TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Ortografia na forum

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

Ortografia na forum

Postprzez Tlenowy » 22 Paź 2005, 16:16

PostUA:

Patrzyłem sobie dziś tak na te tematy na forum. W każdym co ma 3 lub więcej stron temat zbiega na ortografie. Jedni docinają drugim. Ale przecież każdy z nas robi błedy. Niektórzy robią mniej inni wiencej. Ludzie piszą odpowiedz w sprawie jakiegos pytania, a zaraz pod ich postem jest cytat i tam wszystkie błędy podkreślone i jeszcze jakiś pojazd mniejszy lub większy. Mnie to wkurza troche, a co Wy sądzicie na ten temat?
Awatar użytkownika
Tlenowy
Postujący
Postujący

Dołączenie: 16 Paź 2005, 13:33
Miejscowość: Z domu

Postprzez zebra » 22 Paź 2005, 16:27

PostUA:

My sądzimy, że o ile ortografia jest przewodnim tematem na forum, to za niedługo jej miejsce zajmie powtarzanie tematów. Kontynuacja:
-> http://www.instalki.pl/forum/viewtopic.php?t=1485
-> http://www.instalki.pl/forum/viewtopic.php?t=1563
O ortografii już się tutaj wiele mówiło. :D Moje stanowisko chyba każdy zna. :D Uprzedzam więc wszystkie komentarze, jakie się mogą pojawić. Postaram się być bardziej tolerancyjna. :D
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

Postprzez Tlenowy » 22 Paź 2005, 16:32

PostUA:

Ale mi chodzi konkretnie o to że niektórzy ludzie piszą z błędami i nie widzą tego, a inni ich objeżdżają za to. Ja też sam pisze z błędami i nie zauważam jak je robie. Oczywiście chodzi o błędy ortograficzne nie literówki.
Awatar użytkownika
Tlenowy
Postujący
Postujący

Postprzez rumun » 22 Paź 2005, 16:34

PostUA:

Są granice tolerancji... patrząc na wypowiedzi typu: "ktury" "bedom" itp.

Szkoda słów :)
Programy, Gry, Download https://www.instalki.pl/
Sklep z oprogramowaniem https://www.vebo.pl/
Windows 7 https://windows7.pl/
Awatar użytkownika
rumun
Administrator
Administrator

Dołączenie: 10 Maj 2004, 20:52
Miejscowość: PL
Pochwały: 14

Postprzez zebra » 22 Paź 2005, 16:34

PostUA:

Tlenowy, no to czytaj swoje posty... :) A jak wyłapiesz błędy, które zdarzyło ci się popełnić podczas pisania, to użyj opcji Zmień. Nie widzę tutaj żadnego problemu.
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Tlenowy » 22 Paź 2005, 16:41

PostUA:

Rumun:
Na to to szkoda słów ale to wystarczy napisać że ktoś popełnił błąd, a nie wyśmiewać sie z niego.

Zebra:
Ja nie widze w swoim poscie żadnych błędów bo ja jestem dyslektyk, a dyslektycy mają coś takiego że np. patrzą na najprosszy wyraz napisany z błędem i myślą że on jest dobrze.

RainMan:
Zgadzam sie z tobą w 100%.
Ostatnio edytowany przez Tlenowy 22 Paź 2005, 17:21, edytowano w sumie 2 razy
Awatar użytkownika
Tlenowy
Postujący
Postujący

Postprzez RainMan » 22 Paź 2005, 16:55

PostUA:

jak dla mnie na forum wazna jest treść i sens posta a nie jego poprawność. Ortografia jest oczywiście potrzebna ale nieprzesadzajmy. Nie jest najważniejsza. Wole żeby ktos pisał zdanie logiczne, złożone ale z błędami a nie bezsensowne i bezbłędne. Tyle z mojej strony
Awatar użytkownika
RainMan
Postujący
Postujący

Dołączenie: 12 Lip 2005, 08:03
Miejscowość: R-RZ

Postprzez zebra » 22 Paź 2005, 17:14

PostUA:

