TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

XP - jak przywrócić tryb normalny? Tryb awaryjny zepsuty

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

XP - jak przywrócić tryb normalny? Tryb awaryjny zepsuty

Postprzez marcos_777 » 04 Sty 2009, 14:49

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

Windows XP Home, SP3.

Tego posta piszę z innego kompa, bo mój już niestety nie startuje.

Zauważyłem, że tryb awaryjny przez F8 nie działał.
Chciałem go inaczej sprawdzić i dlatego wszedłem w Start/Uruchom/msconfig/ BOOT.INI i ustawiłem tryb SAFEBOOT.

I teraz tak przy normalnym starcie, jak i w Trybie Awaryjnym wyświetla tylko ekran powitalny Windowsa, a potem czarno. Nic, ewentualnie kursor.
Również inne tryby, jak np. "Ostatnio dobrze działające ustawienia" nie działają.

Aha , zapomniałem dodać, że wcześniej czyściłem kompa różnymi anti-malware (a-squared, DrWebCureit, ComboFix....) i może usunąłem plik potrzebny do trybu awaryjnego). Pamiętam, że było zarażonych 10-12 plików z katalogu Windows.
Może są jeszcze gdzieś w kwarantannie lub w backup, koszu...
A może doinstaluję je jak już wejdę do trybu normalnego lub poprzez konsolę odzyskiwania?
Można prosić o pomoc, które pliki sprawdzić czy są i jak je ewentualnie dograć na c:/Windows/system?

Nie chciałbym robić jeszcze raz opcje reinstalacji typu "R", bo strasznie długo robią mi się potem aktualizacje SP2 i SP3...

Mam też do wyboru logowania opcję Konsola odzyskiwania systemu.
Mogę się zalogować do partycji C:Windows, widzę wszystkie pliki i mogę pisać komendy w wierszu poleceń.

Zanim coś dodatkowo w systemie namieszam, mógłbym Was prosić, o napisanie konkretnego odpowiedniego polecenia?

Konsola Odzyskiwania Systemu http://support.microsoft.com/kb/307654/pl

Wiem, że są opcje:
# Disable — wyłącza usługę systemu Windows lub sterownik.
Zmienna usługa_lub_sterownik jest nazwą usługi lub sterownika, który ma być wyłączony.
Jeśli to polecenie zostanie użyte do wyłączenia usługi, przed zmianą typu uruchomienia usługi na SERVICE_DISABLED wyświetla jej oryginalny typ uruchomienia. Oryginalny typ uruchomienia należy zanotować, aby można go było użyć z poleceniem enable do ponownego uruchomienia usługi.

# Enable — włącza usługę systemu Windows lub sterownik.
Zmienna usługa_lub_sterownik jest nazwą usługi lub sterownika, który ma być włączony, a zmienna typ_uruchomienia jest typem uruchomienia usługi. Dostępne są następujące typy uruchomienia:

SERVICE_BOOT_START
SERVICE_SYSTEM_START
SERVICE_AUTO_START

Próbuję, ale mam odpowiedź, że "nie może zlokalizować wpisu rejestru...".
Jakie komendy konkretnie powinienem wpisać?

---------------
Pozdrawiam
marcos_777
Pozdrawiam

CERTYFIKATY ENERGETYCZNE - ŚWIADECTWA CHARAKTERYSTYKI ENERGETYCZNEJ BUDYNKÓW - AUDYTY Szybko - tanio - solidnie - Tel. 880 752 136 mgr inż. Anna Z
marcos_777
Postujący
Postujący

Dołączenie: 12 Gru 2008, 12:41

Re: XP - jak przywrócić tryb normalny? Tryb awaryjny zepsuty

Postprzez marcos_777 » 04 Sty 2009, 18:35

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.5) Gecko/2008120122 Firefox/3.0.5

Problem rozwiązałem, znalazłem na innym forum opis autorstwa Picasso:

1. Start z CD XP do Konsoli Odzyskiwania

2. Odbuduj BOOT.INI komendą (w istocie to zdubluje wejście tego samego Windows):

C:/Windows/BOOTCFG /REBUILD

Tam padną pytania, na które odpowiadasz następująco:

Zidentyfikowanych instalacji Windows: 1
[1]: C:\WINDOWS
Dodać do listy (Tak/Nie/Wszystko): wpisujesz z klawiatury T i ENTER (jeśli Konsola w wersji anglojęzycznej to wpisujesz Y)
Wprowadź identyfikator znalezionej instalacji: wpisać nazwę Windowsa np. Microsoft Windows XP Professional (lub Windows XP Home Edition)
Wprowadź opcje ładowania: wpisz /fastdetect, jeśli to XP SP2 to wpisz /fastdetect /NoExecute=OptIn

I już się ładuje Windows :)

W dalszym ciągu jednak nie działa tryb awaryjny po wciśnięciu F8.
Jakieś sugestie?

--------------------
marcos_777
Pozdrawiam

CERTYFIKATY ENERGETYCZNE - ŚWIADECTWA CHARAKTERYSTYKI ENERGETYCZNEJ BUDYNKÓW - AUDYTY Szybko - tanio - solidnie - Tel. 880 752 136 mgr inż. Anna Z
marcos_777
Postujący
Postujący

Postprzez cosik_ktosik » 05 Sty 2009, 22:50

Autor postu otrzymał pochwałę
Awatar użytkownika
cosik_ktosik
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Wrz 2008, 18:00
Pochwały: 37

Postprzez marcos_777 » 28 Sty 2009, 00:26

Thx. Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.
Tryb awaryjny i wszystkie inne dobrze już działają.

Temat do zamknięcia.
Pozdrawiam

marcos_777
Postujący
Postujący

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]