Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
02 Kwi 2010, 15:20
Podczas instalacji systemu, windows wykrywa konfigurację sprzętową i wg niej postępuje instalacja, stąd moje pytanie czy jeśli zmienię np procesor, czy będe zmuszony do reinstalacji ?
02 Kwi 2010, 16:30
To zależy jaki był stary i na jaki zmieniasz. Jeżeli miał tyle samo rdzeni co nowy, to nie trzeba.
02 Kwi 2010, 23:11
Nie wiem od czego to zależy, ale jak kiedyś zmieniałem płytę główną (kilka lat temu, może technika poszła do przodu i teraz jest inaczej, albo to zależy od systemu) to byłem zmuszony do formatowania partycji systemowej (miałem windowsa XP). Teraz parę miesięcy temu wymieniałem praktycznie wszystko z wyjątkiem procka i dysku i obyło się bez formata (wtedy miałem Viste 64 BIT). Na twoim miejscu bym przerzucił jakieś ważne dane (dokumenty tekstowe, zdjęcia itp.) na partycję na której nie masz systemu, w razie gdyby potrzebny był format bo byś nie mógł w ogóle komputera odpalić (tak było w moim przypadku parę lat temu tzn. kończyło się na ładowaniu systemu i dalej nie dochodziło) te dane nie zostały stracone.
03 Kwi 2010, 11:28
santana34444, powiem Ci że jestem zdziwiony tym co napisałeś... bo odkąd pamiętam to po wymianie płyty głównej zmuszony byłem do robienia formatu...

.
A co do pytania
wraq, wszystko zależy od procesora, jeżeli będzie taki sam ale o większej mocy to może się uda bez, ale jeżeli inny to raczej bym się nastawiał na ponową instalację Windowsa.
Pozdrawiam.
04 Kwi 2010, 18:20
Nie tylko ty jesteś zdziwiony. Ja też byłem. Przygotowałem ważne dane na partycje na których nie mam systemu bo byłem przekonany, że format będzie potrzebny, a jednak nie. Poza procesorem, dyskiem twardym i nagrywarką cała konfiguracja byłą zmieniona i system się normalnie uruchomił (potem tylko przeinstalowałem sterowniki, a w końcu i tak zrobiłem formata z Visty do WIN 7 bo jest po prostu wydajniejsza).
To samo miałem u siostry. Oddałem płytę główną do naprawy, oddali mi nową, zupełnie inną, podłączyłem i działa od pół roku bez żadnego formatu. Nie wiem od czego zależy to czy przy zmianie takich części jak procesor czy płyta główna jest potrzebny format (kiedyś jak znajomy informatyk pokazywał mi jak zmieniać procesor mówił że to często jest loteria, że u jednych działa system normalnie, a u innych zmiana konfiguracji powoduje wysypanie się systemu i w konsekwencji format) dlatego na wszelki wypadek zalecam przeniesienie wszystkich ważnych danych na partycje nie systemowe lub nagranie na płyty czy pendrive.