TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Temat nie tylko dla tegorocznych maturzystów..

Tutaj możecie pisać o czym się tylko podoba, tematyka dowolna... niekoniecznie związana z oprogramowaniem.

Postprzez Monia18 » 26 Lip 2006, 19:37

PostUA:

sam sie czepiasz!! i czytam uwaznie:[ a swoja droga nie badz taki madry bo albo napisales mature i jestes zadowolony i trafiles na super pytania albo jeszcze nie pisales i sie wymadrzasz a jesli nie pisales to zobaczymy jak Ty napiszesz! co uwazasz sie za takiego geniusza?? to prosze naucz sie calej ksiazki z matematyki potem poczytaj chlopow, potop itp i naucz sie ich napamiec ze na maturze bedziesz wymiatac...
Awatar użytkownika
Monia18
Forumowicz
Forumowicz

Dołączenie: 14 Lip 2006, 14:56
Miejscowość: daleko:P

Postprzez Chief » 26 Lip 2006, 20:26

PostUA:

nie trzeba by geniuszem zebyz zdac mature !!
to jest pic na wode fotomotaz !!
Wystarczy byc inteligenty i ssie troche pouczyc lub jesli natura tego nie dala trzeba sie uczyc i po klopocie !!

ja na na egzaminy musialem przeczytac 7 ksiazek jako lektury!!
nie liczac wiedzy elementarnej z przedmiotu! z czego porownanie tych lekturek to pikus jest.

Co to sa chlopi nic!!!
Jesli ktos jest ambitny i sie uczy to zalicza mature, ale jesli zezre go stres albo szkola ma poziom bardzo niski to potem sa skutki!!

zreszta kiedys nauczanie bylo o wiele bardziej efektywne niz teraz to pewnie tez po czesci tego!

no i uczniów ktorzy sadza ze im wszystko wolno!!! rozwydzona mlodzierz !! a takim zachowaniem daleko nie zajda

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Chief
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Dołączenie: 08 Gru 2005, 22:26
Miejscowość: Warmia

Postprzez Mac » 26 Lip 2006, 22:07

PostUA:

W ludu mówi że matura to nic w porównaniu do egzaminu na studiach jesli chodzi o trudność. Oczywiście mówimy o poważnej uczelni. Tak stwierdzam że z angielskiego no problem. Z polskiego jakbym przeczytał lektury to może na 50% bym napisał a matma i fizyka to troszku brakuje wiedzy, ale mam jeszcze 3 lata na nauke.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum

Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez lonley » 26 Lip 2006, 22:36

PostUA:

paolo napisał(a):w jaki sposób Twoje zdanie moze byc podzielone? wybacz mi , ale nie dopuszczam, nie wyobrażam sobie takiego zjawiska w swoim mozgu

Mam podzielone zdanie, ponieważ moi znajomi pooblewali biologię, dlatego cieszę się, że mają możliwość studiowania..
ale z drugiej strony to byłoby bardzo niesprawiedliwe, gdyby ktoś, kto nie zdał matury z jakiegoś przedmiotu wygryzł z miejsca kogoś, kto zdał ją w całości..Np. zdał świetnie angielski a oblał historię, składa papiery na anglistykę i zajmuje miejsce kogoś, kto zdał angielski trochę gorzej, ale w porównaniu z ta osobą całą maturę zdał..
dla mnie to jest nie fair..
Sag nicht was du willst..
Sag mir was ich hören will..
Sag mir, daß ich ein Teil aus deinem Leben bin..
Awatar użytkownika
lonley
Postujący
Postujący

Dołączenie: 26 Sty 2006, 19:18
Miejscowość: podkarpacie

Postprzez lonley » 26 Lip 2006, 22:59

PostUA:

A co do tej Waszej kłótni o przygotowaniu się do matury..Moi rodzice pomyśleli o tym kiedy byłam w 5klasie podst..
chodziłam na korepetycje z niemieckiego..
Uczyłam się w podst i gimnazjum po 2 godziny w tyg, a w liceum ok 6-7 w zależności od tego czy uczyliśmy sie niemca na godz wychow..cały czas miałam tez korki 2-3 razy w tyg po 2 godziny..
Nadeszła matura..Najbardziej bałam się ustnej rozsz., poradziłam sobie z nią zdając 19/20 czyli 95%..Bardzo dobrze poszedł mi egz pisemny na poz podst, niestety zawaliłam rozszerzony..A właściwie część polegającą na słuchaniu..Tydzień wcześniej moja babcia miała zawał i w dniu w którym zdawałam pisemny niem miała operacje. Nie mogłam się skupić, a dodatkowo za oknem przejeżdzały tiry..chyba nie muszę nikomu mówić, że prawie nic nie słyszałam z nagrania..
Wiec nie wiem czy matura całkowicie polega na przygotowaniu się, skupieniu czy szczęściu, bo w nowej maturze bardzo dużo jest tzw pytań zamkniętych typu ABC albo dopasuj..więc można postrzelać..samo to często daje 30%...

