Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
28 Cze 2008, 11:44
Witam ! Jesli moglby mi ktos pomoc z moim problemem to bede bardzo wdzieczny. Otoz od wczoraj moj komputer zawiesza sie(jesli mozna tak powiedziec)- powiedzmy po dziesieciu minutach od uruchomienia.Chodzi o to , ze gdy cos robie na komputerze jest wszystko w porzadku ale jak tylko przestane, to po kilku minutach zawiesza sie chociaz myszka dziala normalnie - rzecz w tym ze nie moge uruchomic zadnych ikon na pulpicie.Gdy zresetuje kompa wszystko dziala normalnie , przestaje cos robic i znowu to samo - myszka dziala ale nic nie moge uruchomic. Z gory Wielkie Dzieki za kazda pomoc ! Pozdrawiam !
28 Cze 2008, 14:04
Najpierw przetestuj dysk tym
Programem HD TUNE
i pamięci przetestuj tym
programem i powiedz jaki wynik z testów.
28 Cze 2008, 17:22
Nie wiem , czyn dokladnie o to Ci chodzilo : Pierwszy dysk twardy - temp. 41°C , "Transfer Rate" ( Minimum ) 1.8 MB/sec , (Maximum ) 29.2 MB/sec , Average: 22.6 MB/sec. Access Time: 18.3 ms , Burst Rate 63.8 MB/sec , CPU Usage : 3.4%. Drugi dysk twardy - temp.43°C , "Transfer Rate" ( Minimum )30.0 MB/sec , (Maximum ) 53.6 MB/sec , Average : 44.4 MB/sec , Access Time: 13.7 ms , Burst Rate : 72.3 MB/sec , CPU Usage: 1.7%. Natomiast jesli chodzi o przetestowanie pamieci tym programem ktory mi podales , to niestety ale nie wiem jak to zrobic...
28 Cze 2008, 20:34
Chodzi oto że w tym programie hd tune musisz wejść na zakładkę error scan i tam włączyć skanowanie dysku.
A co do pamięci to jak nie możesz poradzić sobie z tą wersją to spróbuj z tą
http://www.instalki.pl/programy/downloa ... emTest.php
28 Cze 2008, 22:19
A wiec jesli chodzi o twardy dysk , to wyniki sa takie - Damaged Blocks - 0.0% , Scanning Speed - 18.6MB/sec , Position - 76288 MB , Elapsed Time - 60:21 a z tym drugim programem do testowania pamieci ram , tez niestety nie moge sobie poradzic.Gdy naciskam start testing , wyskakuje mi taka tabela i pisze tam po angielsku. Angielski znam slabo wiec nie wiele zrozumialem. Wiec jesli moglbys mi pomoc , tylko na testach twardego dysku , to bede wdzieczny - pozdrawiam !
28 Cze 2008, 22:35
a ile masz pamieci ram?? bo ten program dziala tylko do 1024 MB ramu(przynajmniej tak wywnioskowalem po tym,co jest napisane)
28 Cze 2008, 22:46
Zgadza sie, pisalo tam 1023 MB a ja mam razem 2046 MB
28 Cze 2008, 23:14
a ile masz pamieci ram?? bo ten program dziala tylko do 1024 MB ramu(przynajmniej tak wywnioskowalem po tym,co jest napisane)
W jaki sposób to wywnioskowałeś

jak przecież tam nic takiego nie pisze.
A co do dysku mówiłem ci wejdź na zakładkę error skan i naciśnij star i tam mają się pojawiać takie kratki zielone w razie pojawienia się koloru (Czerwonego) to coś jest nie tak.
28 Cze 2008, 23:35
Chodzi o to , ze jak wpisalem w tym malym okienku , co pisze " enter megabytes of Ram to test " ( 2046 MB) to wyskoczyla mi tabela w ktorej pisalo 1023 MB ( tak wywnioskowalem ) ze ten test jest tylko do 1024 MB , zreszta tak jak sam napisales. Moze ciekawostka bedzie to ze mam klawiature , ktora pokazuje mi ile w danym momencie zuzywa sie procent procesora a ile ram . Gdy uruchamiam komputer ( oczywiscie nic nie robie ) CPU ma 0% , natomiast Ram'u jest 27% a jak napisalem wczesiej nic nie robie - czy to jest normalne ? A jesli chodzi o ten test , do dysku twardego to wszedlem w ta zakladke " error skan "(poczekalem az zrobi caly test ) oczywiscie pojawily sie takie zielone kwadraciki ale byl wlasnie jeden , mniej wiecej na poczatku - czerwony. Czy to oznacza ze mam problem z twardym dyskiem ?
29 Cze 2008, 00:37
Prawdopodobnie twój dysk ma bad sektora,a może on jest powodem do tych zwisów,ale na twoim miejscu przetestował bym pamięć tym programem pierwszym co ci napisałem.
Spróbuj postąpić wg instrukcji jak sobie nie dasz rady to postaram ci to zrobić samemu i wysłać na emial,pw i cała instrukcje.
14 Lip 2008, 06:34
Podaj jaki masz zasialcz(marka i moc) ?
14 Lip 2008, 09:21
Jest mało prawdopodobne aby była to wina zasilacza. Gdyby zasilacz szwankował robiły by się restarty + blue screen. Możliwe że to wina systemu. Kiedy ostatnio robiłeś formata ?
Podaj pełną konfiguracje kompa
14 Lip 2008, 09:24
Jeszzce jedno przy okazji podawania parametrów sprzętu podaj temperatury ich, bo możliwe że się sprzęt przegrzewa