TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Zadanie z Turbo Pascala

Rozmowy na temat tworzenia stron www oraz programowania.

Zadanie z Turbo Pascala

Postprzez Nora » 14 Paź 2008, 20:39

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.3) Gecko/2008092417 Firefox/3.0.3

Witam serdeczne !
Czy umie ktoś z was zrobić takie zadanie z turbo pascala,
bo mój kuzyn poprosił mnie o pomoc ale ja z programowaniem nie miałem nigdy doczynienia. :oops:

1.Napisz program, który wymnoży dwie dowolne liczby rzeczywiste i wyświetli wynik na monitorze.
Nora
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 19 Sty 2007, 21:10

Re: Zadanie z Turbo Pascala

Postprzez Czarodziejczarek » 27 Paź 2008, 00:10

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.3) Gecko/2008092417 Firefox/3.0.3

program DlaNora;
uses crt;
var x1,x2,d: real; <-- real oznacza liczby rzeczywiste
begin <--początek programu
writeln ('podaj x1'); <-- komputer prosi o 1 liczbe podajesz ja z klawiatury i klikasz enter
readln(x1); <--wczytanie
writeln ('podaj x2'); komputer prosi o 2 liczbe podajesz ja z klawiatury i klikasz enter
readln(x2); <--wczytanie
d:=x1*x2; <-- komputer je wymnarza
write('d'); <-- pokazuje na kompie
writeln(d:5:3); <-- nie pamiętam co to jest miałem turbo pascala bardzo dawno temu ale ma to związek z przestawieniem tej liczby czy jakoś tak. chyba chodzi ze będzie pokazywać cos w tym stylu 12355,693 czyli 5 cyfr po lewej stronie od przecinka i 3 po prawej stronie od przecinka
readln;
end.

Uwaga : nie pisz w programie komentarzy oki pozdrawiam, tylko to co jest pogrubione
Znalazłem kiedyś fajną stronę:
www.google.pl
Awatar użytkownika
Czarodziejczarek
Postujący
Postujący

Dołączenie: 20 Lut 2008, 23:57
Miejscowość: Berlin - Słupsk
Pochwały: 1

Re: Zadanie z Turbo Pascala

Postprzez Czarodziejczarek » 27 Paź 2008, 00:27

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.3) Gecko/2008092417 Firefox/3.0.3

A tak wogólę to myślę że tan program jest oki tylko nie jestem całkiem niego pewny sprawdź tylko dokładanie skopiuj literka po literce znak po znaku...
więcej informacji możesz uzyskać na typowych forach internetowych dla turbo pascala ( tak mi się wydaje)
raz jeszcze pozdrawiam. mam nadzieje że starzy wyjadacze mnie nie zlikwidują z tego forum... :500:
narka :500:
Znalazłem kiedyś fajną stronę:
www.google.pl
Awatar użytkownika
Czarodziejczarek
Postujący
Postujący

Dołączenie: 20 Lut 2008, 23:57
Miejscowość: Berlin - Słupsk
Pochwały: 1

Powróć do Webmastering, programowanie

Kto jest na forum