mnie jakos nowa skorka oniesmiela, mysle ze nie tylko mnie, przydalby sie nowy design strony instalki.pl - co juz bylo mowione. i te wkurzajace reklamy ktore "lataja" na stronie glownej.... to tyle co chodzi o mnie
Milego dnia!
UA:
UA:
Witam,
Faktem jest, że ostatnio żadko bywam na tym forum, ale jest to spowodowane nie tylko brakiem czasu. Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie będę pisał w podanym przez Panią temacie, gdyż moja wypowiedź mogłaby zostać źle zrozumiana, nie chcę robić awantury. Po uważnym przeczytaniu tegoż tematu zauważyłem, że kilka osób miało naprawdę dobre, zachęcające do przedyskutowania pomysły. Z racji, iż nie jestem w obecnej chwili stałym użytkownikiem tego forum, moja wypowiedź może zostać odebrana jako uzupełniająca inne czy też drugorzędna. Między innymi dlatego piszę prywatnie. Pewnie wiele osób zauważyło, że od czasu gwałtownych zmian na forum żadko pojawiałem się na nim. Jak już wcześniej wspomniałem nie jest to spowodowane tylko brakiem czasu. Prawda jest taka, że zwyczajnie zniechęciłem się do "forum.instalki.pl" w skutek zmian, które zamiast zachęcić mnie do jeszcze bardziej czynnego wypowiadania się (pomocy innym) podziałały w drugą stronę. Dlatego też postanowiłem poobserwować inne fora, branżowo podobne do tego. Widziałem wiele rzeczy, nie wszystkie oczywiście mi się podobały, ale kilka naprawdę przewyższało inne. Pozwolę sobię w tym miejscu wymienić kilka rzeczy, które mogłyby według mojej osoby poprawić frekfencję na forum, przez co stało by się aktywniejsze.
Wszyscy dyskutują dlaczego jest tak a nie inaczej, dlaczego na forum nie ma tzn. "oczekiwanego tłoku". Wg mnie przyczyną nie jest tylko i wyłącznie to, że ludzie chodzą już do szkoły czy zaczęli pracę. Faktem jest, że są one ważniejsze od codziennych rozrywek. I wysnułem taki fakt - "Skoro teraz jest źle, a wcześniej było dobrze, to co jest przyczyną?" Otóż odpowiedź brzmi - NIEWŁAŚCIWE ZMIANY NA FORUM. Czy przed tymi zmianami ktoś wspominał o tym, że nie ma po co wchodzić na to forum ,bo i tak nie ma komu pomagać? Myślę, że tak nie było, a problemy zauważyłem już na początku, analizując opinie użytkowników, którzy niekiedy sceptycznie patrzyli na to co zostało poczynione. Kiedy zobaczyłem wiadomość od Pani do wzięcia udziału w dyskusji pomyślałem, że jeżeli chęć wyraził moderator, a nie zwykły użytkownik to problem jest poważny.
Moim zdaniem zmiany powinnny nastąpić jak najszybiej, o ile to możliwe. Należy wyciągnąc wnioski z błędów, które się popełniło i zastanowić się czy, aby nie przywrócić kilku elementów sprzed zmian. Pozwolę sobię wypisać 5 rzeczy, które zmieniłbym w pierwszej kolejności:
*Jak już ktoś wspomniał szata graficzna jest lekko mówiąc "nieodpowiednia". Jeden z użytkowników słusznie skomentował pracę grafika słowami - "chłopie, oczy Cię nie bolą od tego jaskrawego koloru?" Te słowa mówią same za siebie i nie widzę sensu nad dalszym komentowaniem. Chyba wiadome jest co w tym aspekcie należy zmienić.
*Shoutbox - to kolejny problem?, który wydaje mi się śmieszny. Od zmian minął już ponad miesiąc (jeżeli nie to przepraszam za pomyłkę), a Soutbox`a jak nie było tak nie ma. Skoro prawie wszyscy upomianją się o to, żeby go odtworzyć, to dlaczego jeszcze tego nie zrobiono?
