TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Dyskusje na tematy związane z nagrywaniem płyt CD/DVD. Software, Hardware.

Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez Pangia » 23 Sie 2013, 15:36

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3


Czy jest na to jakiś specjalny przepis? Pobrałem .iso z Win7 Home Premium 64bit z postu ZacnegoWacława, zamówiłem nowy dysk, no i powoli przymierzam się do przełomowej zmiany :P Bo coś kojarzę, że w wypadku XP trzeba było mieć jeszcze jakiś mały pliczek na płycie (XPBoot czy coś takiego), żeby skojarzyć ją jako płytę instalacyjną, a kiedyś próbowaliśmy nagrać ze znajomym płytkę z Windowsem, no i oczywiście mission failed... Stąd wolę się dopytać, bo później to z resztą raczej sobie poradzę (sterowniki, programy itp. - nawet sobie listę zainstalowanych programów zrobiłem i sprawdziłem, czy pomieszczę na dwóch penach to wszystko, co ściągnąłem z neta przez te 8 lat :P)
No i czy aby nagrać Windowsa na nowiutki dysk, to wystarczy, że podepnę dysk do komputera i później po odpaleniu kompa wpuścić płytkę? Nie będzie żadnych problemów z wykryciem dysku czy coś?
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 782
Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez ZacnyWacław » 23 Sie 2013, 15:51

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/29.0.1547.57 Safari/537.36


Nie powinno być żadnych problemów. Po podpięciu nowego dysku po prostu zainstaluj na nim system czy to z płytki DVD czy pendrive. W razie kłopotów pisz.
Awatar użytkownika
ZacnyWacław
Postujący
Postujący
 
Posty: 370
Dołączenie: 16 Kwi 2010, 09:46
Pochwały: 13

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez Pangia » 23 Sie 2013, 19:15

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3


No to mam problem z tym, jak nagrać Windowsa na płytkę, bo zwyczajnie w świecie nie wiem, jak to zrobić. Po prostu mam wrzucić .iso na płytę i wsio?
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 782
Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez mateo8898 » 23 Sie 2013, 20:45

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:23.0) Gecko/20100101 Firefox/23.0


Właśnie nie. Zależy z jakiego programu do nagrywania korzystasz. W Nero jest bodajże opcja o nazwie "Nagraj obraz na dysku". Możesz także użyć do tego np. tego programu -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... urner.html
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez Pangia » 23 Sie 2013, 20:56

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3


A w Ashampoo Burning Studio? Chociaż Nero też mam. Sami wiecie, jakby to była jakaś gówniana gierka czy coś, to trudno, najwyżej wypaliłoby się drugą płytkę, ale w wypadku Windowsa jakby się miało coś spieprzyć, to nie chciałbym później zostać bez systemu na dysku.
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 782
Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez mateo8898 » 23 Sie 2013, 22:25

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:23.0) Gecko/20100101 Firefox/23.0


Akurat także mam Ashampoo. Po lewej wybierasz "Twórz/Nagrywaj/Przeglądaj obrazy dysków" -> Nagraj CD/DVD/Blu-Ray z obrazu dysku -> wybierasz obraz .iso i nagrywasz.
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez Pangia » 24 Sie 2013, 10:59

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3


I później przy starcie po włożeniu płyty odpali się instalator? Przy okazji jeszcze sprawdzę, czy w Biosie jest ustawione CD na początku listy (o ile pamiętam, to jest, bo tak było, a nigdy tego nie przestawiałem).
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 782
Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez mateo8898 » 24 Sie 2013, 18:49

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:23.0) Gecko/20100101 Firefox/23.0


Tak, powinien bez problemu wystartować instalator.
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez Pangia » 24 Sie 2013, 18:59

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3


No to gitara, czyli wszystko powinno pójść gładko. Dzięki za pomoc.
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 782
Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez Pangia » 27 Sie 2013, 14:19

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3


No i pojawił się problem. Zdradziecka, czarna skrzynka od Multimedii. Tak, chodzi o modem, który z sobie tylko znanych powodów nie chce się łączyć na nowym systemie. Po wejściu w rozwiązywanie problemów Windows stwierdza, że nie mam żadnego urządzenia podłączonego. Jakoś jednak działa, bo na starcie systemu próbuje się łączyć z Internetem, ale ostatecznie i tak mu się to nie udaje. Fiu, jak to dobrze, że nie formatowałem starego dysku...
Na modemie jest napisane, że to Motorola S8V5121E. Jakieś sterowniki do tego są potrzebne czy jak? W Google zero użytecznych wyników.
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 782
Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez mateo8898 » 27 Sie 2013, 14:26

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:23.0) Gecko/20100101 Firefox/23.0


A w jaki sposób masz podłączony ten modem do komputera??? Przez USB czy zwyczajnie kablem RJ 45 do sieciówki??
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez Pangia » 27 Sie 2013, 14:30

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3


Wygląda na to, że tym drugim (na Grafice wygląda podobnie), no i na pewno nie na USB.
Na stronie Multimedii znalazłem jakieś sterowniki, ale nie jest nawet napisane, pod jaki system, a PDF z opisem nie uwzględnia nawet Visty (nie mówiąc o późniejszych) :/
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 782
Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez mateo8898 » 27 Sie 2013, 14:53

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.2; WOW64; rv:23.0) Gecko/20100101 Firefox/23.0


Skoro masz kablem RJ 45 do sieciówki to do modemu nie potrzeba żadnych sterowników. Skoro masz jeszcze dostęp do starego systemu sprawdź, czy nie masz czegoś dodatkowo ustawionego w Połączeniu sieciowym, typu adresy DNS, Adres IP, Brama domyślna itp.
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez Pangia » 27 Sie 2013, 15:02

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3


O to chodzi?
Image
Czyli że miałbym te dane jakoś ręcznie wprowadzić? Bo aktualnie to i tak siedzę na starym dysku, bo na nowym nie chce się łączyć. Przy instalacji Win 7 wybrałem, żeby nic nie aktualizowało na razie. Może to być przyczyną?
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 782
Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Re: Wypalenie Windowsa 7 na płytę

Postprzez Pangia » 27 Sie 2013, 21:57

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; en-US; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3


OK, problemem byl brak sterownika dla karty sieciowej. Teraz problemem jest angielski jezyk Windowsa. Nie to, zeby specjalnie mi przeszkadzal, ale – jak sami widzicie – nie moge wpisywac polskich znakow i to pomimo tego, ze poprzestawialem wszystkie mozliwe opcje jezykowe na polski. Tak wiec jak spolszczyc Win 7 Home Premium? Niby mozna Vistalizatorem, ale podobno wtedy flaguje Windowsa jako nielegalnego.
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
 
Posty: 782
Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Następna

Powróć do Nagrywanie CD/DVD

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników