Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
Wyślij odpowiedź

wzrosła temp. procesora - nowy system

07 Mar 2011, 11:39

Witam
krótko opiszę historię : na swoim lapku musiałem wymienić dysk twardy. Razem z wymiana dysku zainstalowałem nowy system Win 7 Home Premium. Ale jeszcze przed tą całą operacją (na starym dysku i starym systemie Vista) zainstalowałem program do tzw optymalizacji sytemy Tune Up (wersja trial). Generalnie może i przyspieszył mi działanie kompa ale automatycznie wzrosła mi temp. procka. Nie wzrosła jeszcze nigdy do temp. max ale wzrosła. Po wymianie dysku i systemu myślałem że temp wróci do normy ale niestety nie. Niby nic się nie dzieje (sprzet na nowym dysku i systemie jest jak burza ) ale temp. cały czas nie spada poniżej 55-60 st. Przy tym wszystkim zastanawia mnie to że cały czas jak odpale kompa pracuje wentylator. Nie wiem czy to Tune up cos namieszał np w Biosie :?: czy system Win 7 tak go podkręcił ???

Wrzucam screen z Core Temp z info o procku
CoreTemp-Scr.png
CoreTemp-Scr.png (51.69 KiB) Obejrzany 1816 razy

dzięki i pozdro

Re: wzrosła temp. procesora - nowy system

07 Mar 2011, 16:53

temp. cały czas nie spada poniżej 55-60 st

W przypadku laptopa to raczej normalna temperatura, więc zbytnio nie ma się czym przejmować.

07 Mar 2011, 18:59

a co z wentylatorem, generalnie cały czas pracuje a wydaje mi się że wcześniej jak np. odpaliłem kompa i to od razu się nie włączał ?

07 Mar 2011, 19:01

Prawdopodobnie Ci się wydaje.

07 Mar 2011, 19:25

i takiej odpowiedzi oczekiwałem ....

pozdro i dzięki
Wyślij odpowiedź