 router nie wystarczy i trzeba będzie zastosowac tzw. Acces pointy w różnych częściach mieszkania, jeśli ma dużą powierzcnię.
Polecam osobiście: TD-W8961ND
19 Mar 2013, 11:25
jeśli posiadasz modem adsl który możesz podłączyć do portu Ethernet w routerze to polecam
http://www.skapiec.pl/site/cat/45/comp/860794
25 Lis 2013, 15:40
Radzę od razu zainwestować w coś porządnego. Np. WNDR4000. To już porządny sprzęt z 2xUSB, Qos, i wieloma bajerami. No i co ciekawe - wykorzystasz go zarówno przy neo, jak i przy kablówce. Na pewno z czasem będziecie mieli inny internet, wtedy nie będzie potrzebny inny router. Co do producenta - jak dla mnie Netgear ma najbardziej niezawodne routery.
Ostatnio edytowany przez
xavi1984, 11 Paź 2024, 12:41, edytowano w sumie 1 raz
25 Lis 2013, 16:03
Ja ostatnio założyłem internet z Orange.
Zamiast routera który mi proponowali zakupiłem TP Link TD-W8970.
Sprzęcik wymiata. 2 x USB - łatwe udostępnianie dysku zewnętrznego, lub drukarki w sieci LAN.
Idealny do domowej sieci. Daje mocny sygnał. Ma 3 anteny Wi-Fi.
Można podłączyć internet ADSL lub zwykły kabel sieciowy (taki modemo-router).