TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Zmiana dysku dynamicznego na podstawowy, utrata danych

Nie możesz znaleźć potrzebnej aplikacji, napisz o tym, a na pewno użytkownicy forum postarają się pomóc.

Zmiana dysku dynamicznego na podstawowy, utrata danych

Postprzez ZacnyWacław » 01 Paź 2013, 20:40

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/30.0.1599.66 Safari/537.36

W laptopie posiada dwa miejsca na dysk. Postanowiłem wymienić ten podstawowy na który jest Windows. Wszystko poszło bez problemu. Po instalacji systemu okazało się, że drugi dysk na którym mam magazyn danych nie jest widoczny. Gdy wszedłem w menadżer partycji dowiedziałem się, że dysk jest dynamiczny. Trochę poszperałem na forach i skorzystałem ze zmiany dysku dynamicznego na podstawowy, podobno ta metoda nie grozi utratą danych. Zrobiłem to za pomocą EaseUS Partition Master.

Niestety po restarcie okazało się, że dysk dalej nie jest widoczny. Systemowy menadżer partycji informuje, że jest tylko przestrzeń niepodzielona. Z pomocą przyszedł DMDE z którego wynika, że na dysku są partycje i widzę tą z moimi danymi ale nie wiem jak ją odzyskać. Jeżeli ktoś miał podobny problem, proszę o pomoc i ewentualne sugestie :)
Awatar użytkownika
ZacnyWacław
Postujący
Postujący

Dołączenie: 16 Kwi 2010, 09:46
Miejscowość: PL
Pochwały: 13
Sprzęt: Pecet

Re: Zmiana dysku dynamicznego na podstawowy, utrata danych

Postprzez ZacnyWacław » 02 Paź 2013, 07:54

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.3; WOW64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/30.0.1599.66 Safari/537.36

Oto co widzi mi DMDE:

[obrazek nie jest już dostępny]

Chodzi mi o odzyskanie tej ostatniej partycji oznaczonej jako $Volume4
Awatar użytkownika
ZacnyWacław
Postujący
Postujący

Dołączenie: 16 Kwi 2010, 09:46
Miejscowość: PL
Pochwały: 13
Sprzęt: Pecet

Re: Zmiana dysku dynamicznego na podstawowy, utrata danych

Postprzez Bozz » 03 Paź 2013, 17:54

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Firefox/24.0

Polecałbym skorzystanie z TestDisk & PhotoRec
Daje radę w takich przypadkach. W razie problemów z obsługą, poradników nie brakuje ;)
Awatar użytkownika
Bozz
Moderator
Moderator

Dołączenie: 21 Sie 2006, 14:08
Miejscowość: 49°54' N 21°03' E
Pochwały: 20

Powróć do Poszukiwani!

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]