TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Komp mi muli dużo bardziej niż powinien

Logi, zabezpieczenie komputera, danych. Programy antywirusowe antyspyware, firewall itp.
Regulamin forum
1. Każdy temat powinien odzwierciedlać treść wątku.
2. W przypadku wklejania logów; należy je wykonać od razu przynajmniej z dwóch narzędzi: FRST oraz z GMER
3. Wszelkie logi proszę publikować na przeznaczonych do tego stronach a w poście wklejać tylko link.
4. Nie wskazane jest skracanie logów, należy wkleić cały - od początku, do końca.
5. Nie wskazane jest podczepianie się do tematów innych użytkowników - proszę założyć nowy temat w dziale Bezpieczeństwo, ułatwi to pomoc sprawdzającemu.
6. Osoby nie posiadające odpowiedniej wiedzy, nie powinny sprawdzać logów, ponieważ grozi to poważnym uszkodzeniem systemu lub aplikacji zainstalowanych na komputerze.
7. Należy dokładnie opisać problem, występujące objawy oraz wszelkie podjęte działania.
8. Każdy skrypt jest unikatowy, napisany dla każdego przypadku z osobna, więc nie może być stosowany przez innych.
9. W przypadku zamieszczenia zrzutu ekranu (screenshot'a) proszę korzystać z zewnętrznego serwisu oferującego hosting zdjęć.

Komp mi muli dużo bardziej niż powinien

Postprzez jurrrus » 24 Gru 2009, 18:27

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6


Log z Combofixa:
http://www.wklej.eu/index.php?id=fb326b1c32
Log z Hijacka:
http://www.wklej.eu/index.php?id=09202cfc3a

Generalnie komp mi muli dużo bardziej niż powinien. Jeśli to nie wirusy, to pozostaje mi tylko defragmentacja i jak najszybciej reinstal.
jurrrus
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 44
Dołączenie: 24 Gru 2009, 18:17

Re: Proszę o sprawdzenie loga

Postprzez mateo8898 » 24 Gru 2009, 21:57

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6


Combofix trochę syfu wywalił, ale jeszcze parę rzeczy zostało.

Pobierz The Avenger w pole Input script here wklej poniższy tekst:

Kod: Zaznacz wszystko
Folders to delete:
C:\Program Files\Ask.com

Files to delete:
C:\WINDOWS\system32\drivers\avgntflt.sys

klikasz Execute -> Potwierdzasz i zgadzasz się na restart klikając OK.
Po wykonaniu wklej raport na forum C:\avenger.txt

Wklej do notatnika:
Kod: Zaznacz wszystko
Windows Registry Editor Version 5.00

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\~\Browser Helper Objects\{D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440}]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar]
"{D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440}"=-
[-HKEY_CLASSES_ROOT\clsid\{d4027c7f-154a-4066-a1ad-4243d8127440}]
[-HKEY_CLASSES_ROOT\GenericAskToolbar.ToolbarWnd.1]
[-HKEY_CLASSES_ROOT\TypeLib\{2996F0E7-292B-4CAE-893F-47B8B1C05B56}]
[-HKEY_CLASSES_ROOT\GenericAskToolbar.ToolbarWnd]
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\Webbrowser]
"{D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440}"=-
[-HKEY_CLASSES_ROOT\clsid\{d4027c7f-154a-4066-a1ad-4243d8127440}]
[-HKEY_CLASSES_ROOT\GenericAskToolbar.ToolbarWnd.1]
[-HKEY_CLASSES_ROOT\TypeLib\{2996F0E7-292B-4CAE-893F-47B8B1C05B56}]
[-HKEY_CLASSES_ROOT\GenericAskToolbar.ToolbarWnd]
[HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"BgMonitor_{79662E04-7C6C-4d9f-84C7-88D8A56B10AA}"=-
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
"SoundMan"=-
"AlcWzrd"=-
"StartCCC"=-
"SunJavaUpdateSched"=-

Plik -> Zapisz jako -> Ustaw rozszerzenie z TXT na Wszystkie pliki -> zapisz pod nazwą FIX.REG -> uruchom utworzony plik i potwierdź


Autor postu otrzymał pochwałę
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Proszę o sprawdzenie loga

Postprzez jurrrus » 24 Gru 2009, 23:31

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6


Mściciel rozwalił śmieci:
http://www.wklej.eu/index.php?id=edaedab4f2
Zmiany w rejestrze zrobione, od razu komp się odmulił, ale to jeszcze będę sprawdzał. Wielkie dzięki za pomoc!
P.S. Jak pewnie zauważyłeś używam kasperskiego (przynajmniej przez te 20 dni od dzisiaj), wcześniej miałem avirę i avasta, ale chyba żaden z nich nie wyłapie wszystkiego i takie czyszczenie przy pomocy logów i osoby kompetentnej jest niezbędne?
jurrrus
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 44
Dołączenie: 24 Gru 2009, 18:17

Re: Proszę o sprawdzenie loga

Postprzez mateo8898 » 24 Gru 2009, 23:42

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6


jurrrus napisał(a):P.S. Jak pewnie zauważyłeś używam kasperskiego (przynajmniej przez te 20 dni od dzisiaj), wcześniej miałem avirę i avasta, ale chyba żaden z nich nie wyłapie wszystkiego i takie czyszczenie przy pomocy logów i osoby kompetentnej jest niezbędne?

To zależy, czasem antywirus może czegoś nie wykryć, a czasem jak już wykryje to nie może usunąć.

Pobierz OTC uruchom i kliknij CleanUp

Przeczyść dysk oraz rejestr CCleaner

Wyłącz i włącz przywracanie systemu na wszystkich dyskach -> Instrukcja

Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware - jeśli coś znajdzie usuń i daj raport
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Proszę o sprawdzenie loga

Postprzez jurrrus » 25 Gru 2009, 03:32

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6


Posprzątane Cleanup'em, CCleaner'a mam i używam, przywracanie systemu zrobione, skan Malwerbytes'em wykrył dwa problemy:
http://www.wklej.eu/index.php?id=fcc34fd652
Ogólnie to chyba wszystko, dziękuję jeszcze raz i pochwała dla Ciebie.

Temat do usunięcia, chyba że mati8888 ma jeszcze coś do dodania.
jurrrus
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 44
Dołączenie: 24 Gru 2009, 18:17

Re: Proszę o sprawdzenie loga

Postprzez mateo8898 » 25 Gru 2009, 11:19

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.6) Gecko/20091201 Firefox/3.5.6


Powinno być ok, opróżnij jeszcze kwarantannę Malwarebytes
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Komp mi muli dużo bardziej niż powinien

Postprzez jurrrus » 18 Sie 2010, 12:09

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8


Odświeżam temat :)
Problem następujący: niektóre programy zaczęły bardzo wolno chodzić, np. okno rozmowy w Konnekcie otwiera się ponad 15 sekund czy Bestplayer ponad minutę.
Logi:
OTL http://www.wklej.eu/index.php?id=2f5a715596
extras http://www.wklej.eu/index.php?id=8033308cb5
gmer http://www.wklej.eu/index.php?id=73e83e78d7

Oprócz tego mam jeszcze inny problem z linkami np. w ww. Konnekcie: po kliknięciu na link w oknie rozmowy zamiast otworzyć go w przeglądarce otwiera mi katalog Konnekta (to przy okazji - jeśli nie powinienem tu o to pytać założę gdzie indziej odpowiedni temat).
Ostatnio edytowany przez jurrrus, 18 Sie 2010, 12:44, edytowano w sumie 1 raz
jurrrus
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 44
Dołączenie: 24 Gru 2009, 18:17

Re: Komp mi muli dużo bardziej niż powinien

Postprzez mateo8898 » 18 Sie 2010, 12:27

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8 ( .NET CLR 3.5.30729)


Podałeś dwa razy ten sam log zamiast logu z Gmer. Popraw.

Odinstaluj iMeshMediaBar.

Uruchom OTL -> w oknie Własne opcje skanowania/skrypt wklej:
:OTL
DRV - File not found [Kernel | Boot | Stopped] -- C:\WINDOWS\System32\Drivers\PxHelp20.sys -- (PxHelp20)
DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\DOCUME~1\JA0605~1.JU-\USTAWI~1\Temp\cpuz132\cpuz132_x32.sys -- (cpuz132)
FF - prefs.js..browser.search.defaultenginename: "iMesh Web Search"
FF - prefs.js..browser.search.order.1: "iMesh Web Search"
[2010-05-22 15:37:26 | 000,000,000 | ---D | M] (Freecorder Toolbar) -- C:\Documents and Settings\ja.JU-B2595E7F4EAC\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\pl9wdffs.default\extensions\{1392b8d2-5c05-419f-a8f6-b9f15a596612}
[2009-07-18 01:02:48 | 000,002,456 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\ja.JU-B2595E7F4EAC\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\pl9wdffs.default\searchplugins\iMeshWebSearch.xml
O2 - BHO: (no name) - {D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440} - No CLSID value found.

:Files
C:\Documents and Settings\ja.JU-B2595E7F4EAC\Menu Start\Programy\Autostart\Warkeys Update.lnk
C:\WINDOWS\tasks\Scheduled Update for Ask Toolbar.job

:Commands
[resethosts]
[emptytemp]

Klikasz Wykonaj skrypt. Dajesz log z usuwania + nowe logi z OTL.

