Witam chciałbym zaprezentować krótki poradnik co zrobić gdy gry się zacinają no i nie tylko ogólnie przedstawię kilka solucji aby ułatwić rozwiązanie kilku najczęściej występujących problemów z grami.
Tak więc zaczynajmy
1.Sprawdzamy czy dana gra w ogóle powinna odpalić na naszym sprzęcie.https://www.systemrequirementslab.com/cyriPowyżej dałem linki do dwóch stron na których możemy z łatwością sprawdzić czy nasza maszyna pociągnie grę myślę że z obsługą stron nie będzie większych problemów w razie jakichkolwiek problemów proszę o kontakt PW a zamieszczę odpowiedni poradnik do obsługi tych że stron.
2.Uaktualnienie sterowników kart graficznych a) Dla kart graficznych ATI
Klikb) Dla graficznych GeForce
Klik3.Najnowsze biblioteki DirectX i nie tylko.a) Zawsze warto mieć najnowszą wersję DirectaX ponieważ to znacznie może wpłynąć na wydajność w grach
Klikb) Warto się też zapatrzeć w NET Framework spotkałem się z grami które wymagają tej biblioteki
Klik4.Dobrze jest się zapatrzeć w najnowsze łatki do gier ponieważ może to znacznie przyspieszyć działanie gier a także pozbawić grę większych bugów.5.Regularne czyszczenie systemu ze śmieci i zbędnych programów polecam do tego CCleaner'a
Klikdodatkowo takie programy jak:
TuneUp Utilities
Klik Diskeeper (do defragmentacji) płatna wersja programu
KlikWinContig (do defragmentacji dysku) wersja freeware programu
KlikWarto również zwrócić uwagę że wyłączanie zbędnych procesów może wpłynąć na działanie gry w czasie grania offline można wyłączyć Antywirusa i Firewalla (na własną odpowiedzialność) ja tak zawsze robię i z doświadczenia mogę powiedzieć że odnotowałem znaczną poprawę wydajności w grach.
AMD Dual-Core Optimizer Łatka podnosząca wydajność gier, które nie obsługują dwurdzeniowych procesorów firmy AMD.
Klik6.Zmniejszenie lagów w grze on-line Polecam program cFosSpeed
Klikbardzo dobry program o ile poświęcimy 5 minut na konfigurację owego programu zaraz po zainstalowaniu ukaże się takie o to okienko w lewym dolnym rogu ekranu :
Okienko te możemy dowolnie przemieszczać na naszym pulpicie teraz klikamy na ikonkę programu ppm-->i wybieramy "pierwszeństwo dla czasu pingów" zaraz po tej czynności
ppm na ikonkę programu -->opcje-->ustawienia -->zakładka programy i wybieramy priorytet dla danego programu/gry tutaj chyba nie będzie większych problemów (polecam ta opcję jeżeli mamy kilka procesów korzystających z internetu np p2p i gramy w Cs'a po sieci)
7.Granie po sieci Lan (Hamachi)Hamachi bardzo przydatny program jeżeli chcemy z kolegą koleżanką pograć po lanie
(nie potrzebujemy oryginalnej gry)
KlikTeraz jak zrobić żeby działało?
Proste instalujemy program po zainstalowaniu ukaże nam się okienko wpisujemy swój nick
Tworzymy sieć dajemy hasło i nazwę sieci osobie z którą chcemy grać i to wszystko
Jak założyć sieć w Hamachi?
Klikamy na taki trójkącik
wybieramy z dostępnych opcji "utwórz nową sieć"
i wpisujemy nazwę i hasło do sieci i to właściwie wszystko
P.S
Poradnik będzie aktualizowany wszelkie sugestie błędy itp proszę kierować na PW
Poradnik stworzony dla instalki.pl zakaz kopiowania!