TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

zawieszony komputer

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

zawieszony komputer

Postprzez marmonka » 28 Gru 2006, 14:21

PostUA:

Ostatnio dokupilam 256 ramu, i w sumie mam teraz bodajze 512. Nie jestem pewna, ale odkad kiedy sa "zamontowane", komputer czasami w niektorych momentach caly sie zawiesza. Naogol gdy wchodze na strony internetowe, lub np. przegladam jakies zdjecia. Ale to jeszcze pestka. Dzis chcialam zainstalowac simsy 2, wszystko jest dobrze do czasu, gdy zaczyna sie odrazu instalacja. Komputer staje w miejscu tak jak w tamtych przypadkach. Zainstalowalam jakis program do spowalniania ramu, ale to nic nie pomoglo. Moze trzeba wykrecic te ramy, bo komputer nie daje rady? Albo jakies inne programy? Dla informacji to on ma juz swoje lata...
Czekam na porady:)
Pozdrawiam.
marmonka
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 28 Gru 2006, 14:17

Postprzez Bozz » 28 Gru 2006, 14:48

PostUA:

Napisz jakie podzespoły kompuetra i coś o tym RAM'ie
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Postprzez Mac » 28 Gru 2006, 17:02

PostUA:

Może memtestx86 zapuścic?? Oczywiscie bootowalny z flopa. Ten program od spowalniania ramu odinstaluj. Pewnie nowa kośc jest cos rypnieta. Albo wymusiła nowe
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez dean99 » 30 Gru 2006, 11:13

PostUA:

Ja kiedyś miałem takie problemy jak miałem źle ustawiony plik stronnicowania, może wcześniej jak miałaś mniej ramu to było dobrze ale jak dołożyłaś jeszcze to ustawienia niesą prawidłowe, ale ja i tak już przy 512ram ustawić rozmiar pliku kontrolowany przez system. Jak chcesz sie dowiedzieć jak to zrobić to napisz no chyba że wiesz
LFS to nie gra to rzeczywistość
Awatar użytkownika
dean99
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Maj 2006, 09:53
Miejscowość: Gołdap

Postprzez TytusXP » 30 Gru 2006, 19:30

PostUA:

Kości pamieci mogą się "gryźć" Jeżeli nie mają takiej samej znamionowej częstotliwości taktowania lub są skrajnie różnych firm. Najlepiej kupować kości takie same pod względem producenta i danych technicznych w szczególności częstotliwości taktowania.
Cogito, ergo sum
Awatar użytkownika
TytusXP
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 25 Gru 2006, 14:47

Postprzez Mac » 30 Gru 2006, 20:02

PostUA:

TytusXP napisał(a):Kości pamieci mogą się "gryźć" Jeżeli nie mają takiej samej znamionowej częstotliwości taktowania lub są skrajnie różnych firm. Najlepiej kupować kości takie same pod względem producenta i danych technicznych w szczególności częstotliwości taktowania.

Jeszcze się z takimi nie spotkałem. Będą pracowały z taktami wolniejszej.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez TytusXP » 31 Gru 2006, 13:50

PostUA:

A ja się spotkałem na własnej skórze.
Miałem kość DDR 256MB 266MHz jakiejś tam mało znanej firmy.
Dokupiłwem DDR 512MB 400MHz firmy Goodram i od tego czasu mi się komputer co 15 minut resetował. Wyjąłęm kość 256 i problem zniknął.
Cogito, ergo sum
Awatar użytkownika
TytusXP
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Mac » 31 Gru 2006, 16:27

PostUA:

A może by tak timingi pozmieniać, sloty itp... Bez walki się poddałeś.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez TytusXP » 01 Sty 2007, 13:29

PostUA:

Myślisz, ze slotów nie zmieniałem??
Jeśli mi się komp nie resetował to często wyskakiwało, że program odwołuje się do pamięci pod adresem JAKIMŚTAM.
Pamięć nie możę być "READ"

Może kości się nie gryzły. Wiem jednak od znajopmego informatyka, że jest to możliwe.
Cogito, ergo sum
Awatar użytkownika
TytusXP
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Mac » 01 Sty 2007, 18:12

PostUA:

Trzeba było formata zrobić a nie kość wyrzucać. By ci blue screeny wykakiwały nieoczekiwane restarty jakby się jebało coś z ramem. Update biosy też pomaga. A zmiana slota ma niewielki wpływ na działanie ramu choc czasem zbawienny.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez TytusXP » 02 Sty 2007, 16:26

PostUA:

Nie denerwuj mnie z formatem :evil:

Wszyscy w klasie mi mówią, żebym formata strzelił i mam tego dość.
Komputer mi chodzi już 4 lata i nie muli się ani nie zawiesza (nie licząc tego okresu co się resetował), więc po co mam formatować dysk?? Żeby stracić 3 dni na wgrywaniu wszystkiego od nowa??

Jeśli się dba o system to nie ma powodu robić formata.
Cogito, ergo sum
Awatar użytkownika
TytusXP
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Mac » 02 Sty 2007, 16:35

PostUA:

Jak ci wyskakuje pamięć nie może być read to jest to na 95% wina systemu co se z ilością nie radzi. A wgrywanie wszystkiego od nowa trwa krótko w moim przypadku po 1,5h mam wszystko jak przed formatem.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez TytusXP » 03 Sty 2007, 22:25

PostUA:

Taaa, Ale na starszym kompie trwa dłużęj. Poza tym nie mam nagrywarki DVD, więc nie mogę zrobić back-up-u danych i nie mogę wgrać spowrotem wszystkiego.

Wyjąłem kość, działa, więc no problem :grin:
Cogito, ergo sum
Awatar użytkownika
TytusXP
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez niunka » 04 Sty 2007, 00:19

PostUA:

TytusXP napisał(a):Taaa, Ale na starszym kompie trwa dłużęj. Poza tym nie mam nagrywarki DVD, więc nie mogę zrobić back-up-u danych i nie mogę wgrać spowrotem wszystkiego.

Wyjąłem kość, działa, więc no problem :grin:

Zeby zrobic backup nie musisz miec nagrywarki DVD obraz mozesz zapisac na CD,albo na innej partycji.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez Mac » 04 Sty 2007, 16:59

PostUA:

A kto mówi o obrazie?? Kopiuje ręcznie to co chcesz a to co nie potrzebne sie wywala a wiekszośc programów razem z windoza sie sama instaluje.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Majestic-12 [Bot]