Tlenowy, wiem kto to dyslektyk. Ale nie generalizujmy. Nie każdy na na tym forum jest dyslektykiem. :) Na tą przypadłość mogę jeszcze przymknąć oko, ale nie na błędy tych osób, które pisać potrafią, ale nie zwracają na ortografię najmniejszej uwagi. I tylko to mnie irytuje. Ale postaram się już o tym nie pisać. ;)
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Hpest » 22 Paź 2005, 18:17

PostUA:

Zebra, a jednak najczęściej to ty zwracasz uwagę na poprawność pisowni każdego z użytkowników forum.
Przymknąć oko :) to może administrator, a nie ty.
Fajna wypowiedź:
Zazdrościsz, że wiem więcej od ciebie? Ha! Nie rozmawiam z ludźmi, co mają IQ na minusie... Koniec rozmowy!!

I kto to mówi pani Egoistka.
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez zebra » 22 Paź 2005, 18:30

PostUA:

Słuchaj, Hpest. Ja nie mówię do ciebie na forum po imieniu. Od tego masz mój login... Poza tym, nie życzę sobie, żebyś komentował każdy mój post, jaki napiszę. Hpest, jesteś tak konfliktowym człowiekiem i robisz na forum taki syf, że trudno to wszystko ogarnąć. Czy ja się ciebie czepiam? Czy ty potrafisz czytać? Piszę, że postaram się zaakceptować niektóre błędy użytkowników, a ty mi wywalasz z cytatem mojej wypowiedzi, który nie wiem, co ma wspólnego z tym tematem. :? I nie zaczynaj ponownego konfliktu, bo kiedyś się na tym przejedziesz, Hpest. I owszem, mogę na to przymknąć oko. I nie każdego bedę tutaj poprawiać... Jeżeli bedę w ogóle miała na to ochotę. Apeluję, weźcie ode mnie tego człowieka, bo naprawdę chodzisz za mną, Hpest, jak smród po gaciach, a ja niczego od ciebie nie chcę. Hpest, założę kiedyś temat, w którym zapytam użytkowników, czy uważają cię za człowieka konfliktowego, czy też nie. :?
P.S. Do wszystkich, miło mi, jestem Agnieszka. Jakby ktoś jeszcze nie wiedział. :D

<<DOPISEK>>
W porę zmieniłeś posta. Pierwsze zwróciłeś się do mnie po imieniu.
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez Hpest » 22 Paź 2005, 18:53

PostUA:

Ja do Ciebie także nie mówię na forum po imieniu. Skoro sobie tego nie życzysz to tak będzie. Komentował....Nie zamierzam niczego komentować od komentowania to są komentatorzy. Masz raczej jakąś manie na moim punkcie zebra, wszędzie Ci się wydaje, że Cię prześladuję :lol:
Uwzględniłem Cię w tym temacie gdyż masz coś z nim wspólnego i to tyle. :)
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez kaajka19 » 23 Paź 2005, 15:35

PostUA:

Eee tam się czepiacie. Na forum nie jest jeszcze tak najgorzej. Od czerwca mieszkam na wsi. Tu dopiero jest!!!! Czasami jak czytam esy od ludzi ze wsi to się zastanawiam co mieli na myśli pisząc np. w ałcie, wudka, z kond, bende. To dopiero jest jazda :) :)

No,ale co się dziwić jak większość skończyła zawodówke, kilka w porywie do kilkunastu lat temu.
A co do forum, to może niektórzy bawią sie w futurystów??? ;>

