TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

wywalilo prad przy gaszeniu windowsa-system nie rusza

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

wywalilo prad przy gaszeniu windowsa-system nie rusza

Postprzez beznazwowy » 03 Lis 2012, 13:29

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

witam, wczoraj pod wieczor przy gaszeniu windowsa wywalilo mi prad, efekt? przy starcie pika trzy razy i reset i pika i reset... wyjalem bios na troszke ale nic nie dalo chyba bo wciaz to samo, pozniej wyjme ten bios na dluzej moze cos da. zworek nie znalazlem, chyba nie ma. na internecie tez pusto, albo zle patrze, plyta to gigabyte ga-m61pme-s2. i teraz ciekwostka, przelozylem ram (tak z ciekawosci, a moze cos da) na drugie wejscie i system rusza ale wyskakuje takie cos 'Please re-setting CPU Frequency in the CMOS setup' - z tego co wiem to trzeba cos w biosie ustawic lub go na nowo wgrac, dobrze pisze? czytalem troszke o tym na internecie i wlasnie o tym biosie pisze. chyba ze ktos poradzi cos innego. dodam ze po przelozeniu na swoje miejsce ramu, pika jak na poczatku. z gory dziekuje za zainteresowanie sie tematem
beznazwowy
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Sie 2006, 14:25

Re: wywalilo prad przy gaszeniu windowsa-system nie rusza

Postprzez Pangia » 03 Lis 2012, 17:19

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3

Błąd mówi o tym, że musisz w BIOS-ie zmienić napięcia przy procesorze. Czy musisz - tego nie wiem, na jakiejś stronce znalazłem "fixa" na to - facet po prostu wyłączył w BIOS-ie pokazywanie błędów:
1. Head into your BIOS. For me, pressing Delete while I'm booting up does the trick. For you, it's likely that too, but there are other keystrokes that'll do the trick. Try, F1, F2, F12, ESC, or some key combos like CTRL+ALT+ESC or CTRL+ALT+S or CTRL+ALT+INS.
2. Use your arrow keys to maneuver to "Standard CMOS Features" or something similar. Press the "Enter" key.
3. Use the arrows to navigate to "Halt On" and press "Enter"
4. Choose "No Errors" with your arrows and press "Enter"
5. Get out of the BIOS and be sure you save before exiting.

Mam nadzieję, że tłumaczyć nie muszę?
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dołączenie: 27 Wrz 2009, 11:16
Pochwały: 10

Postprzez beznazwowy » 04 Lis 2012, 11:00

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:12.0) Gecko/20100101 Firefox/12.0

prawdopodobnie by trzeba bylo napiecie zmienic. ale przywrocilem ustawienia fabryczne biosu i wszystko normalnie sie wczytuje, nastepnie pokazuje sie ekran 'uruchom normalnie, awaryjnie itp' nic nie moge wybrac, uruchamia sie normalnie, pokazuje sie ekran ladowania windowsa i po chwili mi sie resetuje. moze z tym cmos cos zrobic?
beznazwowy
Postujący
Postujący

Postprzez Pangia » 04 Lis 2012, 12:26

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.3) Gecko/20100401 Firefox/3.6.3

Kurde no...
1. Wejdź do BIOS-a (masz wypisane możliwe kombinacje)
2. Wejdź w Standard CMOS Features czy coś podobnego i daj Enter
3. Poszukaj Halt On i daj Enter
4. Wybierz No Errors i daj Enter
5. Wyjdź z BIOS-u i zapisz zmiany.
Restart i sprawdź, czy zadziałało
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Postprzez beznazwowy » 04 Lis 2012, 23:04

no ja rozszyfrowalem co z tym wylaczeniem bledow, ale mi bardziej chodzi o ustawienie tego napiecia. problem dalej ten sam, po wylaczeniu bledow nawet
beznazwowy
Postujący
Postujący

Postprzez Pangia » 05 Lis 2012, 19:19

Hm. No to może reset BIOS-u? Wyjmujesz bateryjkę na kilkanaście minut (tak na max pół godziny) i test. Może to coś da, a spróbować nie zaszkodzi (BIOS wróci do fabrycznych ustawień i może pozwoli na start kompa)
Pangia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników