TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

informatyka po gim

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

informatyka po gim

Postprzez piotrek234 » 08 Cze 2007, 16:00

PostUA:

Witam, witam. Kto z was już jest po gim i poszedł na informatykę(np programowanie) ?? jaką szkołę polecacie etc. A i czy waszym zdaniem warto było. Bo planuję też się wybrać na owy kierunek ;) chciałbym się dowiedzieć co o tym sądzicie
piotrek234
Postujący
Postujący

Dołączenie: 01 Sty 2007, 12:52
Pochwały: 2

Postprzez !.D@w!d.! » 08 Cze 2007, 16:19

PostUA:

Heh ja też sie wybieram na INFORMATYKE :wink: Zalezy skąd jesteś. Ja jestem z Poznania i wybieram sie do Zespołu Szkół Komunikacji :wink: Wybrałem 2 kierunki -> zarządzanie bazami danych i aplikacje internetowe :wink: I zastanawiam się co wybrać :roll: Czy warto było to niewiem ale słysze ze potrzebni są informatycy więc ide na to :P Pzdr. :)
!.D@w!d.!
Postujący
Postujący

Dołączenie: 31 Lip 2006, 20:17
Miejscowość: Cz-ń

Postprzez piotrek234 » 08 Cze 2007, 16:49

PostUA:

ja z Ostródy ale idę do Olsztyna (albo do Olsztynka) a kierunek jeszcze nie wiem
piotrek234
Postujący
Postujący

Dołączenie: 01 Sty 2007, 12:52

Postprzez LucaS » 08 Cze 2007, 18:37

PostUA:

Jakieś Technikum Informatyczne znajdź.
Z kierunków polecam Sieci i systemy komputerowe. Chyba najwięcej kasy mozna na tymn zbic przy odrobinie szczescia.
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez Mac » 08 Cze 2007, 20:55

PostUA:

Po technikum to jestes nikim a nie specjalistą(chyba że robisz osobne kursy i działasz w tym kierunku) ogólnie to zdobywasz może 2% wiedzy którą zdobędziesz na odpowiednich studiach i kursach......
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez 1jaa » 08 Cze 2007, 23:03

PostUA:

Mac napisał(a):Po technikum to jestes nikim a nie specjalistą(chyba że robisz osobne kursy i działasz w tym kierunku) ogólnie to zdobywasz może 2% wiedzy którą zdobędziesz na odpowiednich studiach i kursach......

Ja chodzę 2 rok już do technikum informatycznego. Nie słuchaj tego co pisze Mac. Ta szkoła jest po to żeby nauczyć Cię podstaw. Na studiach informatycznych nie jest wcale prosto, a wiedza, którą nabędziesz w technikum informatycznym napewno Ci się przyda i będziesz miał lżej. Masz możliwość pójścia do liceum matematyczno-informatycznego, które w zasadzie nie daje Ci nic prócz dodatkowych 2 godzin informatyk i dodatkowych matematyk.

Jak myślisz Mac komu będzie się łatwiej dostać na studia informatyczne komuś kto kończy liceum, czy kończy dany zawód? I komu będzie lżej?

Po ukończeniu nauki uczeń będzie mógł z powodzeniem:

obsługiwać komputer w stopniu zaawansowanym,

obsługiwać systemy operacyjne oraz pracować w wybranych rodzajach sieci komputerowych,

umiejętnie wykorzystywać wiedzę o budowie i działaniu systemów operacyjnych oraz pracować z innymi systemami,

posługiwać się typowym oprogramowaniem użytkowym i narzędziowym,

zakładać i utrzymywać bazy danych i nadzorować ich pracę,

programować w wybranych językach, w szczególności Pascal, C++,

posługiwać się językiem angielskim w stopniu umożliwiającym korzy-stanie z pisanej po angielsku dokumentacji oprogramowania i sprzętu,

komunikować się, wyszukiwać i przetwarzać informacje,

samodzielnie doskonalić kwalifikacje zawodowe m.in. poprzez zdobywanie specjalizacji: grafika komputerowa, administracja sieci, projektowanie stron internetowych, eksploatacja sprzętu komputerowego,

organizować działalność własnej, małej firmy,

podjąć studia na kierunkach informatycznych.

Typowe miejsca pracy dla technika informatyki:

ośrodki obliczeniowe,

firmy zajmujące się tworzeniem i eksploatacją oprogramowania komputerowego,

punkty serwisowe,

firmy administrujące sieci komputerowe,

sklepy komputerowe,

w każdym przedsiębiorstwie w dziale obsługi informatycznej,

własna działalność gospodarcza w zakresie usług informatycznych.

Na Twoim miejscu wybrał bym technikum informatyczne jest podstawą w przyszym kierunku.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 24 Sty 2006, 21:35

Postprzez Mac » 08 Cze 2007, 23:18

PostUA:

Mi chodziło o post LucaSa który sugerował że po technikum już można niezłą kase zarobić co jest nie prawdą....

Napisałem że zdobędziesz jakąś część wiedzy zdobywaną na studiach=> podstawy znasz będzie ci lżej.
To co pisze w opisie kierunku ma się nijak do tego co będziesz wiedział i umiał.
Już widze jak cię po takim czymś przyjmuja do roboty bez jakiegokolwiek kursu i certyfikatu...
Poza tym wiedzy ci potrzebnej nie przekażą na takiej ilości lekcjiii....
I powiem ci tak:
W tym momencie, z poniższej listy nie umiem adminować dużą siecią i programować w pasclu(kto tego używa???)c++ się uczę. Jedyne co mi to daje to papierek i trochę teorii bez której można się obejść i której nie spamiętasz. Bo to co potrzebne to sobie na bieżąco można znaleźć. Poza tym technikum nie ma sprzętu by cię dobrze wyszkolić(duże sieci nie wspominając o tekscie z ośrodkami obliczeniowymi). Chyba że CISCO ma tam swoje centrum z kursami(dla uczacych się 250zł semestr x4, fajne sprawa po tym masz 1-szy stopień certyfikatu obsługi urządzeń CISCO i perspektywe dorobienia na studiach).
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez 1jaa » 09 Cze 2007, 23:11

PostUA:

Wiadomo, że nie posiądze wiedzy takiej jak na studiach. Jego pytanie brzmi jaka szkoła po gimnazjum, by później kształcić się w kierunku informatyki. Ja uważam, że wybranie tego technikum da mu start w przyszłym zawodze o ile wie, że chce go wykonywać i będzie się uczył. No nie wiem czy tak z łatwością przyjdzie Ci wiedza np o sprzęcie od podszewki. Np jak działa karta graficzna jak działa ram, procesor, budowanie i rozwiązywanie algorytmów, programowanie. Uważasz to, ze to można od tak się nauczyć? A nie prościej będzie Ci na studiach jak już to będziesz umieć? Nie każdy jest takim geniuszem jak Ty i nie każdy posiada taką wiedze jak Ty... Zeby wkuć samą wiedze (sama teoria)
z przedmiotu urządzenia techniki komputerowej to już jest sztuka.

Adminować dużą siecią.. a kto powiedział, że akurat musisz pojąć to w technikum?Są od tego studia.

Oprócz języka angielskiego w technikum jest jeszcze język zawodowy (angielski zawodowy), który również ułatwia sprawę.

Z jednym się mogę zgodzić z Tobą.. Nie zarobisz wiele i łatwo pracy nie znajdziesz ale jak dobrze poszukasz to napewno coś się znajdzie. Trzym się tego, że technikum to dobry start w tym kierunku.
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Mac » 10 Cze 2007, 08:13

PostUA:

Ja sie odnosze do tego co napisano w tym co będziesz umiał po takim kierunku i to zacytowano. Co jest bredniami i g... prawdą.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez JEDREK » 10 Cze 2007, 14:19

PostUA:

Ja polecam kierunek Technik Teleinformatyk- Informatyka, Eleltronika itp.. Wszystko w jednym a później jakieś studia :wink:
Ja tu tylko sprzątam... ;)

i5 3570 @ 4,3 GHz + Noctua NH-U12P, Asus P8Z77-V, Corsair DDR3 2x8GB @ 2060MHz CL10 Ven., MSI GTX 1080 8GB, Samsung SSD 850 EVO 1 TB, Samsung DVD SH-222BB, NZXT Tempest, Corsair AX860i 860W, WIN 10 [x64]
Awatar użytkownika
JEDREK
Moderator
Moderator

Dołączenie: 11 Mar 2006, 19:27
Miejscowość: W ch** daleko z każdej strony xD (51° 24' N, 19° 41' E)
Pochwały: 24
Sprzęt: Komputer PC, Asus ZenFone 5Z

Postprzez 1jaa » 13 Cze 2007, 22:02

PostUA:

Mac napisał(a):Ja sie odnosze do tego co napisano w tym co będziesz umiał po takim kierunku i to zacytowano. Co jest bredniami i g... prawdą.

Dobra Mac pogadamy jak skończe tą szkołe i zobaczymy jakie bedę miał umiejętności. :wink:
Awatar użytkownika
1jaa
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Mac » 14 Cze 2007, 19:51

PostUA:

Kurde nie tu miałbyc post. Topici pomyliłem. Prosze skasowac.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez Maciak Plock » 14 Cze 2007, 22:07

PostUA:

Mac napisał(a):Kurde nie tu miałbyc post. Topici pomyliłem. Prosze skasowac.
Jesteś Moderatorem, niemozesz kasowac postów :shock: ?
Najlepsza Strona o Clash Of Clans W PolsceClash Of Clans
Najlepsze Forum o COC w Polsce! Clash Of Clans Forum
Awatar użytkownika
Maciak Plock
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 25 Lut 2006, 20:46
Miejscowość: Płock
Pochwały: 3

Postprzez LucaS » 14 Cze 2007, 22:14

PostUA:

Mariusz X napisał(a):
Mac napisał(a):Kurde nie tu miałbyc post. Topici pomyliłem. Prosze skasowac.
Jesteś Moderatorem, niemozesz kasowac postów :shock: ?

Tylko, że on nie moderuje tego działu. Za FreePost odpowiedzialni są hrydziu i judasz.
Było, minęło...
LucaS
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 11 Maj 2006, 21:45
Pochwały: 7

Postprzez zYGuś » 15 Cze 2007, 00:04

PostUA:

mam takie pytanie, obecnie w angli kształce sie w kierunku informatyka coś w tym stylu to jest jak 2 gimnazjum ale tu o 10 klasa high schoolu oni przygotuwują cie już do zawodu czyli wybierasz co chcesz robić, i większość czasu lekcyjnego spędzasz nad tym przedmiotem został mio jeszce rok, ale zastanawiam sie na co by było warto pujść możecie zapodać jkakiś test do stosunku mojego wieku.
:arrow: ..::: Pozdro :::.. :wink:
===============
zYGuś
Postujący
Postujący

Dołączenie: 28 Gru 2006, 23:23
Miejscowość: UK

Następna

Powróć do Free Post

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Mirahz