MAŃFEST W SPRAWIE ORTOGRAFJI FONETYCZNEJ

1. Wyhodząc z założeńa, że mowa ludzka jest kompleksem pewnej skali dźwiękuw, połączonych ze sobą i tworzącyh w ten sposub dźwięki złożone o pewnym umuwionym znaczeńu = słowa, za najważńejsze zadańe pisowńi każdej rozumiemy jaknajdoskonalsze oddańe za pomocą znakuw symbolicznych (liter) znakuw orgańicznyh (dźwiękuw). Idealną pisowńą zatem będźe pisowńa z gruntu prosta i ściśle fonetyczna. Wszystko co przesłańa ten cel lub mu bespośredńo ńe służy jest tem samem ńepotszebne, obćążające i szkodliwe. [...]
ogłaszamy:
Absurdem jest dla wyrażeńa jednego i tego samego dźwięku używańe 2 rużnyh znakuw (liter). Dlatego skreślamy raz na zawsze z alfabetu polskiego jako zbyteczne litery ó i rz, pońeważ w wymawiańu ńe rużńą śę ńiczem od liter u i ż lub sz i bez szkody dadzą śę pszez ńe zastąpić. Bardźej skomplikowańe pszedtawia śę sprawa z literami c i h, w kturyh wymawianiu fonetycznym zahodźi żeczywiśće pewna bardzo subtelna rużńica. Pońewaź jednak wyrażańe jednego dźwięku dwoma ńic ze sobą wspulnego ńe mającymi znakami (c i h), kturych połączeńe w żadnym raźe ńe daje takiego dźwięku h, za jaki go wymawiamy, jest w zasadźe absurdem, pszeto i w danym wypadku połączeńe liter ch z alfabetu polskiego wykreślamy.

"Jednodńuwka futurystuw " W Sandomierskiem, 25 marca 192
:D :D :D
Walcz ze spamem!
Awatar użytkownika
kaajka19
Postujący
Postujący

Dołączenie: 23 Paź 2005, 14:43
Miejscowość: Koszalin | ŁDZ city;)

Postprzez Hpest » 23 Paź 2005, 16:37

PostUA:

Interesujące, lecz powiedz mi czy te błędy, które zrobiłaś pisząc ten tekst popełniłaś specjalnie czy tylko, dlatego, że posiadasz taką wadę w wymowie mam oczywiście na myśli: Bardźej, skomplikowańe,dźwiękuw, sposub, Wyhodząc, umuwionym, znaczeńu, bespośredńo, ńe, pszeto, połączeńe itd. Zdaję mi się, że z tym " i " masz kłopot . :? Czyli.
znaczeńu - znaczeniu
Trudno się czytało ten tekst wiec, dlatego pytam. :wink:
pozdrawiam*
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez kuba88 » 23 Paź 2005, 16:51

PostUA:

z calym czacunkiem Zebra ale czepiasz sie, troche za bardzo, co ci tak przeszkadza ze ktos napisze:

który czy ktury

ja mam kumpla, chodzi na roznego rodzaju zajecia i dalej pisze:
rzaba, rze, dobże, itp. itd., ale co mozna na to poradzic, tak na marginesie jest dobry ze wszystkich przedmiotow z wyjatkiem polskiego,

i jeszcze jedno, przeszkadza ze ktos napisze drugi lub trzeci raz podobny temat na forum nie kazdy siedzi caly czas na forum instalki i zna wszystki posty na pamiec!!
Awatar użytkownika
kuba88
Postujący
Postujący

Dołączenie: 05 Wrz 2005, 13:03

Riposta ;)

Postprzez kaajka19 » 23 Paź 2005, 16:56

PostUA:

Echhh Kochanie widze, że bystrzak z Ciebie nie jest. :D
Wady wymowy niestety nie posiadam, no chyba, że jestem pod wpływem trunków wysoko % ;) No to wtedy wady wymowy mam gęsto i często!! buhahaha.
Jak byś dokładnie przeczytał zauważył byś, że sama tego nie wymyśliłam, bo nawet by mi sie nie chciało ( z polaka nigdy orłem nie byłam).
Wejdz sobie na google albo inna wyszukiwareczkę i wpisz:
" JEDNODŃUWKA FUTURYSTUW" " FUTURYSCI" albo poprostu wejdz se na tę stronę :
http://free.of.pl/a/arise/poe/man.htm
i przeczytaj na samym dole jest a taki krakersik
--------> MAŃFEST W SPRAWIE ORTOGRAFJI FONETYCZNEJ"
Widać, że na polskim nie uważaliśmy :D :D :D
Walcz ze spamem!
Awatar użytkownika
kaajka19
Postujący
Postujący

Dołączenie: 23 Paź 2005, 14:43