TA STRONA UŻYWA COOKIE. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Od dnia 25.05.2018 r. na terenie Unii Europejskiej wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności oraz regulaminem serwisu  [X]

Jaki zestaw komputerowy? Pytania i dyskusje.

Wszystko co wiąże się ze sprzętem komputerowym.

Jaki zestaw komputerowy? Pytania i dyskusje.

Postprzez Mac » 05 Sie 2007, 22:27

PostUA:


W tym i wyłącznie w tym temacie proszę sie pytać czy taki zestaw jest dobry albo jaki za takie pieniądze.

Pomoc znajdziecie:

Czytając te tematy:
Zestawy komputerowe. Zestawy tworzy DARKMAN z niewielką moja pomocą
Składamy zestaw komputerowy
Mój topic na temat jak złozyc zestaw. W najbliższym czasie zostanie uaktualniony.

Tutaj znajduje sie stary temat.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2186
Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez !.D@w!d.! » 09 Sie 2007, 22:53

PostUA:


Jakie najlepszy sprzęt do 700 zł ?
!.D@w!d.!
Postujący
Postujący
 
Posty: 152
Dołączenie: 31 Lip 2006, 20:17
Miejscowość: Cz-ń

Postprzez kukaszr » 09 Sie 2007, 22:57

PostUA:


800zł AMD
MOBO: Asus M2N-MX ~200 zł(zintegrowana grafika)
CPU: AMD Sempron 64 3000+ ~100zł
RAM:2x512MB KingMax 667mhz Dual Channel ~150zł
DYSK:Seagate ST3160811AS Barracuda 7200.9 ~180zł
Nagrywarka: LG DVD Recorder GSA-H54L ~100
Zasilacz: 400W DELTA DPS-400MB-1 A ~70zł
Opcja:
GPU: Palit GeForce 7300GT~180zł
MOBO: MSI K9N NEO-F(tylko z odddzielną grafiką)~250zł


wystarczyło kliknac w link Mac'a :twisted: :evil:
Chciałbym umrzeć we śnie jak mój dziadek... a nie jak jego pasażerowie głośno krzycząc :D
Awatar użytkownika
kukaszr
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2050
Dołączenie: 29 Gru 2005, 12:16
Miejscowość: Poznań
Pochwały: 2

Postprzez Kris78 » 12 Sie 2007, 20:12

PostUA:


Witam

Zastanawiam sie nad modernizacją mojego zestawu a przede wszystkim procesora, ramu i dysku twardego. Niedawno miałem małą awarie przebicie na kablu z dysku twardego-objawy wyłączał sie i załączał (niestety nocą) i od tego czasu coś wysiadło a komputer zaczął strasznie mulić. Wina sprzętu lub windowsa? Sprawdzałem Everestem niby ok ale nie jestem pewien czy faktycznie nie jest uszkodzone cos ze sprzętu..
Do rzeczy!
Mam obecnie płyte główną z 2002r EPOX 8KHA KT266 512ramu (dwie kosci) i procesor Athlon 1.8XP+. Dodając do tego zasilacz z czarnej listy Codegen zaczynam sie zastanawiac czy nie zrobić gruntownych zmian w sprzęcie.
Ponieważ na tej płycie głównej nie za wiele da sie już zrobic max procesor ok. 2.2XP, prosiłbym o ewentualne rady odnosnie skompletowania paru rzeczy.
Ze starego zestawu zostały by
dwa napędy optyczne
twardy dysk 80gb
karta graficzna FX5200 n (na razie)
karta muzyczna SB Live 5.1

Ram też warto wymienić na jedną kosc

-------------
Podsumowując trzeba by dokupic:
obudowe
zasilacz ok..420w
płyte główną
ram 1GB
procesor
dysk twardy ok.250GB

Odnosnie sprzetu troche nie jestem w temacie(tak sie wszystko zmienia) szczególnie jesli chodzi o procesor? Zastanawiam sie czy może AMD Athlon 64 X2 4400+ nie bedzie w miare dobry na dzisiejsze czasy.
Płyty główne -czarna magia licze na propozycje.
Jesli chodzi o Ram mysle że 1GB na razie w zupełnosci by wystarczył. Dysk twardy podobno Samsung jest bardzo dobry, ale widze że ma tylko 8MB cache? Może jednak warto kupic Seagate ST3250620A Barracuda 7200.10 z 16MB cache?
Zasilacz to kolejna wielka niewiadoma. Najbardziej popularne są zasilacze firmy Modecom - dosc tanie ale czy dobre? Mysle o czyms ok. 420W.
Dodam że nie jestem maniakiem gier, choć czasami coś mnie zainteresuje. Komputer głównie sluży mi do spraw zwiazanych z internetem -administracja forum,portalu itp.. Często mam załączonych wiele aplikacji, wiec komputer powinien być dosc szybki. Mam zamiar w niedługim czasie dokupic karte satelitarną a wiem że ona tez potrzebuje dosc szybkiego procesora. Podsumowując komputer musi szybko i płynnie obsługiwać internet,muzyke,filmy,grafike i inne aplikacje. Dodam że w lecie obecny procesor 1.8 ma 55* celsjusza więc chłodzenie też warto wziąsc pod uwage.
Budżet na te czesci to ok. 1000zł jesli troche przekroczy, da sie przeżyć :wink:
Dziękuje za wszystkie rady

