TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

XP UBUNTU i..... 98

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

XP UBUNTU i..... 98

Postprzez forumowicz711 » 13 Wrz 2007, 14:08

PostUA:

Mam pare pytan:

1) mam xp i ubuntu 7.04 i chce zainstalować windowsa 98. czy po instalcji 98 będe miał możliwość wyboru systemu (gruba)?

2)Czy przy instalacji wybiera się dysk na którym instalować windowsa?
Jeśli tak to jak go wybrać?

3)Ile onn zajmuje miejsca?

4)Czy przy instalacji formatowany jest cały dysk?

Proszę nie dawać adresów do poradników bo one mi nic nie dają!
Czekam na odpowiedź!!
forumowicz711
Postujący
Postujący

Dołączenie: 28 Kwi 2007, 15:25
Miejscowość: z drawska pom

Postprzez Mefisto » 13 Wrz 2007, 22:45

PostUA:

1. Zainstaluj Win 98 wejdź na dysk na którym jest jest Win XP i odnajdź tam plik boot.ini (np: c:\boot.ini <- plik ukryty) otwórz go i przeczytaj co dalej (sorry ale nie chce mi się tu objaśniać tego wszystkiego). Zanim zaczniesz kombinować radzę zrobić kopię zapasową tego pliku, pamiętaj także, że Win 98 może być zainstalowany na partycjach FAT32 podejrzewam, że ty masz NTFS (Win 98 i te starsze nie odczytują tych partycji, będzie to samo co z twoim linuxem też nie możesz grzebać po dyskach z Win XP i na odwrót ;]).

2. Najlepiej jest zainstalować Win 98 na partycji C (z tego co pamiętam podczas instalacji można wybrać inną partycję, ale Win 98 często nawet po wskazaniu np. partycji D i tak się instaluje na C)

3. Ok. 400~ Mb

4. Partycję sie w całości formatuje nie można sformatować kawałka partycji, pamiętaj aby podczas formatowania partycji na której ma być Win 98 wybrać [Typ partycji: FAT32]
Awatar użytkownika
Mefisto
Postujący
Postujący

Dołączenie: 02 Cze 2007, 20:40
Miejscowość: Warszawa

Postprzez Arkovianin » 15 Wrz 2007, 10:42

PostUA:

Zależy czego kopie zapasową!! :)Linuxa czy windowsa ale jak windowsa to polecam Norton Ghost a po za tym zainstaluj jakiegoś bootmanagera :)
jeśli masz problem to pisz na pw albo na [email protected] zawsze pomogę gdy tylko będe mógł
Awatar użytkownika
Arkovianin
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 24 Kwi 2007, 19:56
Miejscowość: Wlodawa/Lublin

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]