*Przykład wypowiedzi LucaS`a w tym temacie, potwierdza, że ludziom nie spodobało się usunięcie ostrzeżeń/pochwał. Widać wyraźnie, że jeżeli LucaS pisze o pewnegorodzaju "podziękowaniach" za pomoc, także nie widziałby problemu w tym aby ostrzeżenia i pochwały jednak wróciły. Inni użytkownicy także pewnie nie widzieliby w tym problemu. Wtedy funkcjonowało to prawidłowo, poza jednym - w odróżnieniu od innych for tutaj użytkownik mógł dostać pochwałę za każdą wypowiedź w temacie, tymaczasem na innych tylko i wyłącznie za jedną w jednym temacie, co jest wg mnie niezwykle sprawiedliwe. To głównie pochały napędzały rozwój forum. Widać było gołym okiem rywalizację (w jednym temacie wypowiadało się wiele osób), przez co użytkownik z problemem miał pomoc na naprawdę wysokim poziomie i miał z czego wybierać, wszyscy aż rwali się do pomocy. Jedynym minusem pochwał jest to, że są niekiedy źródłem sporów, konfliktów między użytkownikami. Tak nie powinno być i jestem temu całkowicie przeciwny. Ale prawdą jest iż pochwały napędzały forum i ludzie lubili widzieć, że ich wysiłek został nagrodzony.
*Dodanie kilku alternatywnych skórek forum również byłoby owocne. Nie każdy przecież musi lubić to co wszyscy. Byłbym za tym, ażeby dodać kilka dodatkowych skórek, jak i również pozostawić tą która aktualnie panuje (może są tacy którzy lubią jaskrawe kolory i psucie sobie wzroku).
*Mój piąty pomysł nie jest z tych, które należałoby wprowadzić natychmiast, ale może znajdzie swoje odzwierciedlenie w dalekiej, dalekiej przyszłości, dlatego proszę nie traktować tego oficjalnie. Wiem, że forum instalek to forum polskie, ale wpadł mi pewnien pomysł, aby kiedyś uruchomić "oddział"(nie wiem jak to poprawnie nazwać w żargonie informatycznym) forum, na którym obowiązywałby język angielski, oczywiście głównie przeznaczony dla użytkowników z innych krajów, ale i np. cudzoziemców mieszkających w Polsce. Oczywiście wypowiadać się mógłby każdy, kto znałby język angielski. To przyniosłoby kilka plusów. Wiem, że pomysł jest z serii tych z kosmosu, ale może kiedyś, któś spadnie na podobny i zorientuje się, że już dawno powstała podobna myśl.
Przedstawiłem swoją wizję, z pewnością przedstawione pomysły nie znajdą odzwierciedlenia, ale przynajmniej spełniłem swój obowiązek i będę widział, że jeśli to forum upadnie to zrobiłem coś, co mogłoby to uniemożliwić.
UA:
UA:
UA:
UA:
UA:
LucaS napisał(a)::569: Styl instalkowy - nie jest zły, ale nie jest też najlepszy bo oparty na domyślnym phpBB3. Widać, że duzo pracy zostało w niego włożone ale po głębszym przemyśleniu doszedłem do wniosku, że może trochę zniechęcać i przydałby się jakiś alternatywny, ale nie taki jak ten, który teraz jest jako drugi, ale inny - kiedyś dałem linki do dwóch bardzo fajnych wg mnie stylów (z kolorami pomarańczowymi w granicach zdrowego rozsądku).
JarekMk napisał(a):A co do nowego stylu to gratulacje dla grafika - chłopie, oczy Cię nie bolą od tego jaskrawego koloru?
destyny napisał(a):Potem dodanie na forum kilku szat graficznych do wyboru.
Tomhep1990 napisał(a):mnie jakos nowa skorka oniesmiela, mysle ze nie tylko mnie
kukaszr napisał(a):proponuje zrobić banner na główną strone instalki:
"Masz problem z komputerem?
Nie mozesz sobie poradzić?