Sorry, że się tak spisałam..
Awatar użytkownika
lonley
Postujący
Postujący

Postprzez Chief » 27 Lip 2006, 02:02

PostUA:

widzisz lonley ty milas inna sytuacje. ale sam mowisz ze 30% mozna nastrzelac wiec jak mozna taka mature nazwac egzaminem dojrzalosci, moze juz bardziej egzaminemZALOSNOSCI.

nie nie zle sie dzieje i tyle
jeli ktos oblal mature bo sie stresuje, nie umie itp. to nie powinien studiowac. nikt go nie zmusza sa rozne szkoly.

A ktos sie bedzie na studiach przejmowal tym ze czlowiek sie stresuje powiem krotko nie!!
w dzisjejszej mlodziezy jest za duzo dziecinnego zachowania i to nie sa poszczegolne przypadki.

Widzialem co sie dziej w szkole zarowno w liceum i gimnazjum i kiedys takiego zachowania nie bylo!!

Teraz mlodziez nie wie co to jest szacunek do ludzi, a zwlaszcza starszych , czym jest odpowiedzialnosci, kultura osobista itp. jest zatracenie tych ideałow!

No ale coz mlodziez wszedzie widzi swoje prawa a nie obowiazki a pozniej wychodza braki i nie doskonalosci.

zreszta co ta za swiadectwo o tak zanizonym progu oceny!! taka matura jest calkowicie bez wartosciowa

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Chief
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Monia18 » 27 Lip 2006, 09:45

PostUA:

ehhh dobra ja sie nie wypowiadam na ten temat:P juz ja mam za 2 lata maturke i mam nadzieje ja zdac:P
Awatar użytkownika
Monia18
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez banan » 27 Lip 2006, 12:59

PostUA:

widzisz lonley ty milas inna sytuacje. ale sam mowisz ze 30% mozna nastrzelac wiec jak mozna taka mature nazwac egzaminem dojrzalosci, moze juz bardziej egzaminemZALOSNOSCI.

nie nie zle sie dzieje i tyle
jeli ktos oblal mature bo sie stresuje, nie umie itp. to nie powinien studiowac. nikt go nie zmusza sa rozne szkoly.

A ktos sie bedzie na studiach przejmowal tym ze czlowiek sie stresuje powiem krotko nie!!
w dzisjejszej mlodziezy jest za duzo dziecinnego zachowania i to nie sa poszczegolne przypadki.

Widzialem co sie dziej w szkole zarowno w liceum i gimnazjum i kiedys takiego zachowania nie bylo!!

Teraz mlodziez nie wie co to jest szacunek do ludzi, a zwlaszcza starszych , czym jest odpowiedzialnosci, kultura osobista itp. jest zatracenie tych ideałow!

hmmm chief musze Ci powiedzieć że zaimponowałeś mi tym textem.Gratuluje :)
banan
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie

Dołączenie: 18 Kwi 2006, 21:40
Miejscowość: Będzin ;)

Postprzez Alvarees » 28 Lip 2006, 12:07

PostUA:

Wracając do matury ... tak jak pisałem moja kumpela nie zdała z bioli :/
Napisała chyba jakies pismo ze chce miec wgląd do pracy... otrzymała odpowiedz ze moze ją zobaczyc 27.07.2006 o godz. 11:00
Najlepsze jest to ze ten list otrzymała 27.07.2006 o godz 18:00
I to był dla niej cios nr 2 ...

Widzicie w polsce nie tylko mlodziez jest nierozgarnięta bo nie zdaje matury ale i polscy urzednicy!!

