TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

zielony płomień w zapalniczce

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

zielony płomień w zapalniczce

Postprzez Yoo! » 11 Gru 2006, 07:40

PostUA:

Witam, tak się zastanawiałem, jak to jest, że gdy się kupi nową żarową zaplaniczke, to płomień jest zielonoy lub niebieski. Dowiedziałęm się, że to zależy od gazu, więc moje pytanie, gdzie można kupić taki "niezwykły" gaz do zapalniczki :) może się nazywa inaczej, niewiem :)
Awatar użytkownika
Yoo!
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 28 Cze 2005, 08:53
Miejscowość: PL

Postprzez niunka » 11 Gru 2006, 07:54

PostUA:

Nabij zapalniczke dobrym gazem np RONSON albo RSONIC.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez Yoo! » 11 Gru 2006, 19:52

PostUA:

no sęk w tym, że za każdym razem nabijam Ronsonem,ale słyszałem, że zapalniczki są nabijane specjalnymi gazami, które właśnie powodują to, że płomień jest zielony :P
Awatar użytkownika
Yoo!
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez LucaS » 11 Gru 2006, 20:56

PostUA:

http://www.google.com/search?hl=pl&clie ... ki&spell=1

moze też na allegro poszukaj takich gazow.... zapalniczki gotowe są tam, ale nie sprawdzałem gazów... :P

PS: Ciekawe jakby napierdziec w zapalniczke, jaki by plomien mial kolor heh :p
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez Yoo! » 11 Gru 2006, 21:01

PostUA:

hehe,niewiem pewnie czarny,ja właśnie znalazłem na allegro fajną zapalniczkę, która ma właśnie zielony płomień, napisałem do gościa z pytaniem czy ten płomień zawsze będzie zielony to odp. mi że te zapalniczki sa napełniane specjalnym gazem, a właśnie kiedys też miałem taką zapalniczkę, ale z niebieskim płomieniem i pamiętam jak go napełniłem ponownie to płomień byl normalny, no nic poszuakm jeszcze :) pozdro
Awatar użytkownika
Yoo!
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Bozz » 12 Gru 2006, 15:59

PostUA:

Zielony kolor płomienia nie zależy od gazu. Zapalniczki z zielonym [lub innym] płomieniem maja takie małe "ogniwo" które sie nagdzewa i nadaje płomieniowi kolor. Ale to "ogniwo" zuzywa sie i zostaje normalny kolor płomienia... :/
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Powróć do Free Post

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Majestic-12 [Bot]