Wejdz na forum.instalki.pl"
UA:
LucaS napisał(a):Mirahz i rumun macie mało wolnego czasu co można wywnioskować stąd, że instalki.pl to nie jedyny wasz projekt. Dlatego ja bym proponował dać komuś zaufanemu z moderatorów range admina i osobne konto FTP z ograniczeniami dla serwera na którym jest forum. Po co? Po to aby miał możliwość samemu wgrywać nowe mody i je odpowiednio konfigurować. Na pewno wtedy nowe mody byłyby wgrywane o wiele szybciej.
kukaszr napisał(a):proponuje zrobić banner na główną strone instalki
JarekMk napisał(a):Ja... znowu phpBB.... jedyny wyraz który mi przychodzi na myśl to kseroboj Czymu nie przeszliście na coś ambitniejszego? Gdybym tutaj zobaczył silnik MyBB to chyba padł bym z radości, a na głównej Drupala. Po prostu odeszlibyście od tej monotonii która panuje na reszcie for.
A co do nowego stylu to gratulacje dla grafika - chłopie, oczy Cię nie bolą od tego jaskrawego koloru?
in2dex napisał(a):Jak zauważyliście instalki są wysoko w google, wystarczy je tylko dobrze poprowadzić i będą żyłką złota... A chętni $ na umieszczanie reklam sami się znajdą
LucaS napisał(a):Ale co do paru rzeczy się z Tobą zgodzę - przede wszystkim z organizacją, która stoi na marnym poziomie jeśli chodzi o adminów, bo modzi starają się ale nie wiele mogą bo to w końcu tylko modzi.
villemo napisał(a):Fajnie było się przywitać z Wami rano i pożegnać wieczorem... ,brakuje Shoutboxa. Pochwały i ostrzeżenia też wydawały mi się ważnym elementem ponieważ jeśli ktoś zasłóżył na ostrzeżenie za pochopne rady,niekoniecznie użyteczne to dlaczego nie? Zamiast bezsensownych komentarzy i ciętych wypowiedzi - minus i wszystko w temacie...( to nauczy zastanawiać się zanim się coś napisze,przecież to nie wyścigi) Po tych zmianach czegoś brak...
Ze wszystkich odwiedzanych forum,Instalki uważam za najlepsze,jest profesjonalna pomoc,nikt z nikogo nie drwi,uczymy się od siebie nawzajem i chętnie służymy pomocą,a na posty są szybkie i dobre odpowiedzi. Tego się przeciez oczekuje. Warto jednak docenić publicznie tych którzy na to zasługują,nie za ilość postów ale za rady które były naprawdę potrzebne i oni ich udzielili. Tak jak jest ,nie jest najgorzej bo wszystko zależy przecież od ludzi którzy tu są
in2dex napisał(a):na forum są stali gracze tacy jak:murarz777 kukaszr LucaS huber2t destyny(i inni)i się dziwie czemu oni nie mają moda każdy z nich powinien mieć swój dział np huber2t nie wyobrażam sobie by ktoś inny moderował dział bezpieczeństwo, a destyny dział sprzęt
destyny napisał(a):Mam nadzieje że instalki.pl nie znikną z polskiej sceny....
Witam,
Faktem jest, że ostatnio żadko bywam na tym forum, ale jest to spowodowane nie tylko brakiem czasu. Od razu chciałbym zaznaczyć, że nie będę pisał w podanym przez Panią temacie, gdyż moja wypowiedź mogłaby zostać źle zrozumiana, nie chcę robić awantury. Po uważnym przeczytaniu tegoż tematu zauważyłem, że kilka osób miało naprawdę dobre, zachęcające do przedyskutowania pomysły. Z racji, iż nie jestem w obecnej chwili stałym użytkownikiem tego forum, moja wypowiedź może zostać odebrana jako uzupełniająca inne czy też drugorzędna. Między innymi dlatego piszę prywatnie.
"Skoro teraz jest źle, a wcześniej było dobrze, to co jest przyczyną?" Otóż odpowiedź brzmi - NIEWŁAŚCIWE ZMIANY NA FORUM. Czy przed tymi zmianami ktoś wspominał o tym, że nie ma po co wchodzić na to forum ,bo i tak nie ma komu pomagać?
*Dodanie kilku alternatywnych skórek forum również byłoby owocne. Nie każdy przecież musi lubić to co wszyscy. Byłbym za tym, ażeby dodać kilka dodatkowych skórek, jak i również pozostawić tą która aktualnie panuje (może są tacy którzy lubią jaskrawe kolory i psucie sobie wzroku).