Chyba czas sie pakowac i uciekac...
Awatar użytkownika
Alvarees
Postujący
Postujący

Dołączenie: 16 Sty 2006, 19:39
Miejscowość: ŚLĄSK 4 EVER
Pochwały: 2

Postprzez Monia18 » 29 Lip 2006, 20:08

PostUA:

swoja droga jesli z jednego pzredmiotu nie zdasz i na studia sie wybierasz to tak czy tak bedziesz mial mniej punktow prawda? i mozna sie nie dostac bo za malo punktow a jak nie zdasz to jako 1 prawda? to nie nie bedziesz mial z tego punktow i w ogole np jesli wybierasz sie na informatyke to wazne sa pzredmioty: matma infa i fiza a jesli np. z polaka nie zdales to oni i tak zwracaja uwage ne te pzredmioty ktore potzrebne sa na informatyke ale to tylko takie niektore przypadki...
Awatar użytkownika
Monia18
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez lolexander » 29 Lip 2006, 22:50

PostUA:

nie jestem troche w temacie, poniewaz nie chcialo mi sie czytac wszystkiego.
jesli chodzi o to czy piwinno sie zdac mature po uzyskaniu min. 30% to jestem stanowczo na tak. czemu mialbym byc przeciwny? jak ktos sie wykul i zdal to niech sie cieszy, a co go obchodzi osoba ktora moze sie nie wykula i zdala z tymi 30%. mam byc zawistny? i to jego sprawa czy poradzi sobie na studiach...
ch Wam do tego za przeproszeniem..
to samo sie tyczy np. do pirackiego oprogramowania. jak macie legalne to sie cieszcie a nie na innych patrzycie z zawiscia, ze 2 osoba nie wydala na to kasy.
lolexander
Postujący
Postujący

Dołączenie: 04 Maj 2006, 14:12

Postprzez Monia18 » 30 Lip 2006, 10:56

PostUA:

zgadzam sie w 100% z wypowiedzia powyzej:P
Awatar użytkownika
Monia18
Forumowicz
Forumowicz

Postprzez lonley » 31 Lip 2006, 11:34

PostUA:

Wybierając się na jakiś kierunek trzeba się wcześniej dowiedzieć jakie przedmioty będą brane przez dana uczelnie pod uwagę. W moim przypadku był to tylko język niemiecki, więc nikogo nie obchodziło czy zdałam resztę przedmiotow czy nie. <na szczęście wszystko zdałam..>
Osoby, które oblały jakiś przedmiot, który na określony kierunek nie był potrzebny w ramach rekrutacji mogą spokojnie dostać się na studia, oczywiście pod warunkiem, że z tego przedmiotu, który jest potrzebny będą miały wystarczającą ilość punktów..
Awatar użytkownika
lonley
Postujący
Postujący

Postprzez Chief » 31 Lip 2006, 14:46

PostUA:

ktos nie zdal matury analogiczne jesli nie ma wyksztalcenia sredniego - bo matura jets tego wytyczna nie moze ubiegac sie o wyzsze wyksztalcenie!

Ja sobie tego nie wyobrazam poprostu jak czlowiek ktory nie zdla matury ubiega sie o wyzsze wyksztalcenie! Paradkos
ale zyjemy w kraju paradkosu i on jeszcze bardziej sie poglebia chociazby przez takie cos!

a wy myslicie ze kiedys uczniowie nie mile stresów przed matura, nie dotknela ich jakas osobista tragedia czy nie spotkal milosc! wszystko bylo tak samo i ludzie zdawali!!

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Chief
Zacny pisarz
Zacny pisarz

Postprzez Monia18 » 31 Lip 2006, 21:47

PostUA:

"Maturzyści objęci amnestią maturalna nie mają szans na dostanie się na dzienne studia w państwowych uczelniach. Rekrutacja właśnie się kończy, a rozporządzenie ministra w sprawie amnestii będzie gotowe dopiero w sierpniu. Ale i tak konkurencja na egzaminach jest ogromna. Na przykład w Krakowie o jedno miejsce na anglistyce walczy 17 osób, w Warszawie na japonistyce o jedno miejsce ubiega się aż 30 maturzystów. Jakie kierunki są modne, a jakie modne być przestały?"

nio wlasnie i widzicie Ci ktorzy nie zdadza z jednego pzredmiotu beda mieli 1 i nie moga sie dostac na dzienne studia... tylko na zaoczne...
Awatar użytkownika
Monia18
Forumowicz
Forumowicz

Poprzednia

Powróć do Free Post

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]