Witam
Zastanawiam sie nad modernizacją mojego zestawu a przede wszystkim procesora, ramu i dysku twardego. Niedawno miałem małą awarie przebicie na kablu z dysku twardego-objawy wyłączał sie i załączał (niestety nocą) i od tego czasu coś wysiadło a komputer zaczął strasznie mulić. Wina sprzętu lub windowsa? Sprawdzałem Everestem niby ok ale nie jestem pewien czy faktycznie nie jest uszkodzone cos ze sprzętu..
Do rzeczy!
Mam obecnie płyte główną z 2002r
EPOX 8KHA KT266 512ramu (dwie kosci) i procesor
Athlon 1.8XP+. Dodając do tego zasilacz z czarnej listy Codegen zaczynam sie zastanawiac czy nie zrobić gruntownych zmian w sprzęcie.
Ponieważ na tej płycie głównej nie za wiele da sie już zrobic max procesor ok. 2.2XP, prosiłbym o ewentualne rady odnosnie skompletowania paru rzeczy.
Ze starego zestawu zostały by
dwa napędy optyczne
twardy dysk 80gb
karta graficzna FX5200 n (na razie)
karta muzyczna SB Live 5.1
Ram też warto wymienić na jedną kosc
-------------
Podsumowując trzeba by dokupic:
obudowe
zasilacz ok..420w
płyte główną
ram 1GB
procesor
dysk twardy ok.250GB
Odnosnie sprzetu troche nie jestem w temacie(tak sie wszystko zmienia) szczególnie jesli chodzi o procesor? Zastanawiam sie czy może AMD Athlon 64 X2 4400+ nie bedzie w miare dobry na dzisiejsze czasy.
Płyty główne -czarna magia licze na propozycje.
Jesli chodzi o Ram mysle że 1GB na razie w zupełnosci by wystarczył. Dysk twardy podobno Samsung jest bardzo dobry, ale widze że ma tylko 8MB cache? Może jednak warto kupic Seagate ST3250620A Barracuda 7200.10 z 16MB cache?
Zasilacz to kolejna wielka niewiadoma. Najbardziej popularne są zasilacze firmy Modecom - dosc tanie ale czy dobre? Mysle o czyms ok. 420W.
Dodam że nie jestem maniakiem gier, choć czasami coś mnie zainteresuje. Komputer głównie sluży mi do spraw zwiazanych z internetem -administracja forum,portalu itp.. Często mam załączonych wiele aplikacji, wiec komputer powinien być dosc szybki. Mam zamiar w niedługim czasie dokupic karte satelitarną a wiem że ona tez potrzebuje dosc szybkiego procesora. Podsumowując komputer musi szybko i płynnie obsługiwać internet,muzyke,filmy,grafike i inne aplikacje. Dodam że w lecie obecny procesor 1.8 ma 55* celsjusza więc chłodzenie też warto wziąsc pod uwage.
Budżet na te czesci to ok. 1000zł jesli troche przekroczy, da sie przeżyć
Dziękuje za wszystkie rady
Krzysztof