TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Program do robienia gier

Rozmowy na temat tworzenia stron www oraz programowania.

Program do robienia gier

Postprzez gtasanandreas » 02 Sie 2005, 17:41

PostUA:

witam jaki jest program polski do robienia gier prosze mi podac nazwe i z kond moge pobrac!!!!!!!!!!!
gtasanandreas

Postprzez zebra » 02 Sie 2005, 19:40

PostUA:

Takim programem może być na przykład dobry program do tworzenia gier 3D: The Games Factory. Prawda jest jednak taka, że napisanie gier w jakimkolwiek programie do tego celu, wymaga znajomości programowania i tworzenia grafiki. Więc gtasanandreas, moim zdaniem porywasz się z motyką na słońce. Po pierwsze to na twoim miejscu zapytałabym się o dobry program do tworzenia grafiki i animacji 3D i kursy programowania (Delphi, C++, Java, itd.). Jak zdobędziesz doświadczenie, to dopiero próbuj swoich sił w tworzeniu gier...
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 11 Cze 2005, 21:40
Miejscowość: ...Stąd

Postprzez mattness » 03 Sie 2005, 11:05

PostUA:

Hmm...
A gry we flashu?
Chyba nie są tak trudne do zrobienia - jest tego tyle na sieci....

btw
Jestem szefem serwisu o grze RPG Shadowrun (mix Cyberpunka i Fantasy).
Chcielibyśmy uatrakcyjnić stronę o jakąś grę (myślałem właśnie nad flashem. Ale się nie znam :( ).
Czy polacy robią flashowe gierki?
Jeśłi tak - jak mogę się z takimi osobami skontaktować?

Z góry dzięki za odpowiedź
Shadowrun Polska.RPG forum
mattness
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 03 Sie 2005, 10:32

Postprzez gtasanandreas » 03 Sie 2005, 13:28

PostUA:

a z kond moge pobrac ten program!

The Games Factory
gtasanandreas

Postprzez mattness » 03 Sie 2005, 13:51

PostUA:

andreas
Nie róz z siebie kretyna - użyj google'a.
mattness
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez zebra » 03 Sie 2005, 14:32

PostUA:

gtasanandreas napisał(a):a z kond moge pobrac ten program!

The Games Factory

Tutaj znajdziesz:
Kod: Zaznacz wszystko
http://www.dhost.info/thegamesfactory/jp-2.3.1/download.php?id=004
Przy czym pamiętaj, że sam program nie wystarczy, do poprawnego działania gry zrobionej w The Games Factory potrzebujesz także pliku DLL, aplikacji do tworzenia kreatora instalacji gry, itp.! Wszystko znajdziesz w linku. Mimo to, nadal nie jestem pewna czy sobie poradzisz. A tak na marginesie, to The Games Facotry jest w wersji angielskiej :D . Tym bardziej powątpiewam w twoje możliwości twórcze. Tym bardziej, jak będziesz modyfikował sekwencję animacji, lub sekwencję zapętloną/nie zapętloną (zależy od fukcji y i x), ale to już inna historia. Wersja którą i podałam to v1.06. Radzę zainstalować spolszczenie do programu. Linki:
http://www.tgf.kgb.pl/pol.rar
- Spolszczenie TGF v.1.06 (tylko do wersji v.1.06).
http://www.tgf.kgb.pl/gfres32xp.rar
- spolszczenie działa pod Windows XP, NT oraz 2000.
Tylko jest jeden problem, spolszczenie może nie funkcjonować poprawnie... Więc gdyby tak się stało, to rusz w końcu swój leniwy tyłek i wyklikaj na klawiaturze http://www.google.pl, wpisz słowa kluczowe i poszukaj!!! :lol: :wink:
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez mattness » 03 Sie 2005, 14:45

PostUA:

Szkoda zebro, że nie odpisałaś na moje pytanie :(
Droga Zebro, napisałaś
dobry program do tworzenia grafiki i animacji 3D i kursy programowania (Delphi, C++, Java, itd.)

Kolega pewnie nie skorzysta, ale ja bym z chęcią skorzystał (szczególnie jakiś prosty tut do 3 D Maxa & pierwsze kroki w phtoshopie - próbowałem sam rozgryść, ale matoł ze mnie... :oops: ).
Co do języków programowania (mnie interesuje aspekt: robienie minigierek do postawienia na stronie, oraz do użycia na stronie) - czego się uczyć flash, czy java itd?
TIA
mattness
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez zebra » 03 Sie 2005, 15:24

PostUA:

mattness napisał(a):Szkoda zebro, że nie odpisałaś na moje pytanie :(
Droga Zebro, napisałaś
dobry program do tworzenia grafiki i animacji 3D i kursy programowania (Delphi, C++, Java, itd.)

