TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Zużycie procesora

Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.

Zużycie procesora

Postprzez Raffydaphi » 02 Sie 2021, 23:40

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:90.0) Gecko/20100101 Firefox/90.0

Dzień dobry,

Mogę prosić o pomoc w tej sprawie (załącznik)? Kilkukrotnie już zresetowało mi PC.
Dużo pobierał też Avast. Usunąłem.
Ściągnąłem Adaware i Malwarebytes.

Z poważaniem,
Rafał
Załączniki
zrzut ekranu zużycie procesora.png
zrzut ekranu zużycie procesora.png (180.65 KiB) Obejrzany 779 razy
Raffydaphi
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 02 Sie 2021, 23:36

Re: Zużycie procesora

Postprzez Illidan » 03 Sie 2021, 10:56

PostUA: Mozilla/5.0 (Linux; Android 8.0.0; AGS2-W09) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/92.0.4515.115 Safari/537.36

Witam,
Tutaj dobrze by było zajrzeć do Windows i zobaczyć co w nim siedzi. Wykonaj logi z programu FRST, wtym też log Shortcut. Logi udostępnij do wglądu, możesz je wgrać na stronę JustpasteIt każdy z osobna i podać linki do nich.
https://sites.google.com/site/twierdzaciemnosci/windows/frst-farbar-recovery-scan-tool--tworzenie-logow-z-systemu-windows-w-celu-diagnostyki-wersja-2
Awatar użytkownika
Illidan
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 29 Paź 2017, 23:25
Miejscowość: Gliwice
Pochwały: 26

Postprzez Raffydaphi » 03 Sie 2021, 12:00

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:90.0) Gecko/20100101 Firefox/90.0

Dziękuje za odpowiedź.

Jeśli wszystko zrobiłem poprawnie to:

Log First: https://justpaste.it/8jm6f
Log Addition: https://justpaste.it/2yhdd
Log Shortcut: https://justpaste.it/9a98t

Pozdrawiam,
Rafał
Raffydaphi
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Illidan » 03 Sie 2021, 13:49

PostUA: Mozilla/5.0 (Linux; Android 8.0.0; AGS2-W09) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/92.0.4515.115 Safari/537.36

Ok, analiza wieczorem, proszę o cierpliwość.
Awatar użytkownika
Illidan
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Raffydaphi » 03 Sie 2021, 19:06

Po przeskanowaniu Adawarem wklejam taki Log: https://justpaste.it/48e03
Dwa programy były mi znane tj. IObit i Advance System Care, reszta nie wiem.

Plus skan Malwarebytes. Dodałem wszystko do kwarantanny na razie bo wygląda jakby jakiś błąd albo poukrywane w sterownikach itd.
Log: https://i2.paste.pics/99dc5921f1124dc3a062a7b6d7783edf.png

Pozdrawiam
Raffydaphi
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Illidan » 04 Sie 2021, 00:19

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/92.0.4515.107 Safari/537.36

Sporo sprzątania. Widzę masz Avast odinstalowany, ale zostały po nim pliki i ślady w systemie, dałem do usunięcia. Do tego zainstalowałeś jeszcze gorszy MCAfeee, po co? Masz Windows Defender, wystarczy, do tego Malwaresbutes jako skaner na życzenie, przeskanujesz komputer nim raz na tydzień, dwa i gitara.
Uruchom "FRST". NA klawiaturze naciśnij jednocześnie "CTRL+Y" . Otworzy się Notatnik, wklej do niego:

https://justpaste.it/9f25x

Fixlist przeznaczona tylko dla autora tematu!
Na klawiaturze naciśnij jednocześnie "CTRL+S". W "FRST uruchom opcję na "Fix / Napraw". Po restarcie systemu pokaż otrzymany plik "fixlog.txt", jest on w tym samym miejscu co program "FRST". Dalej pobierz program "AdwCleaner". Przeskanuj nim system i usuń, co znajdzie, pokaż raport z czyszczenia tym programem.
https://sites.google.com/site/twierdzaciemnosci/windows/adwcleaner-instrukcja-uzywania-programu
----------------------------
Ok, super, że przeskanowałeś i pousuwałeś wszystko narzędziami Malwaresbytes, nie mnie po czyszczeniu logami powtórzymy jeszcze to skanowanie i ewentualne usuwanie dla pewności.
Awatar użytkownika
Illidan
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Raffydaphi » 04 Sie 2021, 22:20

Witam

A więc, log Fix: https://justpaste.it/4qghz

I Adwcleaner: https://justpaste.it/9ey0g

Malwarebytes skanuje teraz.