Krzysztof
Kris78
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 7
Dołączenie: 20 Sty 2007, 21:15

Postprzez darkman » 12 Sie 2007, 21:05

PostUA:


siemka ;) po pierwsze athlon x2 nie podejdzie pod ta plyte glowna co masz. Inny socket.
Obudowa: wybierz sam (byleby nie z zasilaczem dolaczonym typu tracer bo to shit.)
Zasilacz:400W DELTA DPS-400MB-1 A ~70zł (zasilacz dobry, szczególnie do modernizowanych zestawów)
RAM: 2x512MB KingMax 667mhz
Procek: Athtlon x2 4200+ w zupełności ci wystarczy przy takim używaniu.
Dysk twardy: Ten Seagate co wyżej wymieniles z 16mb cache 7200rpm
Płyta główna: Tu zaczynają sie schody... Grafike masz pewnie pod AGP. Teraz prawie wszystkie płyty produkowane pod procki dual core mają PCI-E.
Wybieraj: Musisz kupić płyte główną z zint. grafiką, albo cos w stylu gf 7300GT. Odpisz to ci cos złoże.
Image
darkman
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie
 
Posty: 547
Dołączenie: 28 Maj 2006, 12:17
Miejscowość: Kraków

Postprzez Kris78 » 12 Sie 2007, 21:37

PostUA:


Tak ta karta to galaxy 5200 AGP8X czyli do bani.
Jesli możesz zaproponuj jakąś karte grafiki w rozsądnej cenie do nowej płyty głównej.
Ewentualnie druga opcja gdybym wybral płyte zintegrowaną, moge w przyszłosci dokupić do niej porządną karte grafiki?
Apropo zasilacza - mało spotykany jest lepszy niz np. Modecom. Wiem że najlepiej inwestowac w Tagana lub chieftec, ale moze wystarczy cos ze sredniej półki
Ps. Dzieki za zainteresowanie tematem :wink:
Acha apropo ram ma byc 2x512 a nie lepiej 1x1GB np. cos z tych:
http://www.skapiec.pl/site/cat/7/filtr/ ... _0_0_0_0_0
Kris78
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 7
Dołączenie: 20 Sty 2007, 21:15

Postprzez darkman » 12 Sie 2007, 21:49

PostUA:


Grafika zła ta co teraz masz. Jak jest mobo ze zintegrowaną to możesz potem coś dokupić. Mówie ci że ta Delta spokojnie wystarczy. RAM lepszy w Dual Channel czyli np. 2x512 bo jest szybszy.
To składamy:
MOBO: Abit KN9 ~280zł
CPU: AMD Athlon 64 X2 3600+ ~240zł
RAM:2x512MB KingMax 667mhz Dual Channel ~150zł
HDD:Seagate Barracuda 7200.10 ST3250410AS 250GB sATA II 16MB ~230zł
GPU:Galaxy GF 7300GT 256MB 1.3ns 128 Bit TV DDR3 ~260zł albo 7600GS
I obudowa. ;)
Image
darkman
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie
 
Posty: 547
Dołączenie: 28 Maj 2006, 12:17
Miejscowość: Kraków

Postprzez Kris78 » 12 Sie 2007, 22:20

PostUA:


Darkman dzięki za wszystkie rady. :smile:
Lubie mieć zapas wiec pewnie jednak skusze sie na procek 64X2 4200+.
Co do ramu to przypuszczałem że chyba lepiej mieć dwie kosci.
Prawdopodobnie karta grafiki rownież załapie sie do nowego sprzetu, bo jakoś nie przepadam za zintegrowanymi kartami grafiki czy dzwieku.
Mysle że chodziło ci o tą karte:
http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/109242
Dziwne ale ma spory rozrzut cenowy :o chyba że ten model różni sie szczególami.
Zasilacz pewnie bedzie pod znakiem zapytania, bo nie wiem czy którys ze sklepów w okolicy ma ten model. Jak pisałem wszyscy na siłe sprzedają Modecom. Rok temu szukałem Chiefteca i nikt nie umiał mi go sprzedać. No chyba że zakupy przez internet :wink:
Pozdrawiam - Krzysztof
Kris78
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 7
Dołączenie: 20 Sty 2007, 21:15

Postprzez darkman » 12 Sie 2007, 22:24

PostUA:


