TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Przestroga --> Uwazajcie na ta firme

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Przestroga --> Uwazajcie na ta firme

Postprzez pain77 » 01 Kwi 2006, 20:12

PostUA:

Witam ;)
Dawno tu nie zagladalem ale jakos tak sie zlozylo, moze w najbliszym czasie to jakos nadrobie :)
Odrazu przejde do rzeczy:
Chciałby wszystkich przestrzec przed firmą "Fenix komputer" z Gliwic.
Oczywiscie nie jest to primaaprilisowy zart
Żeby nie bylo ze ostrzegam bez powodów - opisze moją sytuacje.
Otóz we wrzesniu 2004 zakupilem kompa w takim miejskim sklepie ze sprzetem RTV/AGD. Komp był składany w firmie Fenix - tak pisze na obudowie. No wiec ten komp działał całkiem dobrze az do grudnia ubiegłego roku - wtedy to przy awarii zasilania spaliła mi się grafika, a po kilku dniach poszła płyta główna...
Jako ze komp był i jest na gwaracji - zawiozlem kompa do sklepu w ktorym go kupilem - tam powiedziano mi ze musza byc razem z nim wszystkie płyty ze sterownikami bo inaczej firma Fenix nie raczy nawet do niego zajrzec. Troche zdziwiony takimi metodami dowiozlem jednak sterowniki i myslalem ze wszystko bedzie OK. Zaznacze ze przed oddaniem do serwisu kompa wyjąłem z niego karte Wi-Fi - w koncu musialem miec na innym kompie neta a przeczuwałem dłuzszy pobyt kompa w serwisie.
No wiec po uwaga dokładnie 37 dniach pobytu w serwisie w koncu dostałem komputer z powrotem. No wiec ucieszony odrazu odpalam a tu zdziwko >> zamiast mojego idealnie skonfigurowane windowsa 2k widze ładujacego sie XP Po odpaleniu sie systemu widze ze partycja C została sformatowana i to zupelnie bez mojej wiedzy. Wk... sie dostatecznie gdyż na tym kompie moi rodzice pracują i jest duzo bardzo waznych programów - na szczescie ja wszystko na bieżąco archiwizowalem na inną partycje a tej nie sformatowali...
Wtedy zorientowalem sie ze mozliwym powodem foramtu byl niebieski ekranik ktory szanownym serwisantom zapewne wyskoczyl gdy włączyli kompa bez karty Wi-Fi którą wczesniej z kompa wyjąłem. Z tego co ja wiem to z niebieskimi ekranami mozna sobie poradzic mniej prymitywnym sposobem niz format...
No bedąc tak zdenerwowany przeglądam gwarancje a na miedzy innymi znajduje sie taki wpis "format zamazanej partycji" bez komentarza...
To jednak jeszcze mało. Z ciekawosci otwarłem bude i zajrzałem do srodka - a tu szok. Mianowicie wymieniono mi działający zasilacz Codegena na jakiegos gównianego Tracera Wiem ze nie ma moze zbytniej roznicy miedzy Codegen a Tracer ale jestem pewien ze tracer to wiekszy smiec. Zreszta zamiast cichutkiej pracy wiatraka od zasilacza jaka mialem na Codegenie mam zdecydowanie glosniejszego Tracera... Dalej patrze a tu płyta główna zuupełnie inna niz przed serwisem. Co prawda i tak mialem marnej jakosci AS Rocka ale wymieniono mi go na zdecydowanie gorszy model i to innej firmy bo jakis PCChips...
I tak juz maksymalnie wk... spogladam na plyty ze sterownikami ktore firma raczyla zwrocic. I posrod nich rzecz jasna nie ma driverow do tej plyty glownej ktora mi wmontowano. Zalatwilem to w koncu przez telefon i po kilkunastu dniach dostalem w koncu na zwyklej w dodatku mocno zrysanej plycie (nie oryginal) stery do plyty glownej...
Pisze ten temat bo jestem niepojecie wkur** bo ostatnio komp zaczal bardzo glosno pracowac - okazalo sie ze szanowni fachowcy z serwisu nawet porzadnia wiatraka przymocowac nie umieja.

OSTRZEGAM WSZYSTKICH - jak bedziecie chcieli kupic cos w tej w cudzyslowiu firmie komputerowej "Fenix komputer" zastanowcie sie trzy razy - ODRADZAM!!!

Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
pain77
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 25 Sty 2006, 21:24

Postprzez olka » 01 Kwi 2006, 20:39

PostUA:

w niezłe jajo cie zrobili :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
olka
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 25 Sty 2006, 15:37
Miejscowość: Słupsk

Postprzez luck_j » 01 Kwi 2006, 21:17

PostUA:

Dzięki za uprzedzenie, oni też na allegro sprzedają o ile się nie mylę, a ja tam dosyć często kupuję, więc jeżeli się natchnę na tą, jak już powiedziałeś w cudzysłowie, firmę komputerową to będę ostrożny.
Ale tak na marginesie, to nie powiedziałbym że Tracer jest gorszy od Codegena, a wręcz przeciwnie.
Awatar użytkownika
luck_j
Postujący
Postujący

Dołączenie: 09 Mar 2006, 01:06

Postprzez Lamagalula » 02 Kwi 2006, 08:22

PostUA:

Sprzedaja na allegro , ja za to sie dalem nabrac firmie INFOMEX z Zywca ... szkoda tu cokolwiek pisac :/ , z tego co wiem nikt w zywcu ich nie poleca pytalem sie wielu osob.
(: Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Lamagalula
Postujący
Postujący