Wejdź w Menedżer Urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Podstawowy kanał IDE -> Ustawienia zaawansowane -> Sprawdź, jak jest ustawiony Bieżący tryb transferu
To samo robisz dla Pomocniczego kanału IDE
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Komp mi muli dużo bardziej niż powinien

Postprzez jurrrus » 18 Sie 2010, 13:14

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8


Log z gmera poprawiony w powyższym poście.
iMeshMediaBar usunięty.

Skrypt wykonany, log: http://www.wklej.eu/index.php?id=4b98750ffc
extras: http://www.wklej.eu/index.php?id=d814272e4d
OTL: http://www.wklej.eu/index.php?id=719a028284

Mam dwa podstawowe kanały IDE (?), w jednym dla urządzenia gł. jest "nie dotyczy", w drugim "Ultra DMA tryb 2", dla urządzenia podrzędnego w obu jest "nie dotyczy". W pomocniczym kanale IDE urz. gł. ma "Ultra DMA tryb 5", podrzędne "nie dotyczy".
jurrrus
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 44
Dołączenie: 24 Gru 2009, 18:17

Re: Komp mi muli dużo bardziej niż powinien

Postprzez mateo8898 » 18 Sie 2010, 16:01

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8


w drugim "Ultra DMA tryb 2"

Prawoklik na ten kanał -> Odinstaluj -> restart kompa.

W logach nic więcej nie widać.

W OTL kliknij Sprzątanie

Przeczyść dysk oraz rejestr CCleaner

Wykonaj pełne skanowanie Malwarebytes' Anti-Malware - jeśli coś znajdzie usuń i daj raport

Proponuje na próbę odinstalować Spybota, bo czasem potrafi "przymulić".
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Komp mi muli dużo bardziej niż powinien

Postprzez jurrrus » 21 Sie 2010, 17:46

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8


Odinstalowałem DMA i teraz przy każdym uruchomieniu kompa wyskakuje mi kreator konfiguracji i chce to od nowa instalować.

CCleanerem czyszczę regularnie - przeskanowałem.

Malwarem też poszło, log: http://www.wklej.eu/index.php?id=efdefa5bd5

Spybota usunąłem, ale to na pewno nie on, bo nigdy z nim nie miałem problemów.
jurrrus
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 44
Dołączenie: 24 Gru 2009, 18:17

Re: Komp mi muli dużo bardziej niż powinien

Postprzez mateo8898 » 21 Sie 2010, 19:04

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8


Odinstalowałem DMA i teraz przy każdym uruchomieniu kompa wyskakuje mi kreator konfiguracji i chce to od nowa instalować.

To pozwól systemowi zainstalować ten sterownik.

Mi się nie podoba ten zapis w Dzienniku zdarzeń:
Error - 2010-08-10 08:46:12 | Computer Name = JU-B2595E7F4EAC | Source = Disk | ID = 262151
Description = W urządzeniu \Device\Harddisk0\D wystąpił zły blok.

Może to oznaczać jakiś problem z dyskiem.
Pobierz HD Tune -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... _Tune.html i podaj screenshoty z zakładki Health i Error Scan.
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Komp mi muli dużo bardziej niż powinien

Postprzez jurrrus » 23 Sie 2010, 12:34

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8


Screeny z HD Tune'a
Image
Image

Widać jeden uszkodzony sektor - jak duży jest to problem? Czeka mnie kupno nowego dysku? Zresztą jeśli to uszkodzenie tak spowalnia pracę, to raczej nie widzę innej opcji.
Czy wyłączenie komputera przez odłączenie z sieci mogło spowodować uszkodzenie? Bo miałem taki wypadek i po nim zaczęły się problemy.
jurrrus
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 44
Dołączenie: 24 Gru 2009, 18:17

Re: Komp mi muli dużo bardziej niż powinien

Postprzez mateo8898 » 23 Sie 2010, 12:40

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8


Czy wyłączenie komputera przez odłączenie z sieci mogło spowodować uszkodzenie? Bo miałem taki wypadek i po nim zaczęły się problemy.

Jest taka możliwość.

Spróbuj naprawić ten uszkodzony sektor za pomocą HDD Regeneratora -> http://www.instalki.pl/programy/downloa ... rator.html


Autor postu otrzymał pochwałę
Image
Image
Awatar użytkownika
mateo8898
Moderator
Moderator
 
Posty: 15378
Dołączenie: 15 Maj 2009, 14:55
Pochwały: 966

Re: Komp mi muli dużo bardziej niż powinien

Postprzez jurrrus » 23 Sie 2010, 16:02

PostUA: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.8) Gecko/20100722 Firefox/3.6.8


Naprawiłem uszkodzony sektor i wydaje mi się, że to trochę pomogło. Jestem na etapie kupna nowego kompa, więc jakoś dokulam się na tym co mam i zobaczę co format pomoże temu pecetowi.
jurrrus
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 44
Dołączenie: 24 Gru 2009, 18:17

Następna

Powróć do Bezpieczeństwo

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]

cron