Z tym Mccafeee to nie wiem skąd on się wziął. Może zainstalowało go po aktualizacji jakiejś bo ostatnio tyle mi tego pobrało, że ledwo mieszcze się w 100GB partycji. Od groma aktualizacji no, a sama aktualizacja z WIndows 7 do 10.
RevoUninstaller nie pokazywał nic.

Czy jest możliwość sprawdzenia czy np. w tych 85 GB systemowych plików powiedzmy jest 30 GB nadmiaru z jakiegoś powodu? Np. pozostałości jakieś ze starych systemów. Czy wszytko co się pobrało albo chociaż 90% jest "zamieniane" i po prostu 256 GB SSD, a fizycznie chyba 240 do użytku jest już trochę zamały jak na dzisiejsze standardy?

Pozdrawiam,
Rafał
Raffydaphi
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Illidan » 05 Sie 2021, 01:27

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/92.0.4515.107 Safari/537.36

Ok, wszystko wykonane. Ocen działanie systemu teraz. Co do tego, o co pytasz i piszesz, to... sprawdzić wszytko, po aktualizacji mozesz jeśli klikniesz systemowe Oczyszczenie dysku. Na pewno jest katalog tez "Windows.OLD", gdzie siedzi "7". To wszystko jak niepotrzebne możesz przez oczyszczanie dysku usunąć. Będą tam też Inę pliki po aktualizacji. Co jeszcze zajmuje Ci miejsce na dysku, możesz sprawdzić darmowym programikiem "WinDirStat".
Powiedz mi też czy "Malwaresbytes" cos znalazł?
https://www.instalki.pl/programy/downlo ... rStat.html

[edytowano]
Awatar użytkownika
Illidan
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Raffydaphi » 05 Sie 2021, 17:24

Dzięki za odpowiedź.

Jeśli chodzi o Malwarebytes skanowałem wczoraj ale ustawiłem 2 tygodniową wersję premium i chyba z automatu był inny typ skanowania wybrany bo ukończyło w 6 minut. Także dzisiaj jeszcze raz włączę pełne skanowanie, a ostatnio to trwało do 2h. I dam znać.

Jeśli chodzi o komputer to sam nie wiem czy jest poprawa. Ja jestem na nie. Nie twierdzę, że Twoja ingerencja nie wpłynęła poprawnie ale nie mogę tego jako laik stwierdzić bo nie wiem na czym ona nawet polegała. Dlaczego? Dlatego, że dalej ten Dziennik zdarzeń się wyświetla i generuje wysokie napięcie co z kolei ciągle uruchamia wentylatory i wyją niemiłosiernie. Wydaje mi się, że przez usunięcie Avasta, który też sporo pobierał procesora nie dochodzi teraz do jakiś wartości krytycznych i nie dochodzi do resetu natomiast sam problem pozostał.

Teraz za to ciągle jest uruchomiona usługa Malwarebytes Service i generuje też wysokie napięcie albo umiarkowane i tak na zmianę. Także ciągle dochodzi do tego, że spotyka się to z dziennikiem windows i razem napięcia są na tyle wysokie, że potrzeba czasu żeby to ochłodzić. Także z deszczu pod rynnę. Można to wyłączyć w cholerę tego Malwarebytes Service? Bo nie mogę zamknąć zadania. Jest odmowa. Pozostałby Microsoft Defender (chyba, że to od niego ten proces), Malwarebytes raz w tygodniu skan i Adwcleaner raz w tygodniu skan. Bo teraz Dziennik zdarzeń cokolwiek to jest to cholerstwo, dalej uruchamia napięcia na wysokie, zamiast Avasta jest Malwarebytes Service. Czyli zamieniłem tak jakby programy ale on chyba działa w tle i nie zmienia mi to prawie nic.

Aha, rozbierałem laptopa i nie był zasyfiony ale czyściłem i nie jest pozatykany od kurzu.

Pozdrawiam,
Rafał

edycja:

Z poziomu Menedżera zadań się nie dało ale zamknąłem ten Malwarebytes Service z poziomu Paska zadań. Nic to nie dało bo automatycznie sie uruchamia taki sam proces od Microsoft Defender opisany tylko jako Antimalware Service Executiable. I to tyle. Ale szukałbym co jest nie tak w tym dzienniku to znaczy jak to odczytać.

edycja 2:

A więc zapisałem dziennik z błędami krytycznymi. Powtarza się rzadko ale w ciągu kilku miesięcy z 10 razy - Kornel-Power coś takiego.
Oprócz tego przeglądnąłem w Twojej instrukcji o odczytywaniu Dziennika i zauważyłem, że TrueColorsALS wykonuje mnóstwo błędów. Cały czas i według dziennik jest tego około 8 błędów na sekundę.
Uruchomię Malwarebytes na pełne skanowanie i dam znać co dalej.
Załączniki
zrzut ekranu.png
zrzut ekranu.png (186.92 KiB) Obejrzany 707 razy
Raffydaphi
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Illidan » 05 Sie 2021, 18:51

