Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.

Regulamin forum

1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.
Wyślij odpowiedź

Wykrzaczanie się Firefoxa

17 Lip 2013, 17:53

OTL.txt
Extras.txt
gmer.log
Niestety, ale Firefox wywala się właśnie na naszym forum - pojawia się okienko, że FF uległ awarii i zawsze z nim pojawia się okno Javy z zapytaniem, czy chcę uruchomić jakiś tam skrypt. Oczywiście, zawsze klikam w "Cancel", żeby jakiegoś syfu nie ściągnąć na kompa. Strony na Instalkach też wczytywały się długo, ale wstawiłem kilka filtrów na AdBlocku i ruszyło z kopyta, więc to jest nieważne.

Re: Wykrzaczanie się Firefoxa

17 Lip 2013, 20:26

Logi czyste.

Jak wiadomo masz dość mocno przestarzałą wersję Firefoksa. W połączeniu z najnowszą wersją Javy może to nie współpracować jak należy. Na początek spróbuj przeinstalować Javę, jeśli nie pomoże to choćby na próbę zainstaluj najnowszego FF.

17 Lip 2013, 22:26

No niby tak, ale tylko to forum się sypie. Sypał się też jakiś wynik z Google'a, ale tam to chyba jakaś gierka chciała się odpalać czy coś - no nieważne.
W każdym bądź razie - zazwyczaj wywalało mi błąd, jak klikałem w kilka tematów z nowych postów, wśród których jeden był z jakimś tematem zrobionym przez bota. Czasem nic się nie działo, więc nie wiem czy to nie wina jakiegoś "niechcianego oprogramowania", które mogło chcieć się instalować.

18 Lip 2013, 11:49

Sorry za double posta, konieczność.
Jakby na przekór temu, że logi są czyste, nie mogłem w ogóle uruchomić komputera - stawało na ładowaniu Windowsa i tak ciągnęło się w nieskończoność. Poszło dopiero na trybie awaryjnym, ale i tak ze 20 razy wolniej niż powinno. Wygospodaruję nieco czasu i może zrobię jeszcze skany z HDTune.

18 Lip 2013, 11:54

W takim razie screenshoty z HD Tune jak najbardziej.

18 Lip 2013, 13:09

http://s12.postimg.org/vb4ew6nil/health.jpg
Error Scan się robi. To normalne, że dla dysku 160 GB przewidywany czas skanu przekracza dobę?

19 Lip 2013, 11:28

SMART wygląda w porządku, co najwyżej do błędów w C7 można by się doczepić, jak będzie rósł to taśma do wymiany. Ale nie jest to parametr krytyczny i pewnie nie on jest winowajcą problemów.

Czy komputer nadal uruchamia się tylko w awaryjnym??

19 Lip 2013, 11:30

Zaraz sprawdzę, bo Error Scan dopiero się skończył.
Image
Dobry wynik jak na 8-letni dysk ;)

EDIT: No to najwidoczniej zabrakło mi poprzednio cierpliwości: odszedłem od komputera na dosłownie 5 minut, wróciłem i dopiero Pulpit się ładował... Chociaż staram się na bieżąco wypieprzać zbędniki z autostartu, to może dałbym log z Autoruns? Niby nic nowego ostatnio nie instalowałem (nie licząc HD Tune, ale to już gdy problem wystąpił), ale może coś tam siadło.

Autoruns

19 Lip 2013, 14:25

W zakładce Logon wywal:
SunJavaUpdateSched
Książka adresowa 6
Microsoft Outlook Express 6

W Services odznacz:
JavaQuickStarterService
odserv
ose

Wejdź w Menedżer Urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Podstawowy kanał IDE -> Ustawienia zaawansowane -> Sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu
To samo robisz dla Pomocniczego kanału IDE

Podbijam (powinna być opcja usuwania własnych postów/"podbijania bez nabijania")

Jest opcja "Podbij temat". Jak będę miał odpisać to odpiszę, po prostu mam mało czasu i nie odpiszę każdemu w danej chwili.

19 Lip 2013, 14:42

mati8898 napisał(a):Jest opcja "Podbij temat".

Cholera jasna, nigdy nie wiem, jak się jej używa - na forum.stalker.pl też mam konto, też jest na phpBB. też jest opcja podbicia tematu i też nie wiem, jak się jej używa, ale jakoś to obchodzę (piszę jakiegoś posta i go kasuję, wtedy też działa). Tu takie coś nie wypali.
Co do menedżera - mam po 3 kanały podstawowe i pomocnicze, w każdym jeszcze urządzenie główne i podrzędne, i tak:
1. podstawowy - "Nie dotyczy" i "Nie dotyczy"
2. podstawowy - "Tryb PIO" i "Nie dotyczy"
3. podstawowy - "Nie dotyczy" i "Nie dotyczy"
1. pomocniczy - "Nie dotyczy" i "Nie dotyczy"
2. pomocniczy - "Ultra DMA tryb 2" i "Nie dotyczy"
3. pomocniczy - "Nie dotyczy" i "Nie dotyczy"
Jak będę miał odpisać to odpiszę, po prostu mam mało czasu i nie odpiszę każdemu w danej chwili.

Poprzedniego posta edytowałem i w konsekwencji nie było w temacie nowych postów, a że byłeś online, to mogłeś nie widzieć (chodzi mi o ikonę przeczytanego tematu i datę ostatniego posta), więc można by powiedzieć, że korzystam z okazji, że akurat jesteś na forum :)

19 Lip 2013, 14:45

2. podstawowy - "Tryb PIO"

Prawoklik -> Odinstaluj -> Restart. Po restarcie powinien się zainstalować ponownie, będzie zapewne potrzebne kolejne ponowne uruchomienie. Następnie znów sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu.

19 Lip 2013, 15:41

Przestawiło się na "Ultra DMA tryb 6", komputer odzyskał wigor. Jeśli to tyle, to dzięki za pomoc :)

19 Lip 2013, 18:03

Tak to tyle.
Wyślij odpowiedź