TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Wymiana Procka - który lepszy?

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Wymiana Procka - który lepszy?

Postprzez santana34444 » 31 Paź 2010, 21:57

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101026 Firefox/3.6.12

Witam!
Nadeszła u mnie pora na zmianę procesora w komputerze tylko nie wiem do końca na jaki. Dwa warunki jakie musi spełniać to:
a) marka - AMD
b) przynajmniej 4 rdzenie
No i właśnie przy rdzeniach się pojawia dylemat. Czy wziąć najmocniejszy z Phenomów X4 tzn. AMD Phenom II X4 965 , czy dołożyć i kupić najmocniejszego z Phenomów X6 tzn. AMD Phenom II X6 1090T.
Kwota nie gra roli, ale też nie myślcie że stać mnie na i7 bo nie stać mnie na dzień dzisiejszy :D gdyż musiałbym zmieniać cały swój zestaw. Zależy mi żeby mieć mocną maszynę, gdyż ostatnio robię kilka rzeczy naraz np. oglądanie filmów w Full HD, jednoczesne kopiowanie dużej liczby plików na dysk zewnętrzny i programowanie naraz (i po prostu komputer zaczyna mi się wieszać i muszę film wyłączyć), a lada dzień dojdzie tworzenie grafiki (w tym również 3D).
Mój pozostały sprzęt to:
Płyta główna: Gigabyte GA-MA770-UD3
Pamięci RAM - 2X2GB 1066 GoodRAM
Karta Graficzna - Asus 5770 1 GB
Dysk twardy - Seagatte 500 GB 7200.12
Zasilacz - jakiś Tracer 600 Watt (prawdopodobnie przy mocniejszym procku kupie jakiś lepszy)
Obecny Procek: AMD Athlon X2 5200+

A i jeszcze jakie chłodzenie byście polecili do nowego procka gdyż fabrycznego nie chcę. Myślałem nad CoolerMaster V8 albo nawet V10. Co wy na to?

Tak żeby już nie zakładać nowego tematu, to mam w planach kupić nowy monitor. Jaki byście mi polecili. Warunki to przekątna powyżej 22 cali (a najlepiej powyżej 24), podświetlenie LED (choć niekoniecznie), Full HD, HDMI i hybrydowy tuner TV. Limit pieniężny to tak około 1500-1600 zł (na sam monitor).
Pozdrawiam
santana34444
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Lut 2008, 23:36
Pochwały: 11

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników