Witam
Podepne sie pod temat aby nie zasmiecać forum.
Zastanawiam sie nad modernizacją mojego zestawu a przede wszystkim procesora, ramu i dysku twardego. Niedawno miałem małą awarie przebicie na kablu z dysku twardego-objawy wyłączał sie i załączał (niestety nocą) i od tego czasu coś wysiadło a komputer zaczął strasznie mulić. Wina sprzętu lub windowsa? Sprawdzałem Everestem niby ok ale nie jestem pewien czy faktycznie nie jest uszkodzone cos ze sprzętu..
Do rzeczy!
Mam obecnie płyte główną z 2002r
EPOX 8KHA KT266 512ramu (dwie kosci) i procesor
Athlon 1.8XP+. Dodając do tego zasilacz z czarnej listy Codegen zaczynam sie zastanawiac czy nie zrobić gruntownych zmian w sprzęcie.
Ponieważ na tej płycie głównej nie za wiele da sie już zrobic max procesor ok. 2.2XP, prosiłbym o ewentualne rady odnosnie skompletowania paru rzeczy.
Ze starego zestawu zostały by
dwa napędy optyczne
twardy dysk 80gb
karta graficzna FX5200
(na razie)
karta muzyczna SB Live 5.1
Ram też warto wymienić na jedną kosc
-------------
Podsumowując trzeba by dokupic:
obudowe
zasilacz ok..420w
płyte główną
ram 1GB
procesor
dysk twardy ok.250GB
Odnosnie sprzetu troche nie jestem w temacie(tak sie wszystko zmienia) szczególnie jesli chodzi o procesor? Zastanawiam sie czy może AMD Athlon 64 X2 4400+ nie bedzie w miare dobry na dzisiejsze czasy.
Płyty główne -czarna magia licze na propozycje.
Jesli chodzi o Ram mysle że 1GB na razie w zupełnosci by wystarczył. Dysk twardy podobno Samsung jest bardzo dobry, ale widze że ma tylko 8MB cache? Może jednak warto kupic Seagate ST3250620A Barracuda 7200.10 z 16MB cache?
Zasilacz to kolejna wielka niewiadoma. Najbardziej popularne są zasilacze firmy Modecom - dosc tanie ale czy dobre? Mysle o czyms ok. 420W.
Dodam że nie jestem maniakiem gier, choć czasami coś mnie zainteresuje. Komputer głównie sluży mi do spraw zwiazanych z internetem -administracja forum,portalu itp.. Często mam załączonych wiele aplikacji, wiec komputer powinien być dosc szybki. Mam zamiar w niedługim czasie dokupic karte satelitarną a wiem że ona tez potrzebuje dosc szybkiego procesora. Podsumowując komputer musi szybko i płynnie obsługiwać internet,muzyke,filmy,grafike i inne aplikacje. Dodam że w lecie obecny procesor 1.8 ma 55* celsjusza więc chłodzenie też warto wziąsc pod uwage.
Budżet na te czesci to ok. 1000zł jesli troche przekroczy, da sie przeżyć
Dziękuje za wszystkie rady
Krzysztof