TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

PTASIA GRYPA

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

Czy boisz się zarażenia ptasią grypą?

TAK
10
37%
NIE
17
63%

Razem głosów : 27

PTASIA GRYPA

Postprzez lukaszporaj » 06 Mar 2006, 12:49

PostUA:

Mam dla Was ankietę zagłosujcie czy boicie sie ptasiej grypy

U kolejnego toruńskiego łabędzia wykryto wirusa H5 - poinformował lekarz powiatowy weterynarii Dorota Stankiewicz. U dwóch ptaków znalezionych wcześniej w tym samym rejonie miasta potwierdzony już został wirus H5N1.
"To był szczep H5N1. Jest to pewne" - powiedział z-ca dyrektora ds. naukowych puławskiego instytutu prof. Jan Żmudziński.
"Test biologii molekularnej, specyficzny dla H5 i N1, wypadł pozytywnie. Oba łabędzie zarażone były tym wirusem" - dodał Żmudziński.
Image
Nie powodów do paniki. Jeśli nie jemy surowego drobiu czy jajek i nie mamy w zwyczaju dotykania chorych czy martwych ptaków, to ptasią grypą się nie zarazimy.

Wirusem H5N1 można się zarazić przez kontakt z chorym ptactwem, dzikim lub hodowlanym, a także z jego odchodami. Wirusy wydalane są razem z odchodami, a pył z tych odchodów wdychają ludzie. Zarazki mogą być przenoszone na pojazdach, ubraniu czy obuwiu, które znajdowały się na skażonym terenie. Mogą też przenosić się przez żywność, np. zamrożone mięso drobiowe.
Image
Mięso drobiowe i jego przetwory oraz jaja należy jeść tylko po ugotowaniu lub pieczeniu. Dokładnie myć talerze, naczynia, sztućce, na których była przygotowywana żywność - koniecznie z użyciem detergentu. Surowe mięso drobiowe nie powinno mieć styczności z inną żywnością. Trzeba pamiętać, że zamrożenie nie niszczy wirusa.

Nie wolno dotykać bez zabezpieczenia martwych czy chorych ptaków, a także ich odchodów. Należy zadbać, by dzieci nie przebywały w miejscach, gdzie hoduje się ptaki czy gdzie bytuje dzikie ptactwo. Trzeba myć ręce po każdym zetknięciu się z ptactwem.
Image
lukaszporaj
Postujący
Postujący

Dołączenie: 30 Sty 2006, 16:33

Postprzez proktor » 06 Mar 2006, 17:45

PostUA:

Tak bije się. A i na marginesie to jestem już zarazony, rosną mi pióra skrzydła i zaczynam latać.

Ptasia grypa to choroba ptaków nie ludzi. Jeśli nie jesz syrowego mięsa to nic ci nie będzie. Ponieważ jej bakterie giną w podobnej temp. co bakterie np. owsika, glizdy ludzkiej ;p

A pozatym ta cała afera to jedynie nakręcane przez media show, jest masa groźniejszych chorób ludzkich.

<moja opinia>
strony internetowe: Błonie, Brwinów, Pruszków, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 28 Kwi 2005, 19:59

Postprzez Hpest » 06 Mar 2006, 19:12

PostUA:

Ciekawe czy będziesz tak mówił, jak za 2 tygodnie ptaki zaczną przylatywać do Polski, Czemu ? bo będzie Wiosna (dla nierozumiejących).
To dopiero będzie Jazzzda, teraz jest Zima i już mamy w Polsce Ptasią Grypę, a jak wiadomo na zimę w Polsce zostaję Tylko kilka gatunków ptactwa, Pozostałe przylecą wraz z Wiosną, i co nam przyniosą ? A no to, że zacznie się Epiedemia Ptasiej Grypy i NIE tylko w Polsce. Zaczną Nie tylko padać setki, choć może i tysiące ptaków, ale na pewno umrze Nie jeden człowiek, znając nasz Rząd to na pewno za wiele na bezpieczeństwo w przeciwdziałaniu Grypy Nie liczmy. A raczej powiiniśmy Nie tyle zacząc się bać Co, Zacząc Myśleć aby Nie dotykac czego popadnie.

A to wszystko Przez "Kaczora" który doszedł to władzy, i teraz roznosi Wirus w całym Kraju. Hehe :)
Awatar użytkownika
Hpest
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 23 Lip 2005, 22:37
Miejscowość: [E]lita..

Postprzez Chief » 12 Mar 2006, 20:00

PostUA:

cytat z postu 1
Mięso drobiowe i jego przetwory oraz jaja należy jeść tylko po ugotowaniu lub pieczeniu. Dokładnie myć talerze, naczynia, sztućce, na których była przygotowywana żywność - koniecznie z użyciem detergentu. Surowe mięso drobiowe nie powinno mieć styczności z inną żywnością. Trzeba pamiętać, że zamrożenie nie niszczy wirusa.

Nie wolno dotykać bez zabezpieczenia martwych czy chorych ptaków, a także ich odchodów.

zreguły jadam surowe mięso, bawiac sie w grzebiac palcem w odchodach ptasich.