Tylko nie kup żadnego zasliacza z obudową. Niech cie Pan Bóg broni, Matka boska chroni. Jeden zasilacz ma napisane 350W a uciągnie z 500W. A te wszystkie Codeshity to ledwo sie wyrabiają. Co do tej grafiki to masz taki rozrzut, bo niektóre mają zmodyfikowane chłodzenie (np. Zalman edition), szyne 64bit lub 128bit, albo pamięć 128MB lub 256MB.
P.S Nowe procki nie mają w zwyczaju przegrzewać sie, więc nie trzeba ci chłodzenia lepszego. Chyba, że będziesz podkręcał, w co wątpie. Za rady nie musisz dziekowac. :P
Image
darkman
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie
 
Posty: 547
Dołączenie: 28 Maj 2006, 12:17
Miejscowość: Kraków

Postprzez Kris78 » 13 Sie 2007, 18:43

PostUA:


Mam jeszcze dwa pytanka!
Czym rózni sie procesor Box od OEM
Mam na oku procesor AMD Athlon 64 X2 4200+ (BOX) za ok. 270zł lub typ OEM za 300zł który lepiej wybrać?
I pytanie odnosnie płyt głównych.
Zauważyłem że wiekszosc nowych płyt ma bardzo mało slotów na różne karty. praktycznie Abit KN9 ma cztery sloty z tego dwa inne (na karte grafiki?)
http://www.skapiec.pl/site/cat/13/comp/129610
Chciałbym w przyszlosci podłączyć do tej płyty- karte grafiki, muzyczną i satelitarną wystarczy slotów?
Ps. Czy warto wkładac do nowej płyty karte dzwiękową SB Live 5.1 -bedzie pasować?
Dzieki za odpowiedz - może pytania smieszne ale kto pyta nie błądzi :wink:
Kris78
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 7
Dołączenie: 20 Sty 2007, 21:15

Postprzez darkman » 13 Sie 2007, 18:49

PostUA:


Czym rózni sie procesor Box od OEM

BOX z chłodzeniem, OEM sam procesor.
Chciałbym w przyszlosci podłączyć do tej płyty- karte grafiki, muzyczną i satelitarną wystarczy slotów?

wystarczy ci
Czy warto wkładac do nowej płyty karte dzwiękową SB Live 5.1 -bedzie pasować?

bedzie, lepsza jakosc dzwieku
Image
darkman
Aktywny w piśmie
Aktywny w piśmie
 
Posty: 547
Dołączenie: 28 Maj 2006, 12:17
Miejscowość: Kraków

Postprzez Yoo! » 30 Sie 2007, 06:40

PostUA:


Witam, chciałbym poznać waszą opinię na temat tego zestawu, którą część byście wymienili, a co dołożyli itp.
Chciałbym, abym tego zestawu za 2 lata nie musiał wymieniać, bo mi kompletnie żadna gra nie pójdzie, czy ten wystarczy ??

Procesor: Sempron 64 3000+BOX (AM2)
Płyta głowna: Gagabyte GA-M61, GeForce 6100 Socket AM2 (PCX/DZW/VGA/GLAN/SATA/RAID/DDR2) mATX
Pamięć: Kingston 1gbMB pc533
Dysk twardy: HDD Caviar 160gb
Nagrywarka: DVD-RW LG


....za ok. 1000zł



PS: nie znam sie na tym,aż tak dobrze, ale Pan, który zajmuje się składaniem komputerów polecił mi procesor Sempron 64 3000+BOX (AM2)........ale ja niewiem ile on ma ghz, może wy wiecie.
Awatar użytkownika
Yoo!
Zacny pisarz
Zacny pisarz
 
Posty: 1096
Dołączenie: 28 Cze 2005, 08:53
Miejscowość: PL

Postprzez Mac » 30 Sie 2007, 21:08

PostUA:


Zestaw za 800zł z grafiką z opcjii.
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2186
Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Postprzez MlodyAMDDDR2 » 31 Sie 2007, 08:40

PostUA:


Co sądzicie o moim komputerze :

Płyta Główna - Asus M2n-e nForce 570 Ultra
Procesor : Amd Athlon 64 3000+
Pamięc Ram - 2x 512 667 MHz
Dysk Twardy - Wd Caviar 250 16mb cache
Karta Graficzna - Ge Force 7600 Gs
i zasliacz byl razem z obudową Tracer
MlodyAMDDDR2
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 21
Dołączenie: 24 Cze 2007, 21:04

Postprzez Mac » 31 Sie 2007, 09:10

PostUA:


Że prędzej czy później jak masz drugiego kompa, napiszesz mniej więcej coś takiego: "Z komputera poleciał dym i czuć było spalenizną. Teraz nie chce się włączyć pomocy!!!!"
Mac
Zasłużony działacz forum
Zasłużony działacz forum
 
Posty: 2186
Dołączenie: 21 Lip 2005, 19:07
Miejscowość: Żywiec
Pochwały: 6

Następna

Powróć do Sprzęt komputerowy

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Bing [Bot], Google [Bot]