Kolega pewnie nie skorzysta, ale ja bym z chęcią skorzystał (szczególnie jakiś prosty tut do 3 D Maxa & pierwsze kroki w phtoshopie - próbowałem sam rozgryść, ale matoł ze mnie... :oops: ).
Co do języków programowania (mnie interesuje aspekt: robienie minigierek do postawienia na stronie, oraz do użycia na stronie) - czego się uczyć flash, czy java itd?
TIA

No więc kolejno... W poprzednim poście pytałeś o gierki robione we Flash'u. Owszem, jest ich masa w sieci. Ale jak sam podkreślasz, są to gierki, a nie gry. Pytałeś również, czy Polacy robią flashowe gierki. I sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie, jak jest ich mnóstwo w sieci, to znaczy, że je robią - logiczne. Jak się skontaktować z tymi ludźmi? W pierwszej kolejności poszukać grup dyskusyjnych orientujących się właśnie w tematyce gier Flash! Przykładowo: www.google.pl :wink: . Co do obsługi aplikacji 3D Studio Max to dużo by się tutaj rozpisywać. To jest naprawdę rozległa dziedzina. Praktyczne porady od podstaw w tworzeniu animacji w tym programie zajęłyby na napisanie masę czasu! A to przecież tylko podstawy! Ja sama również musiałam do wszystkiego dojść metodą małych kroczków. Jedyne co mogę ci poradzić na chwilę obecną, to rozmaite źródła wiedzy. Czytaj wszystko, co dotyczy grafiki 3D - inaczej twoja wiedza szybko straci świeżość. Osobiście polecam książki: 3ds max 4 - Techniki modelowania - K.L. Murdock, Wydawnictwo Helion, Gliwice 2002, cena 45 zł. oraz 3ds max 5 - Ćwiczenia praktyczne - J. Miklasiwicz, Wydawnictwo Helion, Gliwice 2003, cena 14 zł. Korzystaj także z dobrodziejstw internetu. Często odwiedzaj strony WWW poświęcone grafice trójwymiarowej, aby zapoznać się z pracami innych twórców i ciekawymi pomysłami. Polcam strony:
:arrow: www.3d.pl
:arrow: www.max3d.p
:arrow: www.3dtotal.com
:arrow: www.marco.uccellini.ukgateway.net
:arrow: www.platige.com/katedra
:arrow: www.optidigit.com/stevens
Sama często odwiedzam te strony i mogę poświadczyć, że znajdzisz tam mnóstwo informacji (ja znalazłam, dlatego je sobie chwalę). Kolejne twoje pytanie, robienie gier we Flash'u nieco się różni od tworzenia ich w typowych aplikacjach 3D (The Games Factory i nie tylko). Jednak obie te opcje mają ze sobą wiele wspólnego. Mianowicie język programowania. Czego się uczyć? Java, gdyż chcąc umieścić grę na stronie należy stworzyć odpowiedni skrypt. C++, do tworzenia dobrych, komercyjnych gier należy mieć obsługę tego języka w małym palcu, do tworzenia minigierek amatorskich - przynajmniej podstwy! I to też do ciebie gtasanandreas! Bo mając taki program TGF nic z nim nie ździałasz bez języka programowania... Często słyszy się, że Delphi nie nadaje się do programowania gier, wygaszaczy ekranów czy aplikacji graficznych. Bzdura, bzdura, BZDURA!!! Według mnie, właśnie ten język jest to tego najbardziej odpowiedni ze wszystkich, które wymieniłam (Java, C++). Do tworzenia aplikacji pod Windows wykorzystujących różne efekty graficzne najczęściej wykorzystuje się pakiet DirectX. Bezpośrednie użycie DirectX w programowaniu jest jednak skomplikowane, Delphi również nie obsługuje bezpośrednio tego systemu. Dlatego ja korzystam z DelphiX. I według mnie właśnie ten język jest najbardziej odpowiedni dla początkujących twórców gry. Z tym, że do tworzenia bardziej zaawansowanych gier, potrzebna jest znajomość C++. Gdyż język Delphi nie jest już do tego odpowiedni... Zmiany nie są kolosalne. Więc mimo wszystko stawiam na DelphiX. A grę z Delphi także można zrobić i to całkiem, całkiem. Za pomocą oczywiście odpowiednich kompilacji oraz konsolidacji (linkowania). Ale to już inna historia. O grafice 3D nie da się napisać w jednym zdaniu. Więc pewnie odpowiedzi jednoznacznej nie uzyskałeś. Radzę szukać w źródłach, które ci podałam. Powodzenia!
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez gtasanandreas » 06 Sie 2005, 13:13

PostUA:

z kond pobrac taki program!
gtasanandreas

Postprzez zebra » 06 Sie 2005, 14:53

PostUA:

gtasanandreas napisał(a):z kond pobrac taki program!

Jaki program? Javę? Delphi? C++? A co? Za programowanie się zabierasz? :D
zebra
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Postprzez proktor » 06 Sie 2005, 16:14

PostUA:

zebra napisał(a):Takim programem może być na przykład dobry program do tworzenia gier 3D: The Games Factory. Prawda jest jednak taka, że napisanie gier w jakimkolwiek programie do tego celu, wymaga znajomości programowania i tworzenia grafiki. Więc gtasanandreas, moim zdaniem porywasz się z motyką na słońce. Po pierwsze to na twoim miejscu zapytałabym się o dobry program do tworzenia grafiki i animacji 3D i kursy programowania (Delphi, C++, Java, itd.). Jak zdobędziesz doświadczenie, to dopiero próbuj swoich sił w tworzeniu gier...

niewydaje mi sie,zeby pascal był praktyczny przy programowaniu gier a oprucz tego direx i winami(jak sie tego nauczysz to bedziesz potrafil programowac gry ;) )

a zreszta zaopatz sie w taki magazyn warp ( jak juz sie zaopatzysz to zeskanuj mi kilka str ;) )

http://www.warp.arx.pl
strony internetowe: Błonie, Brwinów, Pruszków, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 28 Kwi 2005, 19:59

Postprzez dj_shreder » 08 Sie 2005, 00:10

PostUA:

mi wydaje sie żeby zacząć jakiekolwiek programowanie (jeżeli jest sie laikiem w tej dziedzinie) należy zacząć od TURBO PASCALa. nie darady w nim zrobić zajefajnej gierki noa ale...... ale przy dobrej nauce, zrozumiemy na czym w zasadzie polega programowanie, efekt grafiki i wszystko inne co bedzie nam potrzebne do bardzoiej rozbudowanych programów typu C++ czy java .

pozdrawiam
miło, szybko i sympatycznie
Awatar użytkownika
dj_shreder
Postujący
Postujący

Dołączenie: 22 Gru 2004, 12:28
Miejscowość: Kamienna Góra to chyba gdzies koło Marsa

Postprzez kuba14 » 08 Sie 2005, 09:21

PostUA:

Ja polecałbym ci RPG maker! Bardzo prosty w obsłudze i nawet można cośstworzyć! Ja mam już 8 gierek stworzonych w tym programie! Jak nabierzesz doświadczenia to gra zajmie ci nie dużo czasu!! Mi schodzi około 2 dni żeby stworzyć grę którą przeciętnie przechodzi się w 9 godzin. Trochę zabawy jest ;)!
Ale nie wiem z kąd to można pobrać bo ja mam oryginał!
Młody programista
Awatar użytkownika
kuba14
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 07 Sie 2005, 22:33
Miejscowość: z Brzozowa

Postprzez dj_shreder » 08 Sie 2005, 12:48

PostUA:

ja też bym prosił o link na RPG Makera
miło, szybko i sympatycznie
Awatar użytkownika
dj_shreder
Postujący
Postujący

Dołączenie: 22 Gru 2004, 12:28
Miejscowość: Kamienna Góra to chyba gdzies koło Marsa

Postprzez kuba14 » 08 Sie 2005, 14:05

PostUA:

Dałbym ci link do RPG Maker ale nie posiadam! Gdzieś widziałem jak znajdę to podam na forum!
----------------------------------
Tak apropo to może ktośby mi poradził jaki jest dobryprogram dla młodego programisty?? Prosiłbym o wypowiadanie na temacie co radzicie dla początkującego??
Młody programista
Awatar użytkownika
kuba14
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 07 Sie 2005, 22:33
Miejscowość: z Brzozowa

Następna

Powróć do Webmastering, programowanie

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Brak zarejestrowanych użytkowników