TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

zewnetrzy port TCP w gg

Nie możesz znaleźć potrzebnej aplikacji, napisz o tym, a na pewno użytkownicy forum postarają się pomóc.

zewnetrzy port TCP w gg

Postprzez shadew » 11 Lip 2005, 23:45

PostUA:

Wie ktoś jaki port trzeba wpisać w Gadu-Gadu\ustawienia\połączenie\zaawansowane\zewnętrzny port TCP?? Z góry dzieki.
Awatar użytkownika
shadew
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 11 Lip 2005, 23:42

Port

Postprzez dawidek14l4 » 12 Lip 2005, 08:19

PostUA:

ja mam 1550 i mi wszystko dzia[/list]a:D
dawidek14l4
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 24 Maj 2005, 10:27
Miejscowość: Czempiń

Postprzez zebra » 12 Lip 2005, 20:03

PostUA:

Jak nie wiesz, co wpisać, to ustaw wartość domyślną. Klikając na Domyślna. I po kłopocie...

<<DOPISEK>>
dawidek 14|4 napisał(a):ja mam 1550 i mi wszystko dzia[/list]a :D
Pomyliłeś Lokalny port TCP z Zewnętrznym portem TCP. A to się trochę różni...
shadew, sorry za zdanie na samej górze w tym poście. Nie wzięłam pod uwagę tego, że opcja Domyślna działa tylko przy ustawianiu lokalnego portu TCP! W drugim poście jest wskazówka, co zrobić, żeby problem GG zniknął.
Ostatnio edytowany przez zebra, 17 Lip 2005, 01:28, edytowano w sumie 1 raz
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

gg

Postprzez shadew » 16 Lip 2005, 21:33

PostUA:

ja nie miałem problemy z wysyłanie gdy miał wew. ip a gdy już dostałem zew. ip nie moge wysyłać. Nawet nie pomaga mi naciśnięcie domyślne. Jeśli ktoś miał takie problem i to zrobił to prosze napiszcie mi tu.
Awatar użytkownika
shadew
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez zebra » 17 Lip 2005, 01:01

PostUA:

Jak masz zewnętrzny adres IP i porty nie są sforwardowane, to na przykład użytkownicy Windowsów nie mogą wysyłać plików przez GG albo nie uzyskają High ID w eMule. W tym wypadku musisz sforwardować lokalny port TCP 1550. W Gadu-Gadu-->Ustawienia-->Połączenie-->Zaawansowane-->ustawiasz na Forwardowanie. Wpisujesz zewnętrzny adres IP i wartość dla zewnętrznego portu TCP. Zatwierdzasz ustawienia i powinno działać. U ciebie problem jest taki, że nie wiesz, jaką wartość wpisać w pole zewnętrznego portu TCP. Zakładam, że jesteś użytkownikiem sieci lokalnej. Załóżmy, że sieć lokalna ma przydzielone adresy z puli 192.168.1.x, w tym nasz komputer któremu będziemy przekierorywać porty ma adres 192.168.1.4. Z poziomu root'a piszemy:iptables -t nat -A PREROUTING -p tcp --dport 2000 -j DNAT --to 192.168.1.4:1550. Przekieruje nam to cały ruch protokłu TCP przychodzący do routera na port 2000 do komputera o adresie 192.168.1.4 na port 1550. Teraz wystarczy w kliencie Gadu-Gadu dać: Ustawienia-->Połączenia (zaznaczyć Używaj połączeń bezpośrednich)-->Zaawansowane. Lokalny port wpisujemy 1550, zaznaczamy Forwardowanie, jako Zewnętrzy adres IP wpisujemy publiczny adres jaki posiada nasz router (co można sprawdzić komendą ifconfig -a), a Zewnętrzny port TCP to 2000. Dajemy OK, następnie zastosuj, przelogowujemy się i powinno działać . Oczywiście można było użyć innych portów niż te 1550 i 2000, ważne by takie same były ustawione na routerze jak i w kliencie. Wydaje mi się, że to ci powinno pomóc, jeżeli pojawiłyby się jakiekolwiek problemy lub coś jest niejasne, to służę pomocą. Jak podziała, daj znać;) Pozdrawiam!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

gg

Postprzez shadew » 17 Lip 2005, 18:00

PostUA:

Powiedz mi dokładnie gdzie ja mam to komende wpisać : iptables...
Awatar użytkownika
shadew
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez zebra » 17 Lip 2005, 18:12

PostUA:

Jak się nie orientujesz w temacie, to spróbuj wpisać w Zewnętrzny port TCP wartość 2000. Tak, jak pisałam wcześniej. I wtedy sprawdź, czy GG działa poprawnie (możliwe jest wysyłanie wiadomości). A komendę możesz wpisać na przykład z poziomu DOS-a, lub Windowsa (command). Oczywiście z poziomu root'a! A mogę się chociaż dowiedzieć jak łączysz się z internetem? Sieć LAN, modem, SDI, Neostrada...? Pozdrawiam!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

gg

Postprzez shadew » 17 Lip 2005, 18:58

PostUA:

Zebra to co mi napisałeś to jest sposób na przesyłanie plików jeśli nie masz zew. ip - tak mi mój admin powiedział. Jestem w sieci lokalnej i mam zew. ip w całości notowany (NAT 1:1)
Awatar użytkownika
shadew
Forumowicz
Forumowicz

Powróć do Poszukiwani!

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]