TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Zawieszanie się instalatora Windows XP

Tematyka związana z produktami firmy Microsoft.

Zawieszanie się instalatora Windows XP

Postprzez Portis » 09 Lip 2008, 00:53

PostUA:

Cześć !
Szukałem tutaj podobnego problemu jak mój ale nie znalazłem. Jeżeli było to już tutaj poruszane to przepraszam za zawracanie głowy, widocznie słaby ze m,nie poszukiwacz.
Mam struszka kompa (9 lat): Celeron 500, Ram 256, HD 10 GB i postanowiłem za małe pieniądze przeprowadzić lifting :). Kupiłem płytę Asus P5L, procesor Pentium4 3 GB, Katrę grafiki Palit 7300GT Sonic, Ram Kingston 2x 1GB, dysk SATA 320 GB. Musiałem jeszcze dokupić zasilacz (stary miał tylko wtyczkę 20 pinową). Po włożeniu tego do obudowy wszystko zaczęło chodzić, ale podczas instalacji Windows XP, w momencie instalowania sprzętu (35 min do końca) instalator się zatrzymuje i to już koniec. Próbowałem instalować system na nowym dysku SATA jak i na tym starym ATA 10 GB całkowicie odłączając nowy dysk. Próbowałem poprzestawiać kości Ramu, jak i zostawić tylko jedną. Te wszystkie próby nic nie dawały, zawsze było tak samo ... 35 min do końca i zawis. Wybudowałem nowy sprzęt i założyłem starą płytę, starą kartę grafiki i stary HD, teraz wszystko poszło dobrze, system się zainstalował bezproblemowo. Domyślam się, że jest coś ze sprzętem, ale nie wiem jak dojść do tego co stoi na przeszkodzie w zainstalowaniu systemu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Portis
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 09 Lip 2008, 00:44

Postprzez Dawid255151 » 09 Lip 2008, 07:22

PostUA:

Dysk sata potrzebuje sterownika aby instalacja mogłaś przejść płynie tak się mi wydaje podaj model dysku znajdziemy może sterownik do tego dysku a powiedz mi dysk jest używany ?
Awatar użytkownika
Dawid255151
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 04 Lis 2007, 18:37
Pochwały: 2

Postprzez LucaS » 09 Lip 2008, 11:13

PostUA:

Dawid255151 napisał(a):Dysk sata potrzebuje sterownika aby instalacja mogłaś przejść płynie tak się mi wydaje podaj model dysku znajdziemy może sterownik do tego dysku a powiedz mi dysk jest używany ?

Potrzebuje ale to się instaluje we wczesnej fazie instalacji, gdy jeszcze nie ma nawet plików skopiowanych, a napisał Portis przecież, że zwieche ma gdy pokazuje mu 35 min do końca. Także sterowniki tutaj nie mają nic do znaczenia. Szczegolnie, że to stacjonarny komp, w laptopie by musia dawać stery od SATA ale jak pisałem - to się robi we wczesnej fazie, zaraz na początku a nie gdy pliki są już skopiowane a trwa tylko ich instalacja.

Portis - z tym dyskiem SATA raczej będzie OK bo skoro go odłączyłem wcześniej i probowałeś na tym starym 10GB i też nie poszło to znaczy, że wina leży po stronie czegoś innego. Teraz masz zainstalowanego XP na tym starym z 256 ram tak? To idź do jakiegoś kumpla z kościami tymi nowymi 2x1GB, podłącz u niego i przetestujcie je programem memtest86. Jeśli będzie OK to wtedy wina będzie raczej po stronie płyty głownej lub procka.

PS: Kupowałeś wszystko nowe czy używane?
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez Portis » 11 Lip 2008, 12:19

PostUA:

Dziękuję za zainteresowanie.
Płyta główna kupiona pod koniec kwietnia, karta grafiki w grudniu, kości RAM i procesor - to wszystko odkupione. Poprzedniemu właścicielowi podobno chodziło to dobrze ale miał inna kartę grafiki i inny wentylator na procesorze, też miał na początku problem z instalacją XP, ale wgranie sterowników SATA (po F6) pomogło, u mnie nie pomaga. Zresztą jak zauważyłeś na dysku ATA po odłączeniu dysku SATA jest ten sam problem. Zasilacz, HD SATA Samsung 320GB, mysz i klawiatura nowe. Nagrywarka, HD 10 GB, stacja dyskietek i obudowa stare, z poprzedniego zestawu.
Portis
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Piskorz » 28 Lip 2008, 08:33

PostUA:

Może wiecie jak zainstalować Windows Xp, kasując dane ze wszystkich partycji. Niedawno zainstalowałem go ale okazało się że zamiast na partycji C, został zainstalowany na D. Teraz przy włączeniu kompa mam do wyboru 2 konfiguracje systemu.
Awatar użytkownika
Piskorz
Postujący
Postujący

Dołączenie: 22 Mar 2008, 09:36
Pochwały: 5

Postprzez niunka » 28 Lip 2008, 09:25

PostUA:

Bot z Win CD i podczas instalacj bedziesz mial do wyboru gdzie chcesz zainstalowac system,na ktorej partycji,najpierw usuniesz wszystkie partycje i pozniej zrobisz nowa C na windows i dlaej jak chcesz,wszystko podczas instalacji masz dokladnie opisane.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez Portis » 29 Lip 2008, 14:06

PostUA:

Dziękuję za próby pomocy. Problem rozwiązałem wyłączając w BIOSie przed instalacją systemu część urządzeń. W ten sposób system zainstalował się bez problemu. Po zainstalowaniu Windowsa XP zresetowałem BIOS do domyślnych ustawień. Gdy uruchomiłem komputer to system to wykrył "nowe urządzenia" i zainstalował je oraz sterowniki do nich. Jedynie nie powiodło się to z jednym urządzeniem :(. W panelu sterowania - System - Sprzęt - menedżer urządzeń - jest wykrzyknik w żółtym polu przy "Kontroler hosta IEEE 1394 zgodny z OHCI". Po kliknięciu na ten napis pojawia sie komunikat :
To urządzenie nie może znaleźć odpowiednich wolnych zasobów, których można użyć. (Kod 12)
Jeśli chcesz używać tego urządzenia, musisz wyłączyć jedno z urządzeń występujących w systemie
Nie wiem co dokładnie oznacza ten komunikat i jak usunąć problem z nim związany, przypuszczam że to było przyczyną kłopotów z zainstalowaniem Windows XP.
Narazie złącze IEEE 1394 nie jest mi potrzebne i nie przejmuję się tym, ale może kiedyś się przydać.
Pozdrawiam wszystkich i życzę bezawaryjnych komputerów :)
Portis
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Microsoft Windows

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]