Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.
16 Sie 2006, 20:36
Ponieważ chyba faktycznie psuje mi się monitor to w najbliższym czasie będę chciała kupić nowy monitor LCD chyba 17''. Czy może mi ktoś doradzić jaki monitor kupić i na jakie parametry zwracać uwagę, bo nie bardzo wiem co oznaczają niektóre z nich np. całkowity czas reakcji. PROSZĘ O POMOC!!!
17 Sie 2006, 15:27
Samsung albo LG. To co pisze w specyfikacji troszke odbiega od reala. Jak najmniejszy czas reakcji i kontrast. Sprawdź czy nie ma bad pixeli.
17 Sie 2006, 15:29
Lg po wypaleniu jednego pixela serwis wymienia monitor na nowy. W samsungu żeby wymienić na nowy muszą być spalone 3 pixele.
17 Sie 2006, 15:32
I LG potem te z wypalonym sprzedają za 300zł 17" a za 500zł 19" pracownikom i tym co mają wtyki.
22 Sie 2006, 12:19
Ja bum radzil Samsung SyncMaster 710N [LCD 19"] bo mam go i "robi robote". I nawet nie taki drogi... Niecałe 900 PLN
22 Sie 2006, 13:14
shrek napisał(a): Czy może mi ktoś doradzić jaki monitor kupić i na jakie parametry zwracać uwagę, bo nie bardzo wiem co oznaczają niektóre z nich np. całkowity czas reakcji.
Parametry na które musisz konieczni zwrócić uwagę
-czas reakcji (im mniejsza wartość tym lepiej jak będzie za duża czyli pow. 10 możesz mieć ''smugi" na ekranie)
-kąt widzenia(najlepiej coś koło 170/170 jak będzie za mały to odchylisz trochę głowe i nic nie będziesz widział)
-czas gwarancji i regóły (wiadomo im wiecej tym lepiej)
-prodcent(nie kupuj monitorów firmy"Krzak")
Osobiście polecam Samsnga 17" SyncMaster 710N mam 2 lata i działa bezawaryjnie
Koniecznie przed zakupem poproś sprzedawce o sprawdzenie czy nie ma "bad pixeli"
22 Sie 2006, 15:25
Czy nie ma Bad pixeli musi sprawdzić w sklepie zanim kupi bo jak sprzedawca to będzie sprawdzał to wiadomo że nie bedzie. Albo Samsung albo LG.
24 Sie 2006, 09:27
A czy takie bad pixele jeżeli ich nie me dużo(tzn 1-2) to widać to tak od razu jak się patrzy na monitor??
Musisz sie mocno przypatrzeć przy 17'. A ja przy mojej 19' nawet z programem testującym szukałem go 20min.
24 Sie 2006, 10:20
Ja też polecam Samsung z serii SyncMaster, ja mam 913N (19" ), bardzo pomocna jest funkcja PIVOT (ale nie konieczna

) bajer który pozwala zmienić wyświetlany obraz (obraca go wraz z automatycznym dopasowaniem i sam monitor się obraca).
Pozdrawiam
24 Sie 2006, 20:50
shrek napisał(a):A czy takie bad pixele jeżeli ich nie me dużo(tzn 1-2) to widać to tak od razu jak się patrzy na monitor??
Musisz sie mocno przypatrzeć przy 17'. A ja przy mojej 19' nawet z programem testującym szukałem go 20min.
hmmm a jak mocne okulary nosisz??
Wystarczy sprawidz że na całym monitorze bedzie się wyświetlał biały kolor i od razu widzisz ewentualnie trzeba przeczyścić żeby Ci się bad pixel nie pomylił ze złykłym brudem
24 Sie 2006, 21:07
ja bym kupił SAMSUNG SM 19'c
który jest reklamowany w media markt za 699zł!!
24 Sie 2006, 21:14
kukaszr napisał(a):ja bym kupił SAMSUNG SM 19'c
który jest reklamowany w media markt za 699zł!!
I byś kupił hałe drugiej jakości. Trzy bad pixele lub 50 subpixeli i dopiero ci go zmienia. A te co teraz idą to właśnie głównie takie gówno(bo sie inaczej niewyraże).
24 Sie 2006, 21:15
heh... i po to są fora...;d jak bym przyszedł do chaty i bym się dowiedział, że kupiłem główno a nie monitor to bym sie powiesił
25 Sie 2006, 11:19
Miałbyś 7 dni na zwrot bez podania przyczyny jeśli od razu nie podbiłeś gwarancji. Poza tym zanim kupisz zadasz przetestowania programem testującym. Albo bierzesz nieuszkodzonego z wystawy
Ale takich rzeczy sie nie kupuje. Bo jeśli są na promocji to chała z tego niezła.
16 Wrz 2006, 12:33
Zależy do czego go będziesz używał?
Jak do pisania i oglądania zdjęć to se kup LCD.
A jak do gier i filmów z dynamicznymi,szybkimi scenami,to radziłbym ci kupić zwykły,ponieważ przy szbkiej animacji każdy LCD ma smużenia,niestety taka technologia,można jeszcze dodać,że nie ma czarnego koloru tylko ciemni siwy i,że przy zmianie rozdzielczości na przykład na więkrzą ,obraz zamiast się polepszać to się pogarsza.
Kupowanie np.super karty graficznej do monitora LCD mija się a celem!
Pozdro!