Przedstawiłem swoją wizję, z pewnością przedstawione pomysły nie znajdą odzwierciedlenia, ale przynajmniej spełniłem swój obowiązek i będę widział, że jeśli to forum upadnie to zrobiłem coś, co mogłoby to uniemożliwić.
kukaszr napisał(a):Bardzo ciekawa i wciagająca wypowiedź.
Moim zdaniem możemy zakończyć dyskusje na tej wypowidzi a "władze" forum zmobilizować aby sprostały oczekiwanią instalkowiczów.
UA:
Mirahz napisał(a):LucaS napisał(a):Ale co do paru rzeczy się z Tobą zgodzę - przede wszystkim z organizacją, która stoi na marnym poziomie jeśli chodzi o adminów, bo modzi starają się ale nie wiele mogą bo to w końcu tylko modzi.
Prosze, rozwin wypowiedz, bo nie wiem konkretnie co jest na marnym poziomie w sprawie organizacji adminow. Nie bardzo rozumiem tego zdania.
UA:
LucaS napisał(a):Mirahz napisał(a):LucaS napisał(a):Ale co do paru rzeczy się z Tobą zgodzę - przede wszystkim z organizacją, która stoi na marnym poziomie jeśli chodzi o adminów, bo modzi starają się ale nie wiele mogą bo to w końcu tylko modzi.
Prosze, rozwin wypowiedz, bo nie wiem konkretnie co jest na marnym poziomie w sprawie organizacji adminow. Nie bardzo rozumiem tego zdania.
"Jak Cię widzą, tak Cię piszą".
Po prostu po ponad 3 latach na forum odnoszę wrażenie, że nie za bardzo Ci Mirahz zależy, bo strasznie wolno wdrażacie różne nowe rzeczy na forum. Wydaje mi się, że za mało angażujecie się w życie forum. Powolność to jedna z cech, która mi się kojarzy z instalkowym forum. Co trochę jakiś nowy projekt wychodzi od was, jak nie wklej.eu to tnij.at, serwis o windows 7, jakieś forum o Azji, a Forum.instalki.pl jakie było takie jest - nudne. Raz na jakiś czas coś nowego i potem długo nic, dlatego też dałem te propozycje z daniem komuś dostępu do FTP i admina, aby przyspieszył rozwój forum, wg mnie stoi i tylko czasem coś ruszy. Oczywiście nie daje się takiej roboty komuś kto się nie zna na tym. Sam wiem ile roboty jest przy tym bo się tym "bawię", dlatego powinna być to osobą znająca się na tym, no i zaufana.
Tak btw, jest to tylko moja opinia i moje wrażenia z pobytu na forum. Każdy może inaczej odczuwać. Wyrażam tylko swoją opinie, z którą nie każdy może się godzić. Nie mam na celu obrażania nikogo.
Tak czy inaczej, ja za dużo zawdzięczam temu forum i za dużo nerwów i czasu tu zostawiłem aby odchodzić wielce obrażonym jak Ci, których miałeś na myśli w ostatnich zdaniach swojego postu.
Pozdrawiam
UA:
UA:
UA:
UA:
cosik_ktosik napisał(a):- proponuję wszystkim, aby wyłączyli ukrywanie obecności na forum. Jeżeli ktoś tu wchodzi i widzi tylko "Zarejestrowani użytkownicy: Google [Bot], MSN [Bot], MSNbot Media, Yahoo [Bot]", co sobie myśli? Wg mnie na fora ludzie najczęściej wchodzą w godzinach 15-16, około 20.00 i 23.00. A wczoraj na forum pusto, ale to pozory, gdyż akurat wtedy 3 użytkowników się ukrywało.
UA:
nawrok888 napisał(a):teraz co do reklamy forum... każdy użytkownik może przecież sam reklamę robić.... na pewno każdy ma konta na jakichś tam różnych różnistych forach...zawsze jest miejsce na podpis w którym można zareklamować nasze forum....ja staram się reklamować wszędzie gdzie się tylko da.....i myślę, że taka reklama działa
Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot]