Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.
Wyślij odpowiedź

Fizyka; Zasady dynamiki Newtona - zadanie

26 Lis 2011, 20:08

Nie wiem jak zrobić zadania z fizyki pomożecie??
zad.1
Zasady dynamiki Newtona
Przeanalizyj następujące sytuacje i przypożądkuj im poszczególne zasady:
a) stajemy na wadze łazienkowej- co wskazuje waga następnie podnosimy ręce do góry- co wskazuje waga?
b) wchodzimy do windy która jest nieruchoma i warzymy się w niej, stojąc cały czas na wadze windą jedziemy do góry co wskazuje waga? Stojąc na wadze jedziemy w dół co wskazuje waga?
c) Jesteśmy na wadze w łódce jak zachowa się łódka jeśli przejdziemy na jeden koniec łódki? Co się stanie jeśli znajdujeny się na środku łódki w pozycji stojącej i wyrzucamy wiosło.

zad.2
Jaką drogę pokona ciało w ruchu zmniennym przyspieszonym w czasie 30s jeżeli masa tego ciała wynosi 400g a siła z jaką to ciało dzieła na powierzchnię przemieszczenia wynosi 10N. Proszę o pomoc:P

Re: Fizyka

26 Lis 2011, 20:37

Zad.1:

a) -> III Zasada Dynamiki Newtona.
b) -> I Zasada Dynamiki Newtona.
c) -> II Zasada Dynamiki Newtona.

Zad.2:

t -> 30 sekund
m -> 400 gramów -> 0,4 kilogramów
F -> 10 Newtonów
Vo -> 0 m/s
s -> ?
s -> Vot + 1/2 at^2
F -> ma => a -> F/m -> 10/0,4 -> 25 m/s^2
s -> Vot + 1/2 at^2 -> 1/2 at^2 -> 1/2 * 25 * 30^2 -> 12,5 * 900 -> 11250 m

Odp: Ciało to pokonało 11250 metrów.

Nie jestem pewien, ale myślę, że lepszy ryc niż nic :) .

26 Lis 2011, 20:48

A skąd wiesz to zadanie pierwsze jak ja mam to opisać??
:grin:

26 Lis 2011, 21:46

Nie rozumiem pytania :) .

26 Lis 2011, 22:16

Ja muszę uzasadnić swoją odpowiedź :grin: skąd wiesz że np. III zasada dynamiki ma być w pierszym?? Ja mam napisać co sie dzieje z wagą :)

26 Lis 2011, 22:46

a) -> III Zasada Dynamiki Newtona, bo podziałaliśmy pewną siłą na ciało.
b) -> II Zasada Dynamiki Newtona, bo działające tu siły nie równoważą się.
c) -> I Zasada Dynamiki Newtona, gdyż działające siły się równoważą w zależności od punktu odniesienia.

Zauważ, ze zmieniłem odpowiedzi. Poprawiłem je, ponieważ po dłuższym zastanowieniu wywnioskowałem, ze to jednak powinno być tak :) .

27 Lis 2011, 15:34

Dziękuję Ci bardzo. Mógłbyś rozwinąć swoje poglądy na ten temat :P Pozdrawiam :smile:
Wyślij odpowiedź