System masz czysty. Problem tkwi pewnie w oprogramowaniu lub sterownikach. Co możemy zrobić jeszcze.... Dla pewności możemy sprawdzić jeszcze system jednym programem, to RogueKiller, pobierz wersję portable, przeskanuj system, pokaż raport ze skanowania. Sam nic nie usuwaj. Druga rzecz jaką możemy zrobic to aktualizacja softu i sterowników. Trzecia to optymalizacja windows programem Autoruns.Więc może zaczniemy od Autoruns. Autoruns uruchom w opcji „Uruchom jako administrator” i poczekaj, aż w dolnym roku program poda gotowość „Ready”. Wybierz przycisk „File”, następnie po rozwinięciu „Save ...”Plik zapisz na Pulpicie. Zapisz jako *.arn. Zaznacz jeszcze w "Options” >> "Hide Empty Locations” i ”Hide Windows Entries”. Tak powstały log spakuj jakimś paksrem, nawet systemowym Zipem i zamieść gdzieś, skąd mogę go pobrać do analizy. Podaj mi linka do paczki tutaj.
https://sites.google.com/site/twierdzaciemnosci/windows/roguekiller-usuwaniezlosliwegooprogramowania
Awatar użytkownika
Illidan
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Illidan » 05 Sie 2021, 18:56

Do Aktualizacji softu dobrze jest użyć dwóch narzedzi, nie zaktualizuja one może wszystko, ale na pewno wieksza cześć oprogwania. Proponuję dwa programy "PatchmyPC" i UnCheck"
https://www.instalki.pl/programy/downlo ... My_PC.html
https://www.instalki.pl/programy/downlo ... check.html
Awatar użytkownika
Illidan
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Illidan » 05 Sie 2021, 19:45

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/92.0.4515.131 Safari/537.36

Jeśli chodzi o sterowniki, to program który polecałem od lat, stracił wsparcie. Tu w zamian polecam zobaczyć którys z tych trzech:
DriverMax,
SlimDrivers free,
SnappyDriver Updater.
Tylko przed aktualizacją pamietaj aby wykonac Punkt Przywracania systemu.
Awatar użytkownika
Illidan
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Raffydaphi » 06 Sie 2021, 14:02

Czy problemem jakiś dla systemu może być nie aktualny Adobe Flash Player? PatchMyPc wskazuje, że nie jest aktualny ale poczytałem w necie i okazuje się, że nie jest już wspierany. Co z tym zrobić? Zostawić jak jest bo ciężko już pewnie pobrać ostatnią wersję czy może to być jakaś przyczyna moich problemów? W dzienniku zdarzeń wyświetla się kilkadziesiąt tys. błędów związanych z tym cholernym TrueColors. Będę pomału wszystko aktualizował.

edytacja:

Zapomniałem dodać bo pytałeś o wyniki Malwarebytes. Uruchomiłem pełne skanowanie i jest czysto.

edycja2:

Czy usługa Microsoft Compatibility Telemetry jest potrzebna bądź można ją jakoś skonfigurować? To cholerstwo też się uruchamia wtedy kiedy chce i już mnie szlak trafia, że komputer lat temu kilka kosztował 4 tysiące, a nie mogę w spokoju sporządzić notatek W Microsoft Notes bo wentylatory tarabanią. No tak nie może być. Chwilę się jeszcze pobawię w to ale najprawdopodobniej będę musiał zmienić w ogóle podejście. Porobić backupy na zewnętrznym dysku i profilaktycznie co rok stawiać nowy system. Nie po to zresztą potworzyłem osobne partycje żeby z tego nie skorzystać. Ta metoda może jest ciekawsza ale czasochłonność szukania przyczyn to wieczność w porównaniu z instalacją nowego systemu....

Pozdrawiam,
Rafał
Raffydaphi
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez Illidan » 06 Sie 2021, 14:45

PostUA: Mozilla/5.0 (Linux; Android 8.0.0; AGS2-W09) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/92.0.4515.131 Safari/537.36

Co do aktualizacji, to zawsze warto zainstalować najnowszą wersję danej aplikacji, gdzie jest ona bardziej aktualna od starszej, a co za tym idzie są bardziej połatane luki bezpieczeństwa, nawet jeśli jest ona już nie wspierana, a korzystaż niej. Nie używasz, to lepiej usunąć. Co do telemetrii,to są specjalne aplikacje które wyłączają co zbędne. Nie mniej z tym ostrożnie, bo mogą przestać działać jakieś usługi Windows. Poniżej podam ci sprawdzone apki do tego zaraz.
Awatar użytkownika
Illidan
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Następna

Powróć do Bezpieczeństwo

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników