Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
01 Kwi 2008, 20:38
Siema. Mam dysk twardy i nagrywarkę pod ATA i nową płytę główną i tu jest problem, bo płyta główna ma tylko 1 port ATA i chciałbym zapytać czy oba sprzęty można podpiąć przez 1 taśmę?
Moja płyta to Gigabyte P35- DS3R.
01 Kwi 2008, 20:54
Tak bez problemu można bo tasiemka do dysku posiada rozwidlenie na dysk i cd-rom, a ogólnie to nie raz tak podpinałem sprzęt i zero problemów.
01 Kwi 2008, 22:24
Dawid może nie jestem specem ale kiedy nabyłem nowy komputer bez dysku i nagrywarki który sam sonie montowałem miałem problem i to i to mam pod ata. Mianowicie zazwyczaj kabel ATA dawany z płytą ma podłączenie po dyski. Jak zauważyłem dyski twarde widzą tylko kable z nie wszystkimi dziurkami a nagrywarki z wszystkimi dziurkami tzn. kabel może nie widzieć nagrywarki albo dysku i trzeba kupić taki który będzie widział i to i to tak było przynajmniej w moim przypadku, że miałem problemy ale na szczęście miałem zastępczy kabel i mogłem podłączyć to i to na jednej taśmie. Moge się mylić ale wydaje mi się że tak to działa.
01 Kwi 2008, 22:42
Trochę chaotycznie to napisałeś nie zbyt rozumiem o co ci chodzi;
ale wiem że na tasiemce ata dysk,i nagrywarka powinna ci działać bez problemu a w razie problemów zawsze można zainwestować w przejściówkę.
01 Kwi 2008, 23:10
santana ma rację bo mam problem. Jak mam podłączony dysk i nagrywarkę do tej samej taśmy to komputer nie chce włączyć. Pojawia się znany czarny ekran z logiem Windows i nic już się nie dzieje. Wie ktoś co zrobić?
02 Kwi 2008, 08:38
Pierwszy raz widzę taki przypadek,a próbowałeś ustawić zworki?
02 Kwi 2008, 12:40
Jeszcze nie ale jak wrócę do domu to będę próbował. Dzięki za pomoc. Jak by coś nie działało to będę pisał.
02 Kwi 2008, 15:37
Niestety przestawienie zworki nie pomogło. Wie ktoś jak co zrobić?
02 Kwi 2008, 16:33
Cóż ja nie miałem tak że komputer się nie chciał włączyć tylko płyta główna nie widziała podłączonej nagrywarki a dysk widziała. Problem tkwił w taśmie. Wszystkie końcówki na taśmie miały jeden otwór zakryty. Zamieniłem taśmy z innego kompa gdzie jedna z końcówek taśmy miała wszystkie dziurki odkryte którymi podłączyłem nagrywarkę i płyta główna ją widzi a dysk twardy taką samą końcówką jak na starej taśmie tzn. jedna z dziurek była zakryta i też dysk widział i miałem już po problemie. Moim zdaniem wina leży w taśmie. Nie wiem czemu tak jest ale końcówki taśmy które mają wszystkie otwory odkryte czytają tylko napędy a dysków nie widzą a końcówki które mają jeden otwór zakryty widzi dyski ale ni czyta napędów. Pochodź po sklepach popytaj po serwisach może mają coś takiego opisz im swój problem coś ci na niego poradzą w najgorszym wypadku przyjściówka dla nagrywarki z ATA na SATA.
02 Kwi 2008, 19:59
Ludzie tasma jak leci. I zworki dysk na master napęd na slave. Będzie wolniej niz na osobnych tasmach ale coś za coś.
02 Kwi 2008, 21:10
Niestety Mac ale twoja sugestia nie pomogła. Po zastosowaniu tych propozycji komputer włącza się kilka minut a podczas tego pojawia się to:
http://www.otofotki.pl/img2/obrazki/wqdz1222976802h.jpg
A po kilku chwilach to:
http://www.otofotki.pl/img2/pokaz.php?i ... 50195l.jpg
Po naciśnięciu klawisza Enter sytuacja się powtarza.
02 Kwi 2008, 21:20
Mateusz zapewne nie masz wgranego systemu a płyta główna nie widzi nagrywarki zgadłem. A może wszystko widzi tylko samego systemu nie masz wgranego i nie masz płyty w napędzie-masz ustawiony start z płyty. Ja sam spróbuje się zastosować do rad Maca na moim sprzęcie. Może mi samemu to coś da.
02 Kwi 2008, 21:21
To chyba tylko przejściówka cię ratuje.
02 Kwi 2008, 21:24
http://allegro.pl/item332551676_orygina ... abyte.html
Dawid o takiej przejściówce myślisz? Chyba ją kupię. Bo jeśli jest dobra(w sensie że pasuje) to problem może być rozwiązany bo jak podłączyłem kumpla dysk sata to komputer normalnie się włączył i cd-rom też działał.
02 Kwi 2008, 23:22
O taka przejściówka może być

kup ją i powinno być ok.