Paranoja wczesniej była choroba wsciekłych krów i co ............

nie maja co robic to sobie wymyslaja coraz to nowe zagrożenia.

jest tysiace chorób które przenoszone sa przez zwierzeta czy ludzi.

czemu teraz swiat ogarnia psychoza ptasiej grypy????

moze ktos zna odpowiedz na to pytanie bo ja nie
Awatar użytkownika
Chief
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 08 Gru 2005, 22:26
Miejscowość: Warmia

Postprzez skylinegtr » 12 Mar 2006, 20:43

PostUA:

Przeżylismy pryszczyce , bse to i to przezyjemy. Ptasia grypa ginie w 50 stopniach
Awatar użytkownika
skylinegtr
Postujący
Postujący

Dołączenie: 11 Mar 2006, 16:57

Postprzez proktor » 12 Mar 2006, 21:10

PostUA:

skylinegtr napisał(a):Ptasia grypa ginie w 50 stopniach

70-80 ;)
Ostatnio edytowany przez proktor, 14 Mar 2006, 08:25, edytowano w sumie 1 raz
strony internetowe: Błonie, Brwinów, Pruszków, Milanówek, Grodzisk Mazowiecki
Awatar użytkownika
proktor
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 28 Kwi 2005, 19:59

Postprzez keps » 12 Mar 2006, 22:31

PostUA:

ja sie tam troche nieboje troche boje :P bo mieszkam niedaleko parku narodowego i jest sporo ptactwa ale jest mały procent zarażeń ;]
Rozdaje zaproszenia do gmaila mam ponad 100 zaproszeń...
NAJPIERW SZUKAJ W GOOGLE POTEM ZADAWAJ PYTANIA!!!!
<<<< www.google.pl >>>>
Awatar użytkownika
keps
Postujący
Postujący

Dołączenie: 02 Paź 2005, 01:02
Miejscowość: z neta

Postprzez Alvarees » 14 Mar 2006, 00:25

PostUA:

Grają dwa gołębie w statki:
Pierwszy: H5N1
Drugi: Trafiony zatopiony

Z tego kawału nauczyciel na lekcji smiał sie 15 min :P
Awatar użytkownika
Alvarees
Postujący
Postujący

Dołączenie: 16 Sty 2006, 19:39
Miejscowość: ŚLĄSK 4 EVER
Pochwały: 2

Postprzez Dan-D » 14 Mar 2006, 03:47

PostUA:

chyba tylko idiota by sie niebal ptasiakow i ich grypy
TuPac4Ever
Awatar użytkownika
Dan-D
Postujący
Postujący

Dołączenie: 06 Gru 2005, 05:49
Miejscowość: Ełk

Postprzez luck_j » 14 Mar 2006, 17:20

PostUA:

Jak można nie bać się czegoś co nas może zabić??!!
Awatar użytkownika
luck_j
Postujący
Postujący

Dołączenie: 09 Mar 2006, 01:06

Postprzez Or3k » 14 Mar 2006, 20:07

PostUA:

hmmmmm

moze i tak moze i nie trodno to ocenic..

ale Co nas nie zabije to nas wzmocni

8)

pozdrufka
Awatar użytkownika
Or3k
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 01 Lut 2006, 12:37
Miejscowość: Pdokarpacie

Postprzez wojtas1125554 » 14 Mar 2006, 21:26

PostUA:

Ja mam przerąbane co do ptasiej grypy :roll: . byłem na konkursie odyseja umysły w gdyni i gdańsku i karmiłem ptaki i gołębie przy możu i ponoć przyszło zawiadomienie o zrobieniu badań na ptasią grype :P.
Awatar użytkownika
wojtas1125554
Postujący
Postujący

Dołączenie: 27 Wrz 2005, 13:03
Miejscowość: ze śmietnika:D

Postprzez viprex » 19 Mar 2006, 20:23

PostUA:

luck_j napisał(a):Jak można nie bać się czegoś co nas może zabić??!!

To nie wychodź z domu :twisted:

Nie jedz bo się zatrujesz, nie pij bo możesz się utopić itd....

Wszystko co nas otacza jest potencjalnie groźne dla człowieka, w domciu też zalecam szczególną ostrożność.
Ładnie, zgrabnie i na temat
Awatar użytkownika
viprex
Postujący
Postujący

Dołączenie: 11 Sie 2005, 22:03
Miejscowość: zza siedmiu gór

Postprzez luck_j » 20 Mar 2006, 11:48

PostUA:

chodzi tylko o to że przydałoby sie trochę uważać i stosować do tych wszystkich zaleceń, przynajmniej dopuki nie znajda na to lekarstwa. Dawniej ludzie bali się tak samo np. grypy.
A skoro wychodzisz z takiego założenia to pójdź sobie do parku, napij się wody ze stawu i poganiaj za łabędziami, może będziesz sławny jako pierwszy człowiek który zmarł na ptasią grypę.
Awatar użytkownika
luck_j
Postujący
Postujący

Dołączenie: 09 Mar 2006, 01:06

Postprzez viprex » 20 Mar 2006, 13:09

PostUA:

Z tego co mi wiadomo szczepionka która ma chronić ludzi przed wirusem ptasiej grypy jest już opracowywana lub do tej pory opracowana przez naukowców z węgier.

luck_j - sorki jeżeli Cię uraziłem. :564:
Ładnie, zgrabnie i na temat
Awatar użytkownika
viprex
Postujący
Postujący

Dołączenie: 11 Sie 2005, 22:03
Miejscowość: zza siedmiu gór

Następna

Powróć do Free Post

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]