Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
30 Lip 2014, 09:58
Witam,
Właśnie skończyłem studia. Przez 5 lat uzbierało się sporo pustych tonerów co można z nimi zrobić?
Chciałbym w sposób legalny i ekologiczny ich pozbyć troszkę mi zawadzają na półce.
30 Lip 2014, 11:03
W niektórych supermarketach masz koszyki na zużyte baterii, tonery itp. W twoim mieście powinny ponadto być specjalne punkty, gdzie można oddać coś takiego.
30 Lip 2014, 11:37
Dodatkowo, w każdym większym mieście znajdziesz skup tonerów. Wpisz w google odpowiednią frazę
30 Lip 2014, 13:47
Po wpisaniu frazy w google skup tonerów, wyskakuje
- Kod:
http://adaso.pl/
, tam możesz oddać, możesz dostać sporo kasy za tonery z 5 lat.
31 Lip 2014, 12:59
ja je odsprzedaję. nie można ich wyrzucić na śmietnik, bo są bardzo szkodliwe dla środowiska. można je też oddać za darmo do utylizacji, ale jak poszukasz w internecie to znajdziesz też punkt skupu
01 Sie 2014, 11:26
Istnieją specjalne firmy, które zajmują się odsprzedażą zużytych tonerów, wystarczy sprawdzić w sieci
21 Sie 2014, 17:07
Niektórzy producenci tonerów czasami robią promocje typu "przynieś nam zużyty toner, a dostaniesz rabat na kolejny" lub po prostu wymieniają na inny. Przejrzyj oferty swojego producenta, może coś znajdziesz.
27 Sie 2014, 15:50
Byle nie do kosza bo strasznie syfi srodowisko. Często koło Tesco i Auchan są pojemniki na płyty, bateriie i kartridże. Oszczedzając czas i energię najlepiej pozbierać kilka sztuk i się tam wybrac na wycieczkę.
31 Sie 2014, 13:39
Marylka napisał(a):Byle nie do kosza bo strasznie syfi srodowisko. Często koło Tesco i Auchan są pojemniki na płyty, bateriie i kartridże. Oszczedzając czas i energię najlepiej pozbierać kilka sztuk i się tam wybrac na wycieczkę.
u mnie w pracy zbiera je kolega więc nie mam problemu
03 Wrz 2014, 22:29
Marylka napisał(a):Byle nie do kosza bo strasznie syfi srodowisko. Często koło Tesco i Auchan są pojemniki na płyty, bateriie i kartridże. Oszczedzając czas i energię najlepiej pozbierać kilka sztuk i się tam wybrac na wycieczkę.
a zdarza się że ludzie wyrzucają je do kosza
06 Wrz 2014, 21:20
Zdarza się, ale warto propagować ekoprzyjazne nawyki

Ja biegam do wcześniej wspomnianych sklepów. Akurat całkiem niedaleko mojego domu jest jeden z wymienionych marketów, gdzie stoi kontener na tonery, więc jak tylko się któryś skończy i idę na zakupy, nie zapominam, by wziąć go i wyrzucić.
16 Wrz 2014, 22:50
Ja wszystkie zużyte tonery oddaję koledze z pracy, a co on z nimi robi to szczerze powiedziawszy nie wiem ale najprawdopodobniej gdzieś je oddaje, ja nigdy nie spotkałam się z tym żeby je składać w jakimś miejscu
17 Wrz 2014, 09:32
Oczywiście są punkty skupu w każdym mieście, wystarczy poszukać w necie. Wyłącznie biorą oryginalne tonery i tusze - można na tym kilka złotych zarobić (zawsze jakaś kwota na nowy zbiornik), zamienniki nie wchodzą w grę.
20 Wrz 2014, 20:34
Jeszcze jakiś czas temu nigdzie w sumie nie widziałem takich punktów gdzie można było zdać zużyte tonery ... ja oddawałem je koledze w pracy który w sumie nie wiem co z nimi robił i gdzie je zdawała, ale ostatnio coraz częściej spotykam w różnych sklepach takie punkty
02 Lut 2015, 12:32
Najłatwiej będzie oddać firmie, która zajmuje się regeneracją tonerów. Jeśli jest tego spora ilość to pewnie chętnie przyjadą sami po odbiór. Niestety nie za wszystkie płacą, ale za niektóre tak. Nie są to duże kwoty, ale na wyjście na pizze powinno starczyć.