Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
Wyślij odpowiedź

zielony płomień w zapalniczce

11 Gru 2006, 07:40

Witam, tak się zastanawiałem, jak to jest, że gdy się kupi nową żarową zaplaniczke, to płomień jest zielonoy lub niebieski. Dowiedziałęm się, że to zależy od gazu, więc moje pytanie, gdzie można kupić taki "niezwykły" gaz do zapalniczki :) może się nazywa inaczej, niewiem :)

11 Gru 2006, 07:54

Nabij zapalniczke dobrym gazem np RONSON albo RSONIC.

11 Gru 2006, 19:52

no sęk w tym, że za każdym razem nabijam Ronsonem,ale słyszałem, że zapalniczki są nabijane specjalnymi gazami, które właśnie powodują to, że płomień jest zielony :P

11 Gru 2006, 20:56

http://www.google.com/search?hl=pl&clie ... ki&spell=1

moze też na allegro poszukaj takich gazow.... zapalniczki gotowe są tam, ale nie sprawdzałem gazów... :P

PS: Ciekawe jakby napierdziec w zapalniczke, jaki by plomien mial kolor heh :p

11 Gru 2006, 21:01

hehe,niewiem pewnie czarny,ja właśnie znalazłem na allegro fajną zapalniczkę, która ma właśnie zielony płomień, napisałem do gościa z pytaniem czy ten płomień zawsze będzie zielony to odp. mi że te zapalniczki sa napełniane specjalnym gazem, a właśnie kiedys też miałem taką zapalniczkę, ale z niebieskim płomieniem i pamiętam jak go napełniłem ponownie to płomień byl normalny, no nic poszuakm jeszcze :) pozdro

12 Gru 2006, 15:59

Zielony kolor płomienia nie zależy od gazu. Zapalniczki z zielonym [lub innym] płomieniem maja takie małe "ogniwo" które sie nagdzewa i nadaje płomieniowi kolor. Ale to "ogniwo" zuzywa sie i zostaje normalny kolor płomienia... :/
Wyślij odpowiedź