Dołączenie: 20 Lip 2005, 08:13
Miejscowość: Żywiec , Sosnowiec

Postprzez kukaszr » 02 Kwi 2006, 09:30

PostUA:

najlepiej samemu skladac pcta -wtedy wiesz co masz
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Postprzez niunka » 02 Kwi 2006, 09:49

PostUA:

kukaszr napisał(a):najlepiej samemu skladac pcta -wtedy wiesz co masz

tylko zeby zlozyc samemu pc i zeby wszystko dobrze dzialalo wspolgralo ze soba,zeby to naprawde bylo dobre to trzeba miec juz troche pojecia.
powiedz przecietnemu kowalskiemu zeby nie kupowal w sklepie tylko sam sobie zlozyl i ze to go jeszcze drozej wyjdzie niz jak kupi w supermarkecie,to jak myslisz co zrobi???
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez pain77 » 02 Kwi 2006, 16:28

PostUA:

Heh dobrze mowicie ale ja wtedy tego kompa nie wybieralem.
Umiem sam zlozyc kompa :)
Awatar użytkownika
pain77
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 25 Sty 2006, 21:24

Postprzez qazimen » 02 Kwi 2006, 17:24

PostUA:

niunka napisał(a):
kukaszr napisał(a):najlepiej samemu skladac pcta -wtedy wiesz co masz

tylko zeby zlozyc samemu pc i zeby wszystko dobrze dzialalo wspolgralo ze soba,zeby to naprawde bylo dobre to trzeba miec juz troche pojecia.
powiedz przecietnemu kowalskiemu zeby nie kupowal w sklepie tylko sam sobie zlozyl i ze to go jeszcze drozej wyjdzie niz jak kupi w supermarkecie,to jak myslisz co zrobi???

Wyjdzie trochu taniej....
Trzeba miec zaufanych ludzi, którzy chętnie to zrobią i tam mu dać nawet z 100-200zł
I wyjdzie tak samo jakbys w makecie kupował ale sam wiesz co masz
qazimen
Postujący
Postujący

Dołączenie: 13 Gru 2005, 14:44
Miejscowość: Kraków

Postprzez niunka » 02 Kwi 2006, 18:08

PostUA:

qazimen napisał(a):Wyjdzie trochu taniej....

wyjdzie troche taniej dla kogos kto sie troche zna na kompach,ale dla przecietnego Kowalskiego bedzie drozej niz jak kupi w jakims super markecie.
Ktos kto sie zna nie zlozy samemu nigdy takiego gowna jak jest w supermarkecie.
Awatar użytkownika
niunka
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 08 Maj 2005, 15:21
Miejscowość: Kempten
Pochwały: 1

Postprzez Hpest » 02 Kwi 2006, 19:36

PostUA:

Czy ja wiem :P niekiedy w supermarketach są Naprawdę Dobre Kompy, po niskich cenach :)
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez kukaszr » 02 Kwi 2006, 19:42

PostUA:

w marketach zazwyczaj sa np. celeron 2,8 512ram z cd-rw za 999

w hurtowni: celeron 2,8 -325zł
512ram -140
cd-rw -70
plyta glow. -140zł
obudowa -99zl

czyli 774zł
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Postprzez axel.pl » 03 Kwi 2006, 11:08

PostUA:

Ja bym im te firme ro....................ł w drobny mak Powinienes kompa w sklepie odpalic sprawdzic i wogule go nie brac
Poprostu dałes ciala ja tak mjalem z ps 2 wkoncu dali mi nowego po trzech wzytach w serwisie
mhhhhhhhhhhhh nadgorliwosc gorsza od faszyzmu

Tak jeszcze nawiozujac ja bym go zaniusł jeszcze raz byn im nie popuscil
Awatar użytkownika
axel.pl
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 25 Paź 2005, 22:44

Postprzez Mac » 03 Kwi 2006, 19:42

PostUA:

Hpest napisał(a):

Czy ja wiem :P niekiedy w supermarketach są Naprawdę Dobre Kompy, po niskich cenach :)

@Hpest
Proce bija po oczacz i te karty graficzne 256mb. Pokaz jakis dobry(naprawde)...

1 dzień(moze nawet 1h) i po zasilaczu jakbym miał wc albo współczesne AC i troche czasu... Mobo starch sie bać (niemal 0 oc). Głośne. Ram od kingstona
albo jakis noname (najczęściej).
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez Hpest » 03 Kwi 2006, 20:06

PostUA:

Niedawno gdzieś w gazecie widziałem dobry sprzęcik i tak wpadł mi w oko. :)

AMD ATHLON 64 3800, 1GB DDR, HDD 200 GB, GeForceFX 6600 128MB :)
Z tego co pamiętam więcej danych nie podali :P Choć tę Grafikę bym Wymienił na 256MB/256bit ewentualnie na 512MB. A sam procek wprost idealny w komputerowym widziałem taki za ponad Tysiaka. No i dołożym bym Ramu, choć nie wiem jaki zasilacz i płyta główna była do tego kompa, ale na pierwszy rzut oka dobry komp, za nie wygórowaną cenę :) .

Taki sam procek znalazłem na Allegro:
http://www.allegro.pl/item93634512_demon_szybkosci_amd_athlon_64_xp_3800_s_939_box_.html
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez kukaszr » 03 Kwi 2006, 20:12

PostUA:

ostatnio w gazetce widziałem pc z dwu rdzeniowym mobo 2x celeron 2.8 z 2Gb ram, 250Gb ... reszty danych nie pamietam ale kosztowało 2000 czyli nie jakos super drogo
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]