TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Żenujący problem w XP z dźwiękiem i wyglądem

Szukasz sterownika? Masz problem? Wszystko związane ze sterownikami itp.
Regulamin forum
1. Przed stworzeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji "Szukaj" (górne menu).

2. Baza sterowników do drukarek oraz urządzeń wielofunkcyjnych.

Żenujący problem w XP z dźwiękiem i wyglądem

Postprzez chwileulotne85 » 06 Mar 2009, 14:46

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.0.7) Gecko/2009021910 Firefox/3.0.7

Witam!

Od jakiegoś czasu miałem problemy z Windowsem XP (3 miesiące),ale dopiero wczoraj zdecydowałem się na przeinstalowanie systemu, niestety to nie pomogło... Problem wygląda następująco:

Po jakimś czasie od uruchomienia peceta(na ogół po 1 godzinie,czasem nawet 15 minutach) wyskakuje mi błąd Nieprawidłowy sterownik DirectSound Kod błędu 88780078 i oczywiście dźwięk wtedy przepada i niema go wcale(Jednak po ponownym uruchomieniu Windowsa, dźwięk znów działa ale po jakimś czasie błąd się pojawia znowu i wracam do wyjściowej sytuacji że dźwięku nie ma). Na dodatek innym zjawiskiem jakie pojawia się na komputerze jest zmiana wyglądu paska zadań i większości okienek ze stylu XP na takie jakie były w Windowsie 98(porostu na stałe pasek zadań i te inne okienka zmieniają wygląd na taki stary szary jak z 98). Chciałem dodać, iż problem występuje mimo dwukrotnego przeinstalowania systemu operacyjnego, i to dwóch innych kopi XP (czyli wychodzi na to że niezależnie jaki XP zainstaluje i tak problem jest). trzecim zjawiskiem jakie zauważyłem jest występowanie żółtego znaku zapytania w Menedżerze urządzeń przy other devices--Ethernet Controller. Ostatnią rzeczą jest fakt, iż w Evereście w zakładce-Komputer-DMI pojawia się żołty wykrzykniko komunikacie iż dokładność danych DMI nie jest pewna.
Chciałem dodać, iż przy innych sterownikach nie zauważyłem żadnych innych znaków zapytania czy wykrzykników. Bardzo proszę więc o jakiekolwiek sugestie, mogące pomóc mi w usunięciu tego przykrego problemu.

Wkleję krótką ogólną specyfikację mojego komputera zaaportowana przez Everesta:

Komputer:
Typ komputera ACPI Multiprocessor PC
System operacyjny Microsoft Windows XP Professional
Dodatek service pack systemu operacyjnego Service Pack 2

Płyta główna:
Typ procesora DualCore Intel Core 2 Duo E6750, 2666 MHz (8 x 333)
Nazwa płyty głównej DFI Infinity P35-T2RL (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN)
Mikroukład płyty głównej Intel Bearlake P35
Pamięć fizyczna 2048 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM)
Typ BIOS'u Award (08/23/07)
Port komunikacyjny Communications Port (COM1)

Multimedia:
Karta dźwiękowa Realtek ALC885/889A @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller

Karta sieciowa GL2422VP (10.20.1.40)

DMI:
DMI: producent BIOS'u Phoenix Technologies, LTD
DMI: numer wersji BIOS'u 6.00 PG
DMI (system): producent OEM
DMI (system): nazwa OEM
DMI (system): numer wersji OEM
DMI (system): numer seryjny OEM
DMI (płyta główna): producent DFI Inc.
DMI (płyta główna): nazwa INF P35-R
DMI (płyta główna): numer wersji 1.0
DMI (płyta główna): numer seryjny
DMI (obudowa): producent OEM
DMI (obudowa): numer wersji OEM
DMI (obudowa): numer seryjny
DMI (obudowa): metka środka trwałego
DMI (obudowa): typ Desktop Case
DMI (pamięć): całkowita liczba / liczba wolnych gniazd4 / 2
chwileulotne85
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 06 Mar 2009, 14:20

Re: Żenujący problem w XP z dźwiękiem i wyglądem

Postprzez cosik_ktosik » 06 Mar 2009, 18:43

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.0.7) Gecko/2009021910 Firefox/3.0.7 GTB5 (.NET CLR 3.5.30729)

Załaduj w Biosie ustawienia zoptymalizowane.
Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL lub F2 przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz Load Optimized Defaults, a jak nie ma to w zakładce Exit -> Load Default Settings (lub podobnie w zależności od Biosu) i zapisz zmiany klawiszem F10. Na wszelkie pytania, odpowiedz Y (Yes).

Następnie uaktualnij sterowniki od chipsetu oraz karty dźwiękowej.
Awatar użytkownika
cosik_ktosik
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Wrz 2008, 18:00
Pochwały: 37

Powróć